Close
Öt közeli sziget, ami karibi élményt hoz Európába

Öt közeli sziget, ami karibi élményt hoz Európába

A szigeteknek van valami paradicsomi hangulatuk ahogy mindentől távol, szabadon foglalják el helyüket a tenger vagy az óceán közepén – és a jó hír az, hogy mindezért nem is kell olyan messzire mennünk. Keressünk homokos tengerpartokat, szikrázóan gyönyörű kék vizet, felfedezésre váró eldugott ösvényeket és hegycsúcsokat, az éjszakai élet fellegvárait vagy a nyugalom szentélyeit, az alábbi öt európai szigettel biztosan nem nyúlunk mellé.

Míkonosz – Görögország

Míkonosz nevét Apolló unokája után kapta, és bár korábban az egyik legszegényebb sziget volt, mára a hedonizmus fellegváraként a legvonzóbb görög szigetek sorát gazdagítja. Csúcsszezonban a vibráló éjszakai életre vágyók és a pózoló divatimádók lepik el, ha viszont tavasszal vagy késő nyáron érkezünk, akkor belekóstolhatunk a nyugodtabb míkonoszi életbe.

A sziget huszonöt strandja között a társasági élettől lüktető Paradise és Super Paradise homokos öbleitől, Fokos kavicsos partjain át a családbarát fehér homokos Eliáig itt mindent megtalálunk.

A strandolás mellett pedig bejárhatjuk a sziget magaslatait színesítő tradicionális görög falvakat, és a partszakaszokat szegélyező tipikus fehér görög városokat.

Hotel helyett szálljunk meg egy helyi villában a tengerhez közel, ha pedig a tökéletes ebédet keressük, kérdezzünk bárkit, szinte biztos, hogy a Kiki’s Tavernt ajánlják.

A Carpe Diem Villa Míkonoszon

És nem véletlenül: az eldugott tengerparti bódénak ugyan nincs weboldala, de még csak egy útszéli táblája sem, a hely előtt duzzadó sorról viszont biztosan felismerjük – a grillezett helyi zöldségeket, húsokat, tengeri finomságokat és a borokat itt a görög fűszerek mellett az élet- és ételszeretet járja át.

Capri – Olaszország

Amikor konkrét elképzelés nélkül kezdünk úti célt keresni, Olaszország szinte biztos szerepel a shortlisten: a magas hegyektől a világvárosokig, a homokos tengerparttól a szőlőtőkéktől roskadozó domboldalakig minden vizuális, kulturális és gasztronómiai kényeztetés adott.

Ha egy különleges, európai szigetet keresünk, ahol az olasz életérzés nagy dózisban érkezik, akkor a Nápolyi-öbölben található Caprit mindenképpen vegyük fel a listára. Capri esszenciája a magas sziklákkal övezett táj, a színes olasz házak és a luxus tökéletes arányú vegyületében rejlik. A szigetre érve már kapjuk is a 100%-os Capri-élményt: a Marina Grande kikötőből sikló visz fel Capri központjába, ahol tulajdonképpen egy olasz film egyik jelenetébe csöppenünk.

A főteret hibátlanul öltözött turisták és stílusos helyi lakosok lepik el esténként, és az egész városka igazi olasz ritmustól dübörög. Ha mi is felvettük a tempót, akkor az itt töltött néhány nap alatt semmiképp se hagyjuk ki a csónakázást a Kék barlang (Blue Grotto) szikrázóan kék vízén, a legtökéletesebb kilátásért pedig az Anacapriból induló libegővel menjünk fel a sziget legmagasabb pontjára, Monte Solaróba.

A zseniális Blue Grotto

Ha a sziklaszirtek és a tenger látványát egyszerre élveznénk, szálljunk meg a Casa Verdemareban, ha pedig tradicionális tengeri ízekre vágyunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki a hely egyik legjobb éttermét, a Bagni Tiberiót, ahonnan a töltött tintahalas ravioli vagy a tenger gyümölcsei rizottó elfogyasztása közben beláthatjuk az egész szigetet.

A pompás Casa Verdemare Capri szigetén

Hvar – Horvátország

Ha közeli tengerparti nyaralásban gondolkozunk, akkor Krk mellett az ország egyik legnaposabb helyét, Hvart is érdemes számításba venni. Már csak azért is, mert Hvar sziget fővárosában, Hvaron a fényűző tengerpartok elegáns hotelekkel és pörgő éjszakai élettel társulnak, a csendesebb, családi nyaralásért pedig elég megállnunk az északi partszakaszon, Stari Gradban vagy Jelsában.

Hvar egy puccos nyaralás lehetőségén túl az aktív kalandorokat is a tenyerén hordozza: a környéken megszokottnál sokkal zöldebb, bujább növényzet túrázásra hívogat, de bejárhatjuk a szőlőtőkékkel borított dombokat akár biciklivel is, megnézhetjük a sziget hires levendulamezőit vagy a déli part barlangjait.

Ha kevesebb turistára vágyunk, akkor nyár helyett inkább tavaszra tervezzük az utazást, amikor a tenger már elég meleg egy kellemes úszáshoz, és még a tengerparton is kényelmesen elférhetünk.

Szállásnak akár a Hvar központjában található, felújított 15. századi gótikus mini palotát is választhatjuk, az autentikus helyi ízekre pedig a Passarola étteremben találhatunk rá: a homártészta, a halpörkölt és a tenger gyümölcsei rizottó is pazar.

Formentera – Spanyolország

Az Ibizától mindössze fél órányi kompútra található, húsz kilométer hosszú Formentera a vegytiszta nyugalom és kikapcsolódás paradicsoma. A sokszor Ibiza kistestvéreként is emlegetett szigeten a hippi életérzés hosszú homokos partszakaszokkal társul, a strandok pedig már-már karibi hangulatúak.

Formentera egy igazi érintetlen kincs, amit a hatósági korlátozásoknak köszönhetően még nem leptek el a gigahotelek és a turisták  – de egyetlen óra alatt eljuthatunk Ibizára, ha már zavarna a túlzott nyugalom, és az azúr, türkiz és lazurit színekben csillogó Baleár-tenger képeslapot kívánó látványa.

A sziget nyújtotta szabadságélmény maximális élvezétéért a hotel helyett béreljünk inkább egy hajót, és semmiképp se hagyjuk ki Európa egyik legjobb, családi éttermét, a Juan y Andreat.

Naxos – Görögország

Naxos szigete egy igazi időutazás: és nem csak azért, mert a legendák szerint itt nőtt fel a görögök főistene, Zeusz, hanem mert a sziget építészete magán hordozza az ókortól kezdve az Oszmán Birodalomig több ezer évnyi történelem lenyomatát.

A Kikládesz-szigetek legnagyobbikán mindenből kapunk egy kicsit, ami görög: a macskaköves sétányokkal övezett és turistáktól pezsgő főváros, Hora mellett a szigeten elhagyatott strandokat is könnyen találhatunk, de a Kükládok legmagasabb pontjára, a Mount Zeusra is érdemes felmászni, ahol útközben olyan hegyi falvakat fedezhetünk fel, mint Halki vagy Apiranthos.

A naxosi Villa Miami tényleg olyan, mintha egy egzotikus karibi szigeten lennénk

Az egyik legjobb helyi étteremben, a Stelidában kóstoljuk bele a tradicionális görög és a modern konyha fúziójába, szállásnak pedig válasszunk egy tengerre néző villát saját homokos partszakasszal, hogy már a reggeli mellett is élvezhessük az elképesztő kilátást.

(Fotók: Getty Images, Airbnb)

capri | spanyolország | mykonos | hvar | karibi hangulat

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram