Close
Ez a tradicionális filippínó desszert a legjobb last minute karácsonyi sütemény

Ez a tradicionális filippínó desszert a legjobb last minute karácsonyi sütemény

A karácsony az év legfontosabb eseménye a filippínók számára, amelynek megünneplése gyakran már szenteste előtt hetekkel is megkezdődik. Az ünnepi asztalról pedig elmaradhatatlan egy zöld színű desszert, amit otthon is könnyen elkészíthetünk.

Ahogy más nemzetek esetében, úgy a Fülöp-szigeteken élőknek is megvannak a tradicionális desszertjeik. Az egyik ilyen az úgynevezett pandan madeleine, amely a madeleine desszertnek az egyik különleges változata. Hogy miért egyedülálló ez a variáció? Mert virágos, illatos, varázslatos zöld színű, amihez fehér csokis mártogatós, vagy hóra emlékeztető porcukor-szórat is jár.

Központi eleme a pandanlevél, amelyet ínyencboltokban Magyarországon is megvásárolhatunk.

Hozzávalók:

  • 100 gramm sótlan vaj, megolvasztva
  • 2 nagy tojás
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm liszt
  • 15 gramm házi készítésű pandan kivonat
  • 1 gramm sütőpor
  • 1 gramm só
  • Zöld ételfesték, opcionális
  • Fehér csokoládé vagy porcukor a díszítéshez

Hozzávalók a házi készítésű pandan kivonathoz:

  • 20-30 fagyasztott pandan levél
  • 240 gramm hideg víz

Elkészítése:

Első lépés: A pandanleveleket kiolvasztjuk, turmixgépbe tesszük, felöntjük a vízzel és pürésítjük. Gézbe tesszük és kifacsarjuk belőle a levet. Üvegben, hűtőben három napig, fagyasztóban hat hónapig tárolhatjuk.

Második lépés: Egy tálba beletesszük a tojást, a cukrot, a pandankivonatot, néhány csepp zöld ételfestéket és habosra keverjük. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Homogén állagúra keverjük.

Harmadik lépés: Óvatosan hozzácsurgatjuk a vajat, elkeverjük és fóliával letakarva legalább 45 percre hűtőbe tesszük.

Negyedik lépés: Az idő elteltével a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A madeleine-sütőformákat vékonyan kivajazzuk, majd evőkanállal beleadagoljuk a tésztát és nagyjából nyolc-kilenc perc alatt készre sütjük. A sütemény akkor jó, ha a szélei aranybarnák, a közepe pedig világos és ruganyos.

Ötödik lépés: A sütőformában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük onnan. Tálaláskor porcukorral meghintjük, vagy olvasztott fehér csokoládéval kínáljuk.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty)

desszert | karácsony | fülöp-szigetek | madeline | sütemény

FOLYTASD EZZEL

Ezt a tíz italt nem szabad rendelni egy bárban a pultosok szerint

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram