Close
„A kitárulkozás sebezhetővé tesz, de ez izgalmas” – Pakosz Anna új kiállítása

„A kitárulkozás sebezhetővé tesz, de ez izgalmas” – Pakosz Anna új kiállítása

Pakosz Anna festőművész másfél évvel ezelőtti első kiállítása, a Balaton-felvidéken rendezett Szabadon Nő című interaktív tárlat komoly visszhangot kapott. A kiállítás kapcsán Highlights of Hungary díjra jelölték az alkotót, az Indextől pedig különdíjat kapott.

Február 15-én nyílik a második kiállítása a Bródy Sándor utcai Doxában, ahol a Methana szigetén született alkotásai láthatók. Görögországban nemcsak festmények készültek, hanem egy meditatív kamara-performansz eredményeként hímzések is. Anna ugyanis hét napon keresztül egy-egy órán át bekötött szemmel hímzett, amiből egy objekt és egy gobeline is készült.

Nemcsak a természettel, a csukott szem mögött szubjektívvá váló idővel kapcsolódik ez a folyamat, hanem Anna nagymamájával is, aki két segítőjével Anna önmagáról készült rajzát végül kihímezte.

A nagymamához kapcsolódó, az önazonosság, a flow élményét előhívó gyerekkori emlékek is életre keltek abban az alkotói folyamatban, ami az ismerős festés mellett a kísérletező konceptuális hímzéssel új művészeti utat nyitott meg számára.

Mint mondja,

a bekötött szemmel feltett kérdéseim szembesítettek vele, hogy lázadni szeretnék a megfelelési kényszerem ellen, mert megengedhetem magamnak, hogy eredmény, koncepció nélkül dolgozzak, tudnom kell, hogy ez így is teljesen rendben van.”

A methanai hónapok alatt a festő naplót is írt, amikből a látogatók részleteket is olvashatnak a galéria falán. „Ez a kitárulkozás sebezhetővé tesz, de ez izgalmas számomra.”

A szemlélődésen túl a művész közös alkotásra is hívja a kiállítás látogatóit, ahol betekintést nyerhetnek abba a folyamatba, ahogy Anna hímzései készültek. A workshopokon a beszélgetés mellett ugyanis mindenki kipróbálhatja, milyen becsukott szemmel hímezni és megtudhatja, számára milyen kérdéseket tartogat ez az irányított meditáció.

A Methana című kiállítás megnyitója február 15-én 19 órakor kezdődik és 21 óráig tart, a tárlat február 26-ig látható naponta 14 és 21 óra között Budapesten, a Bródy Sándor utca 36. szám alatt működő Doxában. Február 18-án 15 és 17, valamint február 25-én 17 és 19 óra között az érdeklődők workshopon vehetnek részt, február 25-én pedig a finisszázsra kerül sor.

(Képek: Pakosz Anna)

methana | kiállítás | pakosz anna

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Szabad szemmel is elképesztően látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom