Elege van Nagy-Britanniából a skót szigetcsoportnak, Norvégia felé kacsintgat

A Skócia északi partjainál található, korai európaiak titkait őrző Orkney-szigetek tanácsa úgy érzi, nem kap elég anyagi támogatást az országtól, ezért az elszakadás gondolatával kacérkodik.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen státusz lenne számukra az ideális. Szóba jöhet a koronafüggőség, amely kategóriába például a Csatorna-szigetek is tartozik, és ami azt jelenti, hogy a terület a Korona tulajdona, de nem része az Egyesült Királyságnak. Nem zárják ki a tengerentúli területekéhez hasonló státuszt sem, amelyek szintén nem képezik részét az Egyesült Királyságnak, de annak szuverenitása alá tartoznak.

A szigetcsoport számos őskori leletnek ad otthont, itt található a Brodgar-kőkör is

Egy másik lehetőség a Feröer-szigetekéhez hasonló jövő lehetne, amely széles körű autonómiát élvez a Dán Királyságon belül.

A skandináv vonal azért sem lenne légből kapott, mert Orkney sokáig norvég és dán ellenőrzés alatt állt, egészen 1472-ig, amikor Skócia részévé vált.

Így Orkney nem zárkózna el ezen hagyományoktól és az északi vonaltól, vagyis egy esetleges Dániával, Norvégiával vagy akár Izlanddal kötött kapcsolattól.

James Stockan, a tanács vezetője a tervezett elszakadás okairól azt mondta, mind a brit, mind a skót kormány több területen is szörnyű kudarcot vallott, és jelenleg a sziget nagyon nehéz helyzetben van. Le kell például cserélniük az egész kompflottát, miközben a kormányzatok megtagadják tőlük azokat a dolgokat, amelyeket más területek megkapnak.

A sziget az elmúlt negyven évben az északi-tengeri olajfúrásokkal járult hozzá a költségvetéshez, amiért cserébe osztalékot kapott, ez viszont már nem elég arra, hogy fenntartsák magukat. Az indítványt az Orkney-szigeteki Tanács kedden fogja megvitatni.

Orkney két szigete között közlekedik a világ legrövidebb repülőjárata, de nemcsak ide érdemes elutazni egyszer, más skót szigetek is rengeteg különleges és misztikus történetet rejtenek.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Skócia | norvégia | Orkney szigetek | Nagy-Britannia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom