Close
Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Dolgozhatsz a csodás szigeten, ha megfelelő szintű a bevételed.

Egy éve ilyenkor az izlandi gazdaság negyvenkét százalékát tették ki az idegenforgalmból érkező bevételek, és bár az ország kihasználta a koronavírus-járvány okozta leállást (tizenkét millió dollárt fordított az utak és különféle látnivalók kipofozására), alig várják már, hogy a hatalmas visszaesést követően ismét fellendüljön az ágazat.

Ehhez kapcsolódóan elindult a Work in Iceland kezdeményezés: Izland kiterjesztette a vízumprogramját, ami pedig akár féléves tartózkodást is lehetővé tesz a külföldiek számára.

Ennek azonban egy igen fajsúlyos feltétele van.

A legfőbb kikötés szerint a szigetre költözőnek a meghosszabbított tartózkodási engedély megszerzéséhez igazolnia kell egy külföldi céggel fennálló munkaviszonyt (vagy önálló vállalkozást abban az országban, ahol állandó lakóhellyel rendelkezik), és meg kell felelnie bizonyos minimális jövedelemhez és egészségbiztosításhoz köthető alapkövetelménynek.

A bizonyos jövedelmi küszöböt havi egymillió izlandi koronában állapítják meg, ami havi 7360 dollárnak (nagyjából 2,2 millió forintnak), azaz évi 88 ezer dollárnak (kb. 27 millió forintnak) felel meg – írja a Bloomberg.

Asta Gudrun Helgadottir korábbi parlamenti képviselő szerint az ötlet remek, merthogy a Szilícium-völgyből vagy San Franciscóból Izlandra csábíthatja a jól kereső szakembereket, akik a szigeten költhetik el a pénzüket, nem pedig Amerikában.

Az elemzések szerint a projekt bejöhet. A hosszútávra érkező külföldiek hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez azzal, hogy hónapokra foglalnak szállást mondjuk Airbnb-n keresztül, továbbá éttermekbe járnak, vagy hétvégenként felkeresik Izland legszebb látnivalóit, ráadásul nem veszik el a munkát a helyiektől, mivel a fizetésüket otthoni anyacégüktől kapják.

Más kérdés, hogy a szigeten meglehetősen magasak a lakhatási költségek. Az ország leginkább a minőségi turistákat keresi, olyanokat, akiknek nem jelent problémát mondjuk a híres és felkapott Blue Lagoon Retreat Hotelben kivenni egy szobát, melynek ára 1300 dollárról indul.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Dezeen)

vízum | külföld | munkavállalás | bevétel | fél év

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram