Close
Azt tudtad, hogy az olaszoknak is van caminójuk, amit úgy hívnak, hogy Cammino Materano?

Azt tudtad, hogy az olaszoknak is van caminójuk, amit úgy hívnak, hogy Cammino Materano?

Zarándokútra már nem csupán vallási indíttatásból, egy parancsolat teljesítésére lehet elindulni. Többen azért vállalják be, hogy kiszakadjanak a komfortzónájukból vagy behatoljanak a belső énjükbe. Olaszországban számos ismert zarándokút járható végig, de mi most egy kevésbé fősodorban lévőt, az itthon kissé háttérbe szorult pugliai vidéken átívelő, könnyebben teljesíthető Cammino Materanót ajánljuk.

A “csizma sarkában” található Puglia tartomány az Appennini-félsziget délkeleti részén terül el, rajta a régi vágású totózóknak olyan szívmelengető városnevekkel, mint Bari, Lecce, Foggia vagy Taranto.

A Puglia és Basilicata régió közti zarándokút jó része szinte érintetlen területeken halad keresztül, nem minden esetben könnyű rátalálni a helyes ösvényre. A túrázók éppen ezért gyakran “humán GPS” segítségével jutnak el a következő célállomásra, azaz valamelyik falu kiskocsmájába betérve egy tapasztalt helyi vén rókától kérnek útbaigazítást.

Ilyen például Gioia Del Colle község, ahol egyébként Sylvester Stallone édesapja született, a hivatalos rajtvonal azonban a San Nicola Bazilikánál van kijelölve Bariban.

Bizonyára szépséges fotók készülhetnek az út során a Baritól délre fekvő sivatagos Murgia-fennsíkon, ahol többek között sziklás lépcsők nyitják meg az ősi világ ajtaját, de rengeteg sziklába vájt templomban is megpihenhet az utazó. A száraz és durva terület egyébként a vadon élő orchideák paradicsoma.

Érdemes még kiemelni Apulia kőkoronáját, ami a világörökség részét képezi, valamint a köveknél maradva kihagyhatatlan becsekkolási pont Matera városában a Sassi di Matera, vagyis a Matera kövei, amely az ötvenes években Olaszország legnagyobb nyomornegyedeként szerzett kétes hírnevet.

További érdekesség, hogy itt forgatta Mel Gibson a Passió című filmet.

Természetesen a Cammino Materano kijelölt menhelyein lehetőség van aludni, tisztálkodni, pihenni, ruhát mosni és kapcsolatokat építeni, ahogy egy általános zarándoklat során megszokott.

Összesen hét szakaszra felosztott etapot jelent az „anyai út”, melyek során felfedezhetjük a gyönyörű és vad természetet, miközben történelmi jelentőségű helyeket érintünk. A cél lehet a már említett, Baritól hetvenöt kilométerre fekvő Matera városa, vagy a délebbre található Brindisi.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Freeimages.com, Unsplash.com, Getty Images)

zarándokút | matera | olaszország | bari | cammino materano

FOLYTASD EZZEL

Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Eltörli a korlátozásokat a magyarok egyik kedvenc téli úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram