Close
Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Dolgozhatsz a csodás szigeten, ha megfelelő szintű a bevételed.

Egy éve ilyenkor az izlandi gazdaság negyvenkét százalékát tették ki az idegenforgalmból érkező bevételek, és bár az ország kihasználta a koronavírus-járvány okozta leállást (tizenkét millió dollárt fordított az utak és különféle látnivalók kipofozására), alig várják már, hogy a hatalmas visszaesést követően ismét fellendüljön az ágazat.

Ehhez kapcsolódóan elindult a Work in Iceland kezdeményezés: Izland kiterjesztette a vízumprogramját, ami pedig akár féléves tartózkodást is lehetővé tesz a külföldiek számára.

Ennek azonban egy igen fajsúlyos feltétele van.

A legfőbb kikötés szerint a szigetre költözőnek a meghosszabbított tartózkodási engedély megszerzéséhez igazolnia kell egy külföldi céggel fennálló munkaviszonyt (vagy önálló vállalkozást abban az országban, ahol állandó lakóhellyel rendelkezik), és meg kell felelnie bizonyos minimális jövedelemhez és egészségbiztosításhoz köthető alapkövetelménynek.

A bizonyos jövedelmi küszöböt havi egymillió izlandi koronában állapítják meg, ami havi 7360 dollárnak (nagyjából 2,2 millió forintnak), azaz évi 88 ezer dollárnak (kb. 27 millió forintnak) felel meg – írja a Bloomberg.

Asta Gudrun Helgadottir korábbi parlamenti képviselő szerint az ötlet remek, merthogy a Szilícium-völgyből vagy San Franciscóból Izlandra csábíthatja a jól kereső szakembereket, akik a szigeten költhetik el a pénzüket, nem pedig Amerikában.

Az elemzések szerint a projekt bejöhet. A hosszútávra érkező külföldiek hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez azzal, hogy hónapokra foglalnak szállást mondjuk Airbnb-n keresztül, továbbá éttermekbe járnak, vagy hétvégenként felkeresik Izland legszebb látnivalóit, ráadásul nem veszik el a munkát a helyiektől, mivel a fizetésüket otthoni anyacégüktől kapják.

Más kérdés, hogy a szigeten meglehetősen magasak a lakhatási költségek. Az ország leginkább a minőségi turistákat keresi, olyanokat, akiknek nem jelent problémát mondjuk a híres és felkapott Blue Lagoon Retreat Hotelben kivenni egy szobát, melynek ára 1300 dollárról indul.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Dezeen)

izland | bevétel | vízum | költözés | munka

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom