„A kitárulkozás sebezhetővé tesz, de ez izgalmas” – Pakosz Anna új kiállítása

Pakosz Anna festőművész másfél évvel ezelőtti első kiállítása, a Balaton-felvidéken rendezett Szabadon Nő című interaktív tárlat komoly visszhangot kapott. A kiállítás kapcsán Highlights of Hungary díjra jelölték az alkotót, az Indextől pedig különdíjat kapott.

Február 15-én nyílik a második kiállítása a Bródy Sándor utcai Doxában, ahol a Methana szigetén született alkotásai láthatók. Görögországban nemcsak festmények készültek, hanem egy meditatív kamara-performansz eredményeként hímzések is. Anna ugyanis hét napon keresztül egy-egy órán át bekötött szemmel hímzett, amiből egy objekt és egy gobeline is készült.

Nemcsak a természettel, a csukott szem mögött szubjektívvá váló idővel kapcsolódik ez a folyamat, hanem Anna nagymamájával is, aki két segítőjével Anna önmagáról készült rajzát végül kihímezte.

A nagymamához kapcsolódó, az önazonosság, a flow élményét előhívó gyerekkori emlékek is életre keltek abban az alkotói folyamatban, ami az ismerős festés mellett a kísérletező konceptuális hímzéssel új művészeti utat nyitott meg számára.

Mint mondja,

a bekötött szemmel feltett kérdéseim szembesítettek vele, hogy lázadni szeretnék a megfelelési kényszerem ellen, mert megengedhetem magamnak, hogy eredmény, koncepció nélkül dolgozzak, tudnom kell, hogy ez így is teljesen rendben van.”

A methanai hónapok alatt a festő naplót is írt, amikből a látogatók részleteket is olvashatnak a galéria falán. „Ez a kitárulkozás sebezhetővé tesz, de ez izgalmas számomra.”

A szemlélődésen túl a művész közös alkotásra is hívja a kiállítás látogatóit, ahol betekintést nyerhetnek abba a folyamatba, ahogy Anna hímzései készültek. A workshopokon a beszélgetés mellett ugyanis mindenki kipróbálhatja, milyen becsukott szemmel hímezni és megtudhatja, számára milyen kérdéseket tartogat ez az irányított meditáció.

A Methana című kiállítás megnyitója február 15-én 19 órakor kezdődik és 21 óráig tart, a tárlat február 26-ig látható naponta 14 és 21 óra között Budapesten, a Bródy Sándor utca 36. szám alatt működő Doxában. Február 18-án 15 és 17, valamint február 25-én 17 és 19 óra között az érdeklődők workshopon vehetnek részt, február 25-én pedig a finisszázsra kerül sor.

(Képek: Pakosz Anna)

methana | pakosz anna | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom