Close
Ez a kis pugliai vendégház a minimalizmus és a méltóság találkozása

Ez a kis pugliai vendégház a minimalizmus és a méltóság találkozása

Olaszországban viszonylag könnyebben bukkanhatunk rejtett kincsekre. Leginkább a kíváncsi szemek elől elrejtett falucskákat érdemes keresni, melyek még képesek voltak megőrizni évszázados bájukat. 

A púliai Gagliano del Capo az a hely, ahol a Adriai-tenger sziklás partvonalai a Jón-tenger homokos strandjaival futnak össze. A kistelepülésen található ház még 1861-ben épült, és a Petrucci család rezidenciájaként szolgált, amíg Francesco Petrucci, a kortárs művészeteket segítő Capo d’Arte nonprofit szervezet vezetője a funkcióváltás mellett nem döntött. Így lett a Palazzo Daniele.

Egy milánói duó, Ludovica és Roberto Palomba kapta meg az átalakítás megtisztelő feladatát, akik a 19. századból megmaradt hozzávalókat felhasználva minimalista stílusban rendeztek be itt vendégszobákat, stúdiókat és alkotótereket.

Az egészet a hiány érzése inspirálta, ezért az építészek igyekeztek a lehető legmesszebbre eltávolodni a történelmi jellegzetésségektől, a díszes freskóktól és mozaikpadlóktól,

hogy inkább teret adjanak az épület folyamatosan bővülő, kortárs művészetekből táplálkozó gyűjteményének.

Megfordították a ház elrendezését: a lakórészként használt elülső területekből kiállítótermeket csináltak, amelyek olyan műremekekkel lettek feldobva, mint Mariano Fortuny óriás lámpája, vagy egy mutatós Driade kanapé.

Az udvarra néző vendégszobákat és a közös helyiségeket hátul találjuk egy medence társaságában. Az úgymond hagyományos és kortárs művészet közötti kontrasztot a hálószobákban figyelhetjük meg igazán, ahol a százötven éves múltról mesélő falak és boltíves dekorációk mellett minimalista stílusban készült bútorok, a Palombáék által megálmodott ágy, és fekete acélkeretes szekrények pihennek.

Ha esetleg nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal itt, a konyhában tésztakészítő tanfolyamra is beiratkozhatunk, de valószínűleg jobban járunk, ha a házban tüsténkedő szakácsnőre, Cinziára bízzuk a menüt. A séf természetesen a környező gazdaságokból beszerzett prémium minőségű alapanyagokból dolgozik és készít helyi ételkülönlegességeket, melyekhez a közeli Castello Monaci borászat remekeit ajánlja.

A Palazzo Daniele Púlia tartomány egyik legféltettebb titka, amit szeretnének még egy darabig megőrizni, de aligha fog sikerülni.

(Fotók: Palazzo Daniele)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom