Close
Öt különleges természeti képződmény, ami ámulatba ejt

Öt különleges természeti képződmény, ami ámulatba ejt

A rejtélyes természeti képződményeket mindig is nagy érdeklődés övezte, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan keletkeztek a szürreális, kísérteties, néha kifejezetten meghökkentő csodák. Annak ellenére, hogy ezek közül többnek van logikus magyarázata, a tudatalattinkban mégis ott motoszkál a földöntúli furcsaság.

Racetrack Playa, Kalifornia, USA

Valami megmagyarázhatatlan mágneses erő okozza, hogy a kőzetek ilyen különleges, repedezett mintát vettek fel a kaliforniai Death Valley-ben? Vagy valamilyen felsőbb hatalom láthatatlan kezei alkották ilyenre?

Úgy tűnik, hogy a tudósok 2013-ban végleg el tudták oszlatni a rejtélyt azáltal, hogy felfedezték: az egyedülálló természeti jelenséget a jeges szél váltja ki.

Nagy kék lyuk, Belize

Számos búvárt és felfedezőt, köztük a francia író-kutatót, Jacques Cousteau-t is rabul ejtette a világ legnagyobb víznyelője, amely körülbelül 304 méter átmérőjű, és 122 méter mélyre süllyed.

Legsötétebb titkai egészen 2018 végéig a kíváncsi tekintetek előtt elzárva maradtak. Ekkor azonban egy expedíciós csapat Jacques unokájával, Fabien Cousteau-val és Sir Richard Bransonnal egy tengeralattjáróról készített videót, amely feltárta a cseppköveket a víznyelő mélyében, de további azonosíthatatlan képződményeket is találtak.

Hillier-tó, Ausztrália

Valljuk be, a rózsaszín tengerparti homok látványát könnyebben el tudjuk fogadni, mint egy rágógumi színű tóét. Ráadásul felülről nézve, a Csendes-óceán végtelen, kék vizével párba állítva, még inkább szürreális látványt nyújt a Hillier-tó.

Az, hogy mitől vált ilyen elképesztően élénk pink színűvé a vize, máig rejtély, a leggyakrabban felhozott elméletek szerint a tó magas sótartalma okozza.

A pokol kapuja, Türkmenisztán

Egy tátongó, tüzes szakadék valóban hátborzongató látványt kelt. A Darvaza gázkráter, vagyis a Door to Hell 1971-ben nyílt meg, miután a szovjet mérnökök fúrásokat hajtottak végre az észak-türkmenisztáni sivatagban. Fúrás közben azonban a talaj egy része egy föld alatti barlangba omlott.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a gázok terjedését, begyújtották, és abban bíztak, hogy a gázok néhány óra alatt elégnek. Nem így lett, hiszen a tátongó kráter ötven éve folyamatosan ég.

Moeraki sziklák, Új-Zéland

A sziklák szokatlanul szabályos, csaknem gömb formájúak Új-Zéland partjainál. Az ősi maori legenda szerint ezek valaha ételtartó edények voltak, amelyek egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjaiként kerültek a partra. Egy másik népszerű elmélet szerint azonban földön kívüli tojások.

A geológusok úgy vélik, körülbelül 65 millió évvel ezelőtt az üledékben képződtek a tengerfenéken, végül a Koekohe strandot választották otthonuknak.

Izlandi izgalmak

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely olyannyira apró, hogy húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta. Ennek a világvégi szigetnek a kellős közepén áll önmagában egy csodálatos, rejtelmes ház, ahová bárki szívesen elvonulna, ha besokall a nagyvárosi forgatagtól.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Még a PCR-teszt sem mentesít: minden magyar kötelezően karanténba kerül hétfőtől, aki Dél-Afrikából jön
Magyarország szigorú korlátozásokat vezet be mától a dél-afrikai variáns miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom