Close
Öt gyönyörű európai túraútvonal, ha lelassulva élveznéd a természetet

Öt gyönyörű európai túraútvonal, ha lelassulva élveznéd a természetet

A lábbusznál nincs környezetkímélőbb közlekedési eszköz, a gyalogszerrel felfedezés varázsa pedig testre és lélekre is rajzol egy hatalmas mosolyjelet. Ehhez mutatunk pár csodálatos célpontot Írországtól Baszkföldig, melyeket az isten is túrázásra teremtett.

Északra fel, Dale-re le

Az észak-angliai North Yorkshire Dales minden, amit az angol tájban szeretünk: nyers, zabolázatlan, dimbes-dombos és falusias. Az ezen áthaladó, nyolcvanöt kilométeren át kanyargó Nidderdale Wayt pedig tényleg égi ujjak rajzolták a tájra. A kezdő és középhaladó szintű túrára érdemes hat kényelmes napot szánni: utunkat indíthatjuk a bájos Harrogate-ben, majd minden nappal beljebb kerülhetünk a természetbe, és felfedezhetjük a természet alkotta szobrászat remekeit (Brimham Rocks és a How Stean Gorge szakadék) és az ember alkotta régiségeket is (Ripley Kastély a 14. századból), vagy csak leállhatunk társalogni néhány bőbeszédű báránnyal.

Alpok alpakákkal

Ha az osztrák túraélményt megtekernéd egy csavarral, téged vár egy kétnapos, családbarát túrázásra Lichtenstein és néhány aranyos alpaka. A parányi államban gyönyörű túraútvonalat alakítottak ki Triesenberg és Sück falu között, a start és a cél között pedig aludhatunk egyet a hegyekben a Berggasthausban. Az idegenvezetővel és idegenvezető hegyi alpakákkal megbolondított kirándulás közben helyi sajtokat is megkóstolhatsz, de maga a táj is roppant laktató.

Ír partok végtelenje

Olyan végtelennek sehonnan sem tűnik az Atlanti-óceán, mint a Cliff of Moher sziklaszirtjéről Írországban. Az Emerald Isle háromnapos túra Dublintól nyugatra indul, végig az óceánpart közelében: homokos és sziklás tájak, szikrázó fehérek és végenincs kékek, szélzúgás és óceánmoraj a túrázók jutalma – no meg egy finom whiskey útközben Locke-ban, a Kilbeggan Distilleryben, mely a világ egyik legrégibb szeszfőzdéje.

Bolgár comberősítés

A komolyabb túrázók két balkánnal arrébb mérettethetik meg trekkingtudásukat Bulgária egyik gyönyörű túraútvonalán, amely a Rila-hegységen át vezet. Tükörsima tavak, hűvös erdők, vad rétek és meseszép hegyek várnak a túrázókra, beleértve az ország legmagasabb csúcsát is, a 2925 méteres Muszalát, melynek jelentése „közel Istenhez”. A hét nap alatt kényelmesen (de azért izomláz-potenciállal) bejárható útvonal végcéljaként ikszeljük be a Rilska-folyó mentén található, Rila kolostort: az UNESCO világörökségi listán szereplő kolostorban a mai napig hatvan szerzetes él.

Spirituális utazás Baszkföldön

Végül pedig, ha egyszerre szeretnéd gyalogtudásodat próbára tenni, kicsípni egy szeletet a világ egyik legősibb zarándokútjából, miközben finomakat eszel és elragad a drámai táj, akkor Baszkföldnél kevés jobb túraajánlat akad. Az észak-spanyolországi régióban alulról súrolhatjuk a Pireneusokat a színpompás Navarránál, és felfelé folytathatjuk utunkat St. Jean de Luz felé, ahol semmi esetre se hagyjuk ki a baszkok tapasát, a pintxost és az isteni helyi borokat. Mivel ez az út a Santiago de Compostela zarándokút része, ezért ha már egy ideje valahol a limbikus rendszered határmezsgyéjén van egy El Camino, itt megnézheted kevesebb mint egy hét alatt, hogy komolyan belevágnál-e a Szent Jakab-útba.

Úgyhogy ha majd újra nyílnak az utazás kapui, érdemes befűzni a túrabakancsot, és nekivágni gyalogszerrel Európának, mert páratlan élményekben lehet részed.

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom