Close
Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

Hogy mi kell a tökéletes pitéhez? Csupán egy omlós tészta és friss, szezonális gyümölcsök, illetve zöldségek – a végeredmény minden esetben fantasztikus lesz. Összeállításunkban három őszi pitereceptet mutatunk, melyek alapja ugyanaz a tészta, a töltelékek pedig minden esetben megidézik a szezon ízvilágát.

Hozzávalók az alap pitetésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztbe beletesszük a cukrot, a csipetnyi sót, belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgáját. Az alapanyagokból gyúrjunk tésztát, csomagoljuk folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre!

Klasszikus almás pite
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió

Elkészítés:

Az almát lereszeljük és belekeverjük a többi hozzávalót. A pitetésztát két részre osztjuk, kinyújtuk, beletesszük a kivajazott, belisztezett tepsinkbe, majd ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és óvatosan ráhelyezzük a tetejére. Villával megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük.

Szilvás-mandulás

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Forró vízbe beledobjuk a szilvákat néhány másodpercre, hogy le tudjuk húzni a héját. Kimagozzuk és felkockázzuk. Összekeverjük a cukorral, a darált mandulával és a fahéjjal. A töltelékkel ezt követően ugyanúgy készítjük el a süteményt, mint a klasszikus almáspite esetében.

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

  • 1/2 kilogramm sütőtök
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerinti mennyiségű őrölt szegfűszeg, fahéj és egy kevés szerecsendió
  • egy teáskanálnyi citromlé

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben megsütjük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, majd hozzáadjuk a két tojást is. Sütése a klasszikus pitétől annyiban különbözik, hogy a tetejére nem teszünk még egy réteg tésztát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom