Őszi piték – Egy tészta, három ízvilág

Hogy mi kell a tökéletes pitéhez? Csupán egy omlós tészta és friss, szezonális gyümölcsök, illetve zöldségek – a végeredmény minden esetben fantasztikus lesz. Összeállításunkban három őszi pitereceptet mutatunk, melyek alapja ugyanaz a tészta, a töltelékek pedig minden esetben megidézik a szezon ízvilágát.

Hozzávalók az alap pitetésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztbe beletesszük a cukrot, a csipetnyi sót, belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgáját. Az alapanyagokból gyúrjunk tésztát, csomagoljuk folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre!

Klasszikus almás pite

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió

Elkészítés:

Az almát lereszeljük és belekeverjük a többi hozzávalót. A pitetésztát két részre osztjuk, kinyújtuk, beletesszük a kivajazott, belisztezett tepsinkbe, majd ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és óvatosan ráhelyezzük a tetejére. Villával megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük.

Szilvás-mandulás

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Forró vízbe beledobjuk a szilvákat néhány másodpercre, hogy le tudjuk húzni a héját. Kimagozzuk és felkockázzuk. Összekeverjük a cukorral, a darált mandulával és a fahéjjal. A töltelékkel ezt követően ugyanúgy készítjük el a süteményt, mint a klasszikus almáspite esetében.

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

  • 1/2 kilogramm sütőtök
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerinti mennyiségű őrölt szegfűszeg, fahéj és egy kevés szerecsendió
  • egy teáskanálnyi citromlé

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben megsütjük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, majd hozzáadjuk a két tojást is. Sütése a klasszikus pitétől annyiban különbözik, hogy a tetejére nem teszünk még egy réteg tésztát.

Ez is érdekelhet:

Bordélyházból indult, a világ legismertebb ínyencsége lett

Pedig az 1980-as évekig nem sikerült feltörnie a világ gasztronómiai palettájára.

(Fotók: Getty Images)

pite | szezonális | desszert | almás pite | szilva

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom