Hideg reggelek, napsütéses délutánok, fagyos esték – ezek jellemzik mostanában a mindennapjainkat. Ezekhez pedig tökéletes választás lehet egy fűszeres, krémes, forró kávé. Mutatunk három olyan egyszerű receptet, amelyekkel percek alatt a legjobb kávézók hangulatát tudjuk megidézni otthon.
Sütőtökös, fűszeres latte
Hozzávalók:
- 3/4 csésze kesudiótej
- 1/4 csésze víz
- 2-3 evőkanál sütőtökpüré
- 1 adag eszpresszó
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
- 1½-2 teáskanál juharszirup
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
- tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítése:
Egy kis lábasba öntjük a növényi tejet és a vizet. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a tökpürét, a fűszereket és a juharszirupot. Habosra keverjük. Beleöntjük az eszpresszót, majd kóstolást követően tovább ízesítjük. Pohárba adagoljuk, tejszínhabbal és fahéjjal megszórva kínáljuk.
Marocchino
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 15 ml előre elkészített forró csokoládé
- 25 ml tej
- kakaópor vagy nutella
Elkészítése:
Elsőként elkészítjük hagyományos módon a forró csokoládét, beleöntjük egy pohárba, majd a tetejére öntjük a friss eszpresszót. Hozzáadunk egy kevés kakaót vagy nutellát, végül tejhabosítóval felgőzölt tejet öntünk rá. Frissen fogyasztjuk.
Chai latte
Hozzávalók:
- 2 evőkanál fekete tea
- 3 egész szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 egész fahéjrúd
- 4 csésze forrásban lévő víz
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál méz
- 1/4 csésze forró tej
Elkészítése:
A teafüvet, a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat egy kancsóba tesszük, felöntjük a forrásban lévő vízzel, letakarjuk, és 3-4 percig pihentetjük. A teát négy csészébe töltjük, hozzákeverjük a mézet és a forró tejet. Azonnal fogyasztjuk.
Olaszországban hatalmas kultúrája van a kávézásnak, ráadásul a tradicionális kávéfogyasztási hagyományok ott élnek a legélénkebben. Nem véletlen, hiszen Itáliához köthető az első eszpresszógép, ott készültek az első olyan tejeskávé-változatok, amelyeket világszerte fogyasztunk, és ikonikus márkáknak is az otthona. A mindenféle ízesített kávé és a fancy vonal igazi szentségtörésnek számít, és abból is vérre menő viták vannak, hogy melyik napszakban mit illik fogyasztani.
(Fotók: Getty Images)
kávé | tejes kávé | őszi kávé | recept | sütőtökös kávé | őszi recept
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!