Close
Öt karácsonyi filmes helyszín, amit a valóságban is felkereshetsz

Öt karácsonyi filmes helyszín, amit a valóságban is felkereshetsz

Karácsonyi filmek. Lehet, hogy közhelyesek és sziruposak, de egyvalamit biztosan tudnak: hangulatba hozni. Sokan az ünnepre készülődés előtt teszik be a videóba…pardon, indítják el valamelyik streaming-szolgáltatón a kedvencüket és nem is biztos, hogy közben eszükbe jut, akár fel is kereshetik azokat a helyeket, ahol az ikonikus jelenetek életre keltek. Az Igazából szerelemtől a Die Hardig mutatunk pár klasszikus filmes helyszínt, amelyeket meg lehet látogatni.

Reszkessetek, betörők!

Örök kedvenc, tippünk szerint legalább a következő száz évben biztosan leadja valamelyik tévécsatorna karácsonykor.

A tipikusan amerikai családi ház, amit a kis Kevin McCallister egyedül próbál megvédeni az aligha Mensa-tag betörőktől a Lincoln Avenue-n található, Winnetka városrészben, egy Chicagótól északra fekvő kertvárosi kerületben. A Disney+ reboot, a Home Sweet Home Alone 2021 decemberében esedékes megjelenése alkalmából a rajongók az Airbnb-n keresztül akár egy éjszakára is kivehetik – ráadásul autentikusan feldíszített és berendezett ház, csapdák, és természetesen pizza várja őket.

A közeli Green Bay Roadon található a Station Park, ahol Kevin meglátogatja a Mikulást, és ahol az amerikai fogorvosok szövetségének jóváhagyásával készült fogkefét vásárolja a gyógyszertárban (ami a valóságban egy pékség).

A templom, amelyet felkeres (Trinity United Methodist Church), Wilmette-ben, egy másik  külvárosban van, bár a belső tereket Oak Parkban, a Grace Episcopal templomban forgatták.

Drágán add az életed

Először is hivatalosan lezárjuk azt az örök vitát, hogy az 1988-as akciófilm a karácsonyi filmek kategóriájába sorolható-e.

Abba, mivel a film elején a Nakatomi-toronyban rendezett fogadás nem más, mint egy karácsonyi parti.

A rajongók jól tudják, hogy a torony, ahol Bruce Willis atlétában egymaga megmenti felesége túszul ejtett kollégáit (mármint akik életben maradtak), valójában a Los Angeles-i harmincnégy emeletes Fox Plaza. Az 1960-as években átadott épület gyakran felbukkan filmekben, például az 1972-es A majmok bolygója negyedik részében egy disztópikus majom-jövő része volt.

Igazából szerelem

Ahogy Kevin, úgy Richard Curtis romantikus-vicces kultfilmje nélkül sincs már karácsony. Az ünnep előtti hektikus hónapban játszódó történet több karaktert és cselekményszálat fon össze – mindegyik a szerelem valamilyen megtestesülését érinti.

Az egyik jelenetben a titokzatos Rowan Atkinson okoz némi szemöldökráncolást Alan Rickmannek, amikor a londoni luxusáruház, a Selfridges ékszerpultjánál nem tud elég gyorsan becsomagolni egy nyakláncot.

Erőszakik

Kétségtelen tény, hogy nem egy hagyományos karácsonyi film, de a helyszínekre biztosan nem lehet panasz. Martin McDonagh sötét és néhol vidám mozijában az ünnepek alatt nyaraló bérgyilkosok, Ken (Brendan Gleeson) és Ray (Colin Farrell) a gyönyörű, középkori hangulatú Bruges-ben tartózkodnak és nagyrészt jól is érzik magukat.

Meglátogatják a Jeruzsálemi templomot a Jerusalemstraat-on, sétálnak a Koningin Astrid parkban, és benéznek a Groeninge Múzeumba is. Később Ken feljut a Grote Markton található 13. századi Belfry-ra, bár valószínűleg azt kívánja, bárcsak ne tette volna. Ray pedig a Vismarkton (halpiac) tesz egy túrát a meglehetősen túlpörgött főnökével, Harryvel (Ralph Fiennes).

Bridget Jones naplója

A filmek szeretik a karácsonyt a csillogó varázslat és a romantika mentén lefesteni, de a Bridget Jones naplója más –  és talán reálisabb – megközelítést alkalmaz.

Valószínűleg mindannyian át tudjuk érezni Bridget kínos családi vacsoráit, csúnya karácsonyi pulcsijait, valamint a szerelmi háromszögét Hugh Granttel és Colin Firth-szel. Na jó, utóbbit talán nem biztos…

A film egy pontján az aljas Daniel Cleaver elviszi Bridget-et egy hétvégére. A jelenleg átalakítás alatt álló Stoke Parkba, egy több mint 900 éves múltra visszatekintő birtokra mennek, ami többek között két James Bond-filmben is főszerepet kapott.

(Forrás: CN Traveler, fotók: Getty Images)

felkeresni | lista | valóságban | nagy sztori | helyszínek

FOLYTASD EZZEL

Ez a súlyos következmény akár évekre is visszavetheti a törökországi turizmust

Ciprus elvesztette orosz és ukrán turistáit, most a zöldeket akarja megszólítani

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram