Close
Öt gyönyörű európai túraútvonal, ha lelassulva élveznéd a természetet

Öt gyönyörű európai túraútvonal, ha lelassulva élveznéd a természetet

A lábbusznál nincs környezetkímélőbb közlekedési eszköz, a gyalogszerrel felfedezés varázsa pedig testre és lélekre is rajzol egy hatalmas mosolyjelet. Ehhez mutatunk pár csodálatos célpontot Írországtól Baszkföldig, melyeket az isten is túrázásra teremtett.

Északra fel, Dale-re le

Az észak-angliai North Yorkshire Dales minden, amit az angol tájban szeretünk: nyers, zabolázatlan, dimbes-dombos és falusias. Az ezen áthaladó, nyolcvanöt kilométeren át kanyargó Nidderdale Wayt pedig tényleg égi ujjak rajzolták a tájra. A kezdő és középhaladó szintű túrára érdemes hat kényelmes napot szánni: utunkat indíthatjuk a bájos Harrogate-ben, majd minden nappal beljebb kerülhetünk a természetbe, és felfedezhetjük a természet alkotta szobrászat remekeit (Brimham Rocks és a How Stean Gorge szakadék) és az ember alkotta régiségeket is (Ripley Kastély a 14. századból), vagy csak leállhatunk társalogni néhány bőbeszédű báránnyal.

Alpok alpakákkal

Ha az osztrák túraélményt megtekernéd egy csavarral, téged vár egy kétnapos, családbarát túrázásra Lichtenstein és néhány aranyos alpaka. A parányi államban gyönyörű túraútvonalat alakítottak ki Triesenberg és Sück falu között, a start és a cél között pedig aludhatunk egyet a hegyekben a Berggasthausban. Az idegenvezetővel és idegenvezető hegyi alpakákkal megbolondított kirándulás közben helyi sajtokat is megkóstolhatsz, de maga a táj is roppant laktató.

Ír partok végtelenje

Olyan végtelennek sehonnan sem tűnik az Atlanti-óceán, mint a Cliff of Moher sziklaszirtjéről Írországban. Az Emerald Isle háromnapos túra Dublintól nyugatra indul, végig az óceánpart közelében: homokos és sziklás tájak, szikrázó fehérek és végenincs kékek, szélzúgás és óceánmoraj a túrázók jutalma – no meg egy finom whiskey útközben Locke-ban, a Kilbeggan Distilleryben, mely a világ egyik legrégibb szeszfőzdéje.

Bolgár comberősítés

A komolyabb túrázók két balkánnal arrébb mérettethetik meg trekkingtudásukat Bulgária egyik gyönyörű túraútvonalán, amely a Rila-hegységen át vezet. Tükörsima tavak, hűvös erdők, vad rétek és meseszép hegyek várnak a túrázókra, beleértve az ország legmagasabb csúcsát is, a 2925 méteres Muszalát, melynek jelentése „közel Istenhez”. A hét nap alatt kényelmesen (de azért izomláz-potenciállal) bejárható útvonal végcéljaként ikszeljük be a Rilska-folyó mentén található, Rila kolostort: az UNESCO világörökségi listán szereplő kolostorban a mai napig hatvan szerzetes él.

Spirituális utazás Baszkföldön

Végül pedig, ha egyszerre szeretnéd gyalogtudásodat próbára tenni, kicsípni egy szeletet a világ egyik legősibb zarándokútjából, miközben finomakat eszel és elragad a drámai táj, akkor Baszkföldnél kevés jobb túraajánlat akad. Az észak-spanyolországi régióban alulról súrolhatjuk a Pireneusokat a színpompás Navarránál, és felfelé folytathatjuk utunkat St. Jean de Luz felé, ahol semmi esetre se hagyjuk ki a baszkok tapasát, a pintxost és az isteni helyi borokat. Mivel ez az út a Santiago de Compostela zarándokút része, ezért ha már egy ideje valahol a limbikus rendszered határmezsgyéjén van egy El Camino, itt megnézheted kevesebb mint egy hét alatt, hogy komolyan belevágnál-e a Szent Jakab-útba.

Úgyhogy ha majd újra nyílnak az utazás kapui, érdemes befűzni a túrabakancsot, és nekivágni gyalogszerrel Európának, mert páratlan élményekben lehet részed.

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom