Kawaii kancsót és hagyományos magyar étkeket küldünk az Oszakai Expóra

Oszaka idén világkiállítást rendez 161 ország és 9 nemzetközi szervezet részvételével, április 13. és október 13-a között. Köztük lesz a magyar delegáció, amely körül felpörögtek az események: pár napja a világ egyik legismertebb dizájnlapja számolt be a magyar pavilonról, aztán megszületett a kabalafiguránk is. 

Természetes anyagokkal mutatja be a fenntarthatóságot az Oszakai Expó magyar pavilonja – írta néhány napja a milánói székhelyű Designboom magazin, amely „a fenntarthatóságot és a hagyományokat karolja fel, természetes anyagokkal és népies építési technikákkal, melyek a magyar és a japán építészetben egyaránt megtalálhatóak”.

A magyar megjelenés célja – jegyzi meg immár az Expo2025.hu – a diplomáciai és üzleti kapcsolatok, befektetések erősítése is, vagyis az országimázs-építésen túl az is, hogy „számos magyar vállalkozás számára teremtsen lehetőséget az üzletfejlesztésre és kapcsolatépítésre.” A pavilont is ennek megfelelően rendezik be, plusz a kiállítási tér végén ajándékbolt várja a látogatókat, akik jellegzetes magyar termékeket vásárolhatnak ott, míg

„a Pavilon első emeletén a magyar gasztronómiát képviselő bisztró és egy borbár várja vendégeit.”

A Magyar Pavilon kapcsolódik az expó központi témájához (a jövő társadalmának tervezése egy fenntarthatóbb világ érdekében) is, méghozzá a „Boldog Jövő” elérését a természeti és kulturális örökség megőrzésében jelölve meg. A magazin bemutatta a Magyar Pavilon imázsfilmjét is:

Ahogy a filmből is kiderül, főként érzelmekre ható élményt nyújt a magyar kiállítás, egy élő, énekes műsorszámot is előadva, illetve – ahogy a honlap írja – a „fő attrakció az immerzív színházi tér, amely a természet és hazánk közelségének élményét teremti meg: egy élő, népzenei produkció várja majd a pavilonba látogatókat.”

„A japán és magyar kultúra közti összekötő híd a koncepcióban a zene univerzális nyelve, hiszen ahogy a Japánban is közismert Kodály-módszer kimondja: a zene mindenkié” – teszik hozzá.

Jön Miska

Persze kiemelt élmény a gasztronómia is, a pavilonunk bisztró stílusú étterme tradicionális magyar fogásokat kínál majd, hazai alapanyagokból, minőségi magyar borokkal és az azokból kevert fröccsökkel.

És mindezt Miska kínálja majd, akit a híres miskakancsó ihletett, de a japán kawaii stílusra, vagyis cukiságra is utal majd.

„Ez az emberfejű, süveges borosedény régen keresztelőkön, esküvőkön és más ünnepi eseményeken szolgált a bor felszolgálására – így vált a közösségi élmények és a hagyományok megőrzésének jelképévé” – foglalta össze a lényeget az Expo 2025 Magyarország közösségi oldala.

(Nyitókép: Expo 2025 Magyarország)

expo 2025 | világkiállítás | oszakai expó | miska | magyar pavilon | oszaka

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom