Close
Öt közeli sziget, ami karibi élményt hoz Európába

Öt közeli sziget, ami karibi élményt hoz Európába

A szigeteknek van valami paradicsomi hangulatuk ahogy mindentől távol, szabadon foglalják el helyüket a tenger vagy az óceán közepén – és a jó hír az, hogy mindezért nem is kell olyan messzire mennünk. Keressünk homokos tengerpartokat, szikrázóan gyönyörű kék vizet, felfedezésre váró eldugott ösvényeket és hegycsúcsokat, az éjszakai élet fellegvárait vagy a nyugalom szentélyeit, az alábbi öt európai szigettel biztosan nem nyúlunk mellé.

Míkonoszs – Görögország

Míkonosz nevét Apolló unokája után kapta, és bár korábban az egyik legszegényebb sziget volt, mára a hedonizmus fellegváraként a legvonzóbb görög szigetek sorát gazdagítja. Csúcsszezonban a vibráló éjszakai életre vágyók és a pózoló divatimádók lepik el, ha viszont tavasszal vagy késő nyáron érkezünk, akkor belekóstolhatunk a nyugodtabb míkonoszi életbe.

A sziget huszonöt strandja között a társasági élettől lüktető Paradise és Super Paradise homokos öbleitől, Fokos kavicsos partjain át a családbarát fehér homokos Eliáig itt mindent megtalálunk. A strandolás mellett pedig bejárhatjuk a sziget magaslatait színesítő tradicionális görög falvakat, és a partszakaszokat szegélyező tipikus fehér görög városokat.

Hotel helyett szálljunk meg egy helyi villában a tengerhez közel, ha pedig a tökéletes ebédet keressük, kérdezzünk bárkit, szinte biztos, hogy a Kiki’s Tavernt ajánlják.

A Carpe Diem Villa Míkonoszon

És nem véletlenül: az eldugott tengerparti bódénak ugyan nincs weboldala, de még csak egy útszéli táblája sem, a hely előtt duzzadó sorról viszont biztosan felismerjük – a grillezett helyi zöldségeket, húsokat, tengeri finomságokat és a borokat itt a görög fűszerek mellett az élet- és ételszeretet járja át.

Capri – Olaszország

Amikor konkrét elképzelés nélkül kezdünk úti célt keresni, Olaszország szinte biztos szerepel a shortlisten: a magas hegyektől a világvárosokig, a homokos tengerparttól a szőlőtőkéktől roskadozó domboldalakig minden vizuális, kulturális és gasztronómiai kényeztetés adott.

Ha egy különleges, európai szigetet keresünk, ahol az olasz életérzés nagy dózisban érkezik, akkor a Nápolyi-öbölben található Caprit mindenképpen vegyük fel a listára. Capri esszenciája a magas sziklákkal övezett táj, a színes olasz házak és a luxus tökéletes arányú vegyületében rejlik. A szigetre érve már kapjuk is a 100%-os Capri-élményt: a Marina Grande kikötőből sikló visz fel Capri központjába, ahol tulajdonképpen egy olasz film egyik jelenetébe csöppenünk.

A főteret hibátlanul öltözött turisták és stílusos helyi lakosok lepik el esténként, és az egész városka igazi olasz ritmustól dübörög. Ha mi is felvettük a tempót, akkor az itt töltött néhány nap alatt semmiképp se hagyjuk ki a csónakázást a Kék barlang (Blue Grotto) szikrázóan kék vízén, a legtökéletesebb kilátásért pedig az Anacapriból induló libegővel menjünk fel a sziget legmagasabb pontjára, Monte Solaróba.

A zseniális Blue Grotto

Ha a sziklaszirtek és a tenger látványát egyszerre élveznénk, szálljunk meg a Casa Verdemareban, ha pedig tradicionális tengeri ízekre vágyunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki a hely egyik legjobb éttermét, a Bagni Tiberiót, ahonnan a töltött tintahalas ravioli vagy a tenger gyümölcsei rizottó elfogyasztása közben beláthatjuk az egész szigetet.

A pompás Casa Verdemare Capri szigetén
Hvar – Horvátország

Ha közeli tengerparti nyaralásban gondolkozunk, akkor Krk mellett az ország egyik legnaposabb helyét, Hvart is érdemes számításba venni. Már csak azért is, mert Hvar sziget fővárosában, Hvaron a fényűző tengerpartok elegáns hotelekkel és pörgő éjszakai élettel társulnak, a csendesebb, családi nyaralásért pedig elég megállnunk az északi partszakaszon, Stari Gradban vagy Jelsában.

Hvar egy puccos nyaralás lehetőségén túl az aktív kalandorokat is a tenyerén hordozza: a környéken megszokottnál sokkal zöldebb, bujább növényzet túrázásra hívogat, de bejárhatjuk a szőlőtőkékkel borított dombokat akár biciklivel is, megnézhetjük a sziget hires levendulamezőit vagy a déli part barlangjait.

Ha kevesebb turistára vágyunk, akkor nyár helyett inkább tavaszra tervezzük az utazást, amikor a tenger már elég meleg egy kellemes úszáshoz, és még a tengerparton is kényelmesen elférhetünk.

Szállásnak akár a Hvar központjában található, felújított 15. századi gótikus mini palotát is választhatjuk, az autentikus helyi ízekre pedig a Passarola étteremben találhatunk rá: a homártészta, a halpörkölt és a tenger gyümölcsei rizottó is pazar.

Formentera – Spanyolország

Az Ibizától mindössze fél órányi kompútra található, húsz kilométer hosszú Formentera a vegytiszta nyugalom és kikapcsolódás paradicsoma. A sokszor Ibiza kistestvéreként is emlegetett szigeten a hippi életérzés hosszú homokos partszakaszokkal társul, a strandok pedig már-már karibi hangulatúak.

Formentera egy igazi érintetlen kincs, amit a hatósági korlátozásoknak köszönhetően még nem leptek el a gigahotelek és a turisták  – de egyetlen óra alatt eljuthatunk Ibizára, ha már zavarna a túlzott nyugalom, és az azúr, türkiz és lazurit színekben csillogó Baleár-tenger képeslapot kívánó látványa.

A sziget nyújtotta szabadságélmény maximális élvezétéért a hotel helyett béreljünk inkább egy hajót, és semmiképp se hagyjuk ki Európa egyik legjobb, családi éttermét, a Juan y Andreat.

Naxos – Görögország

Naxos szigete egy igazi időutazás: és nem csak azért, mert a legendák szerint itt nőtt fel a görögök főistene, Zeusz, hanem mert a sziget építészete magán hordozza az ókortól kezdve az Oszmán Birodalomig több ezer évnyi történelem lenyomatát.

A Kikládesz-szigetek legnagyobbikán mindenből kapunk egy kicsit, ami görög: a macskaköves sétányokkal övezett és turistáktól pezsgő főváros, Hora mellett a szigeten elhagyatott strandokat is könnyen találhatunk, de a Kükládok legmagasabb pontjára, a Mount Zeusra is érdemes felmászni, ahol útközben olyan hegyi falvakat fedezhetünk fel, mint Halki vagy Apiranthos.

A naxosi Villa Miami tényleg olyan, mintha egy egzotikus karibi szigeten lennénk

Az egyik legjobb helyi étteremben, a Stelidában kóstoljuk bele a tradicionális görög és a modern konyha fúziójába, szállásnak pedig válasszunk egy tengerre néző villát saját homokos partszakasszal, hogy már a reggeli mellett is élvezhessük az elképesztő kilátást.

(Fotók: Getty Images, Airbnb)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom