Close
Ezért érdemes kávét inni szunyókálás előtt

Ezért érdemes kávét inni szunyókálás előtt

Vezető alvásszakértő szerint a koffein valóban segít abban, hogy kipihentebbnek érezzük magunkat, de csak akkor, ha nem szundítunk túl sokáig.

A koffeinről köztudott, hogy felpezsdíti az embert, de szakértők szerint egy csésze kávé elfogyasztása egy rövid, huszonöt perces szunyókálás előtt kifejezetten segít abban, hogy kipihentebben ébredjünk.

Az elsőre ellentmondásos gondolatnak tudományos alapjai vannak, amelyek összefüggnek a glükózszintünkkel, aminek változása álmosságot okozhat.

Alvás közben a szervezet elégeti az adenozint, így amikor felébredünk, a koffein hatását kezdjük el érezni, ami garantáltan négy órán át tartani fog.

Az American Academy of Sleep Medicine klinikai pszichológusa azt javasolja, hogy egy csésze amerikai kávéba dobjunk bele három jégkockát, hogy az kissé lehűljön, majd igyuk meg, amilyen gyorsan csak tudjuk. Ezt követően feküdjünk le, és aludjunk egyet.

Fontos azonban, hogy a délutáni szundítás valóban csak egy rövid ideig, maximum huszonöt percig tartson, ezt követően ugyanis a test mélyebb álomba merül, és az ébredés nagyobb kihívást jelent majd, és nem jobban, hanem kifejezetten rosszabbul fogjuk érezni magunkat tőle.

Ha pedig azt hitted, az Irish Coffee az egyetlen valamire való alkoholos kávéital, tévedtél: mutatunk három, még jobb koktélreceptet!

(Fotók: Getty Images)

szunyókálás | elalvás | tipp | alvás | kávé

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram