A hagyományos olasz karácsonyi vacsorák során összegyűlik a nagy család, és a gazdagon megrakott asztal körül ünnepelnek. Az idei év azonban számukra is más, mint a többi, a korlátozások ellenére azonban biztosan nem fognak lemondani kedvenc ételeikről. Összeállításunkban egy italt és négy fogást mutatunk, amelyek az itáliai ízek szerelmesei számára tökéletes választás lehet a hazai ünnepekre is.
Vin Brûlé
A téli időszak kedvelt forró itala Olaszországban is a forralt bor, amit vin brûlének neveznek. A vörösborhoz fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, csillagánizst, vaníliát, szegfűborsot és szemes fekete borsot tesznek, és narancs-, illetve citromdarabokkal dúsítják.
Fantasztikus lehetőséget biztosít az ünnepre való hangolódásra már a főzést megelőzően is, hiszen semmihez sem hasonlító illatfelhőbe borítja a konyhát.
Lasagne
A hétköznapinak tűnő bolognai stílusú lasagne rendkívül fontos eleme minden olasz ünnepnek.
Ráadásul, ha előkészítjük a húsos ragut és olyan tésztát használunk, amely előfőzést nem igényel, az elkészítési időt is csökkenthetjük.
Spenótos ricottás cannelloni
A tökéletesre sült, töltött tésztaétel spenótot és ricottát tartalmaz, de az ízharmóniáért a Parmigiano-Reggiano sajt és a szerecsendió felel.
A krémesen lágy masszát gondosan beletöltik a csőtésztába, melyet aztán egy hőálló tálba sorakoztatnak, olasz stílusú besamel mártással öntenek nyakon, hogy aztán aranybarnára süssék.
Gombával töltött pulykamell
Számos ország tradicionális ünnepi étele a töltött pulykamell, amely Észak-Olaszországban különösen nagy népszerűségnek örvend.
A Rotolo di tacchino ai funghi, azaz a gombával töltött pulykamell rolád fantasztikus főétel, melynek egyik alternatívájaként a gombás tölteléket sonkával, sajttal és apróra vágott párolt zöldséggel egészítik ki.
Struffoli
A mézzel borított ropogós tésztafalat az autentikus nápolyi karácsonyokat koronázza meg.
A narancsos és citromos tészták kandírozott gyümölcsöket is tartalmaznak, koszorú formában vagy piramis alakzatba rakva díszítő eleme is lehet az asztalnak.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Pixabay)
olasz gasztronómia | karácsonyi menü | olasz konyha | olasz recept | olasz
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!