Izland úgy kedvez a gazdagoknak, hogy az sokaknak nem fog tetszeni

Dolgozhatsz a csodás szigeten, ha megfelelő szintű a bevételed.

Egy éve ilyenkor az izlandi gazdaság negyvenkét százalékát tették ki az idegenforgalmból érkező bevételek, és bár az ország kihasználta a koronavírus-járvány okozta leállást (tizenkét millió dollárt fordított az utak és különféle látnivalók kipofozására), alig várják már, hogy a hatalmas visszaesést követően ismét fellendüljön az ágazat.

Ehhez kapcsolódóan elindult a Work in Iceland kezdeményezés: Izland kiterjesztette a vízumprogramját, ami pedig akár féléves tartózkodást is lehetővé tesz a külföldiek számára.

Ennek azonban egy igen fajsúlyos feltétele van.

A legfőbb kikötés szerint a szigetre költözőnek a meghosszabbított tartózkodási engedély megszerzéséhez igazolnia kell egy külföldi céggel fennálló munkaviszonyt (vagy önálló vállalkozást abban az országban, ahol állandó lakóhellyel rendelkezik), és meg kell felelnie bizonyos minimális jövedelemhez és egészségbiztosításhoz köthető alapkövetelménynek.

A bizonyos jövedelmi küszöböt havi egymillió izlandi koronában állapítják meg, ami havi 7360 dollárnak (nagyjából 2,2 millió forintnak), azaz évi 88 ezer dollárnak (kb. 27 millió forintnak) felel meg – írja a Bloomberg.

Asta Gudrun Helgadottir korábbi parlamenti képviselő szerint az ötlet remek, merthogy a Szilícium-völgyből vagy San Franciscóból Izlandra csábíthatja a jól kereső szakembereket, akik a szigeten költhetik el a pénzüket, nem pedig Amerikában.

Az elemzések szerint a projekt bejöhet. A hosszútávra érkező külföldiek hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez azzal, hogy hónapokra foglalnak szállást mondjuk Airbnb-n keresztül, továbbá éttermekbe járnak, vagy hétvégenként felkeresik Izland legszebb látnivalóit, ráadásul nem veszik el a munkát a helyiektől, mivel a fizetésüket otthoni anyacégüktől kapják.

Más kérdés, hogy a szigeten meglehetősen magasak a lakhatási költségek. Az ország leginkább a minőségi turistákat keresi, olyanokat, akiknek nem jelent problémát mondjuk a híres és felkapott Blue Lagoon Retreat Hotelben kivenni egy szobát, melynek ára 1300 dollárról indul.

Ez is érdekelhet:

Rejtett neonzöld oázist talált az izlandi ismeretlenben a magyar fotós

A nap koronája a kráter aljában elfogyasztott töltött káposzta volt.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Dezeen)

munkavállalás | munka | külföld | vízum | fél év

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom