Hogy mi kell a tökéletes pitéhez? Csupán egy omlós tészta és friss, szezonális gyümölcsök, illetve zöldségek – a végeredmény minden esetben fantasztikus lesz. Összeállításunkban három őszi pitereceptet mutatunk, melyek alapja ugyanaz a tészta, a töltelékek pedig minden esetben megidézik a szezon ízvilágát.
Hozzávalók az alap pitetésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- csipet só
Elkészítés:
A lisztbe beletesszük a cukrot, a csipetnyi sót, belemorzsoljuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgáját. Az alapanyagokból gyúrjunk tésztát, csomagoljuk folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre!
Klasszikus almás pite
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- fél citrom leve
- 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió
Elkészítés:
Az almát lereszeljük és belekeverjük a többi hozzávalót. A pitetésztát két részre osztjuk, kinyújtuk, beletesszük a kivajazott, belisztezett tepsinkbe, majd ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk az almás tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és óvatosan ráhelyezzük a tetejére. Villával megszurkáljuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük.
Szilvás-mandulás
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál darált mandula
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Forró vízbe beledobjuk a szilvákat néhány másodpercre, hogy le tudjuk húzni a héját. Kimagozzuk és felkockázzuk. Összekeverjük a cukorral, a darált mandulával és a fahéjjal. A töltelékkel ezt követően ugyanúgy készítjük el a süteményt, mint a klasszikus almáspite esetében.
Sütőtökös pite
Hozzávalók:
- 1/2 kilogramm sütőtök
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- ízlés szerinti mennyiségű őrölt szegfűszeg, fahéj és egy kevés szerecsendió
- egy teáskanálnyi citromlé
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk és sütőben megsütjük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, a cukrot, és ízesítjük a fűszerekkel. Botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, majd hozzáadjuk a két tojást is. Sütése a klasszikus pitétől annyiban különbözik, hogy a tetejére nem teszünk még egy réteg tésztát.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
recept | desszert | pite | sütőtök | szilva | ősz

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!