A világ legrégebbi alkoholos italát gondolta újra Brooklynban a páros, ami most Magyarországra is megérkezett.
Augusztus utolsó napjaiban látogatott haza Magyarországra Palvin Barbi szupermodell és párja, Dylan Sprouse. Nem jöttek üres kézzel; hoztak egy olyan italt a Culinaris polcaira, ami hazánkban nem kifejezetten ismert, de szerintünk ez hamar meg fog változni.
Ez az ital nem más, mint a mead, melyet Dylan és Barbi közösen mutattak be a Dylan Sprouse által alapított All-Wise Meadery-t a Felix Kitchen & Bar közönségtalálkozóval egybekötött premierjén. No de kezdjük az elején: mit is jelent a mead?
„A három legfontosabb dolog, amit a meadről tudni érdemes, hogy a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital, elkészítéséhez mindössze mézre, vízre és élesztőre van szükség, és a kóstolási élmény valahol a sör és bor közé esik, lehet száraz vagy édes is.”
– mutatta be a tengerentúlról érkező palackokat, az egyszerre ősi és éppen újjászülető meadet Dylan Sprouse.
A kísérletező kedvű színész még tanulóévei alatt, tizenhat évesen készítette az első saját főzésű meadet, mára pedig tizenhárom évnyi tapasztalat van mögötte, és az USA egyik legfiatalabb master brewere. Bár Dylan Sprouse-nak védjegye a lazaság és szórakoztatás (elég csak megnézni videósorozatát), egyéni elképzelése a meadről sziklaszilárd.
A mainstream, édes és lomha stílus helyett ő száraz, friss és kifejező stílusban készíti el saját receptjeit. Valahogy úgy, ahogy az őseink ihatták a régi időben. A társával alapított All-Wise Meadery a divatos brooklyni Williamsburg városrészben bontogatja szárnyait.
Filozófiájuk az elkészítés során a minimális beavatkozás, alapanyagként pedig felkutatták a legjobb helyi termelői méhészetet New York államon belül. Meadet inni egyre népszerűbb, az urbánus garázsfőzdéjükből kikerülő palackokból mára az USA ötven államába és az Egyesült Királyságba is szállítanak.
Párja vállalkozószellemét Palvin Barbi is támogatja, a Felix Kitchen & Bar teraszán rendezett meadköszöntő koccintás alkalmával azt is elárulta, hogy a kedvence a Southern Sunset Mead, és imádja fröccsként inni, mert finom és hűsítő. Ez a verzió narancsvirágmézből készült, a citrusok mellett az ízesítéshez használt hibiszkusz gyümölcsösségével, tölgyhordóban érlelve.
Dylan pedig a Dirty Show Meaddel szeret nosztalgiázni – ez ugyanis legelső receptje, amely szűretlen, testesebb vonal, és ez vezette el a főzde alapításához. Egy biztos, a meadnek mindenhol helye van, ahol csak megfordulnak: a családi asztalon, baráti találkozókon, kerti partin és rooftop bulikban, de ezt bontják vacsora mellé is. Most pedig elhozták Budapestre is: az All-Wise Meadery palackjai már elérhetők a Culinaris gourmet boltjaiban és webshopjában.
Miközben sokan olyan forradalmi újhullámot jósolnak a kategóriának, mint a natúr boroknak vagy épp kraft söröknek, Dylan jövőképe keresetlenül őszinte: „a mead jövője a mead ismerete”. Számára a reflektorfénynél sokkal inkább számít, hogy minél többen felfedezzék a kategória sokszínűségét és az izgalmas különbözőségeket, sőt, idővel akár készítsék el saját meadjüket.
Mire számíts, ha megkóstolod?
Az All-Wise meadje élvezetes és egyszerűséget képvisel, hiszen összesen három összetevőből, minden flancot nélkülözve, a lehető legegyszerűbb az elkészítése. Méz adja az esszenciáját, de szárazra erjesztve, új formájában messze nem az édesszájúaknak szól.
Története évezredes kultúrákban gyökerezik, népszerű volt már a távol-keleten, a maják, az egyiptomiak és rómaiak körében, sőt, a vikingek és a görögök egyenesen az istenek nektárjaként tisztelték.
Mai, modern formájában friss és kifejező aromákról szól, természetes ízjegyeihez a tölgyhordós érlelés is hozzátesz, a palackban érlelve pedig tovább fejlődik, ahogy egy minőségi bor.
Spontán és laza, mert talán az egyetlen szabály, hogy érdemes behűtve kóstolni, vagy akár jéggel és fröccsként (haladóként extra hozzávalókkal vagy koktélalapanyagként). A pohárválasztást már rád bízzák, kipróbálhatod többféle vizes-, boros- és koktélpohárból, sőt, Dylan minden profizmusával együtt szeret belekortyolni az üvegbe.
Persze a hipszterség is sajátja, mégiscsak Brooklynból érkezik. Avagy a mead egyszerre teljesen komoly és szigorúan komolytalan, és talán pont ettől szimpatikus. Nekünk mindhárom nagyon bejött, szerintünk mindenképp tegyél vele egy próbát!
culinaris | felix | all-wise meadery | mézsör | dylan sprouse | Felix Kitchen & Bar
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!