Close
Azt tudtad, hogy az olaszoknak is van caminójuk, amit úgy hívnak, hogy Cammino Materano?

Azt tudtad, hogy az olaszoknak is van caminójuk, amit úgy hívnak, hogy Cammino Materano?

Zarándokútra már nem csupán vallási indíttatásból, egy parancsolat teljesítésére lehet elindulni. Többen azért vállalják be, hogy kiszakadjanak a komfortzónájukból vagy behatoljanak a belső énjükbe. Olaszországban számos ismert zarándokút járható végig, de mi most egy kevésbé fősodorban lévőt, az itthon kissé háttérbe szorult pugliai vidéken átívelő, könnyebben teljesíthető Cammino Materanót ajánljuk.

A “csizma sarkában” található Puglia tartomány az Appennini-félsziget délkeleti részén terül el, rajta a régi vágású totózóknak olyan szívmelengető városnevekkel, mint Bari, Lecce, Foggia vagy Taranto.

A Puglia és Basilicata régió közti zarándokút jó része szinte érintetlen területeken halad keresztül, nem minden esetben könnyű rátalálni a helyes ösvényre. A túrázók éppen ezért gyakran “humán GPS” segítségével jutnak el a következő célállomásra, azaz valamelyik falu kiskocsmájába betérve egy tapasztalt helyi vén rókától kérnek útbaigazítást.

Ilyen például Gioia Del Colle község, ahol egyébként Sylvester Stallone édesapja született, a hivatalos rajtvonal azonban a San Nicola Bazilikánál van kijelölve Bariban.

Bizonyára szépséges fotók készülhetnek az út során a Baritól délre fekvő sivatagos Murgia-fennsíkon, ahol többek között sziklás lépcsők nyitják meg az ősi világ ajtaját, de rengeteg sziklába vájt templomban is megpihenhet az utazó. A száraz és durva terület egyébként a vadon élő orchideák paradicsoma.

Érdemes még kiemelni Apulia kőkoronáját, ami a világörökség részét képezi, valamint a köveknél maradva kihagyhatatlan becsekkolási pont Matera városában a Sassi di Matera, vagyis a Matera kövei, amely az ötvenes években Olaszország legnagyobb nyomornegyedeként szerzett kétes hírnevet.

További érdekesség, hogy itt forgatta Mel Gibson a Passió című filmet.

Természetesen a Cammino Materano kijelölt menhelyein lehetőség van aludni, tisztálkodni, pihenni, ruhát mosni és kapcsolatokat építeni, ahogy egy általános zarándoklat során megszokott.

Összesen hét szakaszra felosztott etapot jelent az „anyai út”, melyek során felfedezhetjük a gyönyörű és vad természetet, miközben történelmi jelentőségű helyeket érintünk. A cél lehet a már említett, Baritól hetvenöt kilométerre fekvő Matera városa, vagy a délebbre található Brindisi.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Freeimages.com, Unsplash.com, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom