Close
Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Dolgozhatsz a csodás szigeten, ha megfelelő szintű a bevételed.

Egy éve ilyenkor az izlandi gazdaság negyvenkét százalékát tették ki az idegenforgalmból érkező bevételek, és bár az ország kihasználta a koronavírus-járvány okozta leállást (tizenkét millió dollárt fordított az utak és különféle látnivalók kipofozására), alig várják már, hogy a hatalmas visszaesést követően ismét fellendüljön az ágazat.

Ehhez kapcsolódóan elindult a Work in Iceland kezdeményezés: Izland kiterjesztette a vízumprogramját, ami pedig akár féléves tartózkodást is lehetővé tesz a külföldiek számára.

Ennek azonban egy igen fajsúlyos feltétele van.

A legfőbb kikötés szerint a szigetre költözőnek a meghosszabbított tartózkodási engedély megszerzéséhez igazolnia kell egy külföldi céggel fennálló munkaviszonyt (vagy önálló vállalkozást abban az országban, ahol állandó lakóhellyel rendelkezik), és meg kell felelnie bizonyos minimális jövedelemhez és egészségbiztosításhoz köthető alapkövetelménynek.

A bizonyos jövedelmi küszöböt havi egymillió izlandi koronában állapítják meg, ami havi 7360 dollárnak (nagyjából 2,2 millió forintnak), azaz évi 88 ezer dollárnak (kb. 27 millió forintnak) felel meg – írja a Bloomberg.

Asta Gudrun Helgadottir korábbi parlamenti képviselő szerint az ötlet remek, merthogy a Szilícium-völgyből vagy San Franciscóból Izlandra csábíthatja a jól kereső szakembereket, akik a szigeten költhetik el a pénzüket, nem pedig Amerikában.

Az elemzések szerint a projekt bejöhet. A hosszútávra érkező külföldiek hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez azzal, hogy hónapokra foglalnak szállást mondjuk Airbnb-n keresztül, továbbá éttermekbe járnak, vagy hétvégenként felkeresik Izland legszebb látnivalóit, ráadásul nem veszik el a munkát a helyiektől, mivel a fizetésüket otthoni anyacégüktől kapják.

Más kérdés, hogy a szigeten meglehetősen magasak a lakhatási költségek. Az ország leginkább a minőségi turistákat keresi, olyanokat, akiknek nem jelent problémát mondjuk a híres és felkapott Blue Lagoon Retreat Hotelben kivenni egy szobát, melynek ára 1300 dollárról indul.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Dezeen)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom