Close
Öt különleges természeti képződmény, ami ámulatba ejt

Öt különleges természeti képződmény, ami ámulatba ejt

A rejtélyes természeti képződményeket mindig is nagy érdeklődés övezte, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan keletkeztek a szürreális, kísérteties, néha kifejezetten meghökkentő csodák. Annak ellenére, hogy ezek közül többnek van logikus magyarázata, a tudatalattinkban mégis ott motoszkál a földöntúli furcsaság.

Racetrack Playa, Kalifornia, USA

Valami megmagyarázhatatlan mágneses erő okozza, hogy a kőzetek ilyen különleges, repedezett mintát vettek fel a kaliforniai Death Valley-ben? Vagy valamilyen felsőbb hatalom láthatatlan kezei alkották ilyenre?

Úgy tűnik, hogy a tudósok 2013-ban végleg el tudták oszlatni a rejtélyt azáltal, hogy felfedezték: az egyedülálló természeti jelenséget a jeges szél váltja ki.

Nagy kék lyuk, Belize

Számos búvárt és felfedezőt, köztük a francia író-kutatót, Jacques Cousteau-t is rabul ejtette a világ legnagyobb víznyelője, amely körülbelül 304 méter átmérőjű, és 122 méter mélyre süllyed.

Legsötétebb titkai egészen 2018 végéig a kíváncsi tekintetek előtt elzárva maradtak. Ekkor azonban egy expedíciós csapat Jacques unokájával, Fabien Cousteau-val és Sir Richard Bransonnal egy tengeralattjáróról készített videót, amely feltárta a cseppköveket a víznyelő mélyében, de további azonosíthatatlan képződményeket is találtak.

Hillier-tó, Ausztrália

Valljuk be, a rózsaszín tengerparti homok látványát könnyebben el tudjuk fogadni, mint egy rágógumi színű tóét. Ráadásul felülről nézve, a Csendes-óceán végtelen, kék vizével párba állítva, még inkább szürreális látványt nyújt a Hillier-tó.

Az, hogy mitől vált ilyen elképesztően élénk pink színűvé a vize, máig rejtély, a leggyakrabban felhozott elméletek szerint a tó magas sótartalma okozza.

A pokol kapuja, Türkmenisztán

Egy tátongó, tüzes szakadék valóban hátborzongató látványt kelt. A Darvaza gázkráter, vagyis a Door to Hell 1971-ben nyílt meg, miután a szovjet mérnökök fúrásokat hajtottak végre az észak-türkmenisztáni sivatagban. Fúrás közben azonban a talaj egy része egy föld alatti barlangba omlott.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a gázok terjedését, begyújtották, és abban bíztak, hogy a gázok néhány óra alatt elégnek. Nem így lett, hiszen a tátongó kráter ötven éve folyamatosan ég.

Moeraki sziklák, Új-Zéland

A sziklák szokatlanul szabályos, csaknem gömb formájúak Új-Zéland partjainál. Az ősi maori legenda szerint ezek valaha ételtartó edények voltak, amelyek egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjaiként kerültek a partra. Egy másik népszerű elmélet szerint azonban földön kívüli tojások.

A geológusok úgy vélik, körülbelül 65 millió évvel ezelőtt az üledékben képződtek a tengerfenéken, végül a Koekohe strandot választották otthonuknak.

Izlandi izgalmak

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely olyannyira apró, hogy húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta. Ennek a világvégi szigetnek a kellős közepén áll önmagában egy csodálatos, rejtelmes ház, ahová bárki szívesen elvonulna, ha besokall a nagyvárosi forgatagtól.

(Fotók: Getty Images)

természeti kincs | természet | környezet | misztikus | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram