A jó eszpresszónak erős, kellemes illata van, amely csokoládé, karamell és gyümölcs jegyeket tartalmaz. Jól kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkezik, amely egyszerre édes és keserű, textúrája gazdag, testes. A tökéletes eszpresszónak vastag krémes réteg van a tetején, amely vörösesbarna színű és bársonyos.
A krémes réteg a kávé ízének és aromájának esszenciája. Arra utal, hogy a kávét milyen minőségű kávébabból főzték. A főzési folyamat során keletkezik, amikor a forró víz nagy nyomás alatt préselődik keresztül a tömörített, finomra őrölt babon. Ennek következtében szén-dioxid szabadul fel és keveredik a kávéolajokkal.
Ez létrehozza létre ezt a csodálatosan krémes réteget.
Egy kávészakértő szerint azonban ezt a krémes réteget ha eltávolítjuk, teljesen más kávéélményben lesz részünk, hiszen az italunk veszít a keserűségéből.
A krémes réteget a kávéba is belekeverhetjük,
ekkor is veszít a keserűségéből, miközben az ízvilága kiegyensúlyozottá válik.
Minél finomabb őrlésű kávébabot használunk, annál erősebb és keserűbb eszpresszót és krémet kapunk. A durvábbra őrölt változat esetén a keserűség csökken az italban, a krémes réteg pedig vékonyabb lesz, amit könnyebb egyenletesen elkeverni.
Fontos azonban, hogy ne essünk a másik végletbe, a túlságosan durvára őrölt kávéból ugyanis gyenge fekete készíthető.
(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)
tipp | trükk | konyhai praktika | kávéfőzés | kávé
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!