Close
Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

Hogy mi kell a tökéletes pitéhez? Csupán egy omlós tészta és friss, szezonális gyümölcsök, illetve zöldségek – a végeredmény minden esetben fantasztikus lesz. Összeállításunkban három őszi pitereceptet mutatunk, melyek alapja ugyanaz a tészta, a töltelékek pedig minden esetben megidézik a szezon ízvilágát.

Hozzávalók az alap pitetésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztbe beletesszük a cukrot, a csipetnyi sót, belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgáját. Az alapanyagokból gyúrjunk tésztát, csomagoljuk folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre!

Klasszikus almás pite

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió

Elkészítés:

Az almát lereszeljük és belekeverjük a többi hozzávalót. A pitetésztát két részre osztjuk, kinyújtuk, beletesszük a kivajazott, belisztezett tepsinkbe, majd ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és óvatosan ráhelyezzük a tetejére. Villával megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük.

Szilvás-mandulás

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Forró vízbe beledobjuk a szilvákat néhány másodpercre, hogy le tudjuk húzni a héját. Kimagozzuk és felkockázzuk. Összekeverjük a cukorral, a darált mandulával és a fahéjjal. A töltelékkel ezt követően ugyanúgy készítjük el a süteményt, mint a klasszikus almáspite esetében.

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

  • 1/2 kilogramm sütőtök
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerinti mennyiségű őrölt szegfűszeg, fahéj és egy kevés szerecsendió
  • egy teáskanálnyi citromlé

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben megsütjük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, majd hozzáadjuk a két tojást is. Sütése a klasszikus pitétől annyiban különbözik, hogy a tetejére nem teszünk még egy réteg tésztát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

sütőtök | sütemény | finom | desszert | almás pite

FOLYTASD EZZEL

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram