Close
Elege van Nagy-Britanniából a skót szigetcsoportnak, Norvégia felé kacsintgat

Elege van Nagy-Britanniából a skót szigetcsoportnak, Norvégia felé kacsintgat

A Skócia északi partjainál található, korai európaiak titkait őrző Orkney-szigetek tanácsa úgy érzi, nem kap elég anyagi támogatást az országtól, ezért az elszakadás gondolatával kacérkodik.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen státusz lenne számukra az ideális. Szóba jöhet a koronafüggőség, amely kategóriába például a Csatorna-szigetek is tartozik, és ami azt jelenti, hogy a terület a Korona tulajdona, de nem része az Egyesült Királyságnak. Nem zárják ki a tengerentúli területekéhez hasonló státuszt sem, amelyek szintén nem képezik részét az Egyesült Királyságnak, de annak szuverenitása alá tartoznak.

A szigetcsoport számos őskori leletnek ad otthont, itt található a Brodgar-kőkör is

Egy másik lehetőség a Feröer-szigetekéhez hasonló jövő lehetne, amely széles körű autonómiát élvez a Dán Királyságon belül.

A skandináv vonal azért sem lenne légből kapott, mert Orkney sokáig norvég és dán ellenőrzés alatt állt, egészen 1472-ig, amikor Skócia részévé vált.

Így Orkney nem zárkózna el ezen hagyományoktól és az északi vonaltól, vagyis egy esetleges Dániával, Norvégiával vagy akár Izlanddal kötött kapcsolattól.

James Stockan, a tanács vezetője a tervezett elszakadás okairól azt mondta, mind a brit, mind a skót kormány több területen is szörnyű kudarcot vallott, és jelenleg a sziget nagyon nehéz helyzetben van. Le kell például cserélniük az egész kompflottát, miközben a kormányzatok megtagadják tőlük azokat a dolgokat, amelyeket más területek megkapnak.

A sziget az elmúlt negyven évben az északi-tengeri olajfúrásokkal járult hozzá a költségvetéshez, amiért cserébe osztalékot kapott, ez viszont már nem elég arra, hogy fenntartsák magukat. Az indítványt az Orkney-szigeteki Tanács kedden fogja megvitatni.

Orkney két szigete között közlekedik a világ legrövidebb repülőjárata, de nemcsak ide érdemes elutazni egyszer, más skót szigetek is rengeteg különleges és misztikus történetet rejtenek.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Skócia | norvégia | Nagy-Britannia | Orkney szigetek

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram