Íme, a titok, hogy mitől ilyen csodálatosak a pannonhalmi levendulamezők

Virágzik a pannonhalmi levendulamező, így már látható a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság különleges együttműködésének eredménye, melynek keretében a használt kávékapszulákból kinyert kávézaccot a Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg formájában. A körforgásos szemléleten alapuló kezdeményezés arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyűjtsék szelektíven használt kávékapszuláikat.

Minden egyes használt Nespresso kávékapszula értéket képvisel, hiszen az újrahasznosításuk által minden komponensük – az alumínium és a kávézacc egyaránt – visszakerül a körforgásba ahelyett, hogy hulladékká válna. Magyarországon már 2012 óta elérhető a kapszula-újrahasznosítási lehetőség és

itthon a használt Nespresso kávékapszulák több mint negyven százalékát újrahasznosítják.

A márka világszerte újra és újra egyedi ötletekkel rukkol elő, hogy látványos és kreatív módon mutathassa be, hogy az újrahasznosított kávékapszulák milyen sokféleképpen nyerhetnek új életet. Az itthon újrahasznosított alumíniumból korábban a Tipton Eyeworks-szel együttműködve született dizájner szemüvegkeret, tavaly pedig a biodiverzitás és a termőtalaj minőségének javítása érdekében a vállalat egyedülálló helyi kezdeményezést hirdetett.

A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a Nespresso egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet

a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására.

A kapszulák a hazai fogyasztóktól származtak, és mind a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása –, mind pedig az egyes komponensek újrahasznosítása Magyarországon történt.

Az alumínium különböző használati tárgyak, alkatrészek formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás útján hasznosítják újra. A Pannonhalmi Főapátsággal való együttműködés keretén belül a kávézaccban található értékes tápanyagok egy speciálisan előállított termőközeg formájában kerültek vissza a körforgásba. A sikeres együttműködés eredményeként a látogatók júniustól megcsodálhatják a pannonhalmi levendulavirágzást.

A Nespresso több mint három évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. Az elmúlt években ötvenkilenc országban összesen ötvennyolcmillió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint kilencvenkilenc százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség:

a használt kapszulákat leadhatják a Nespresso Boutique-okban vagy átvételi pontokon vagy visszaküldhetik futárral az online rendelésük kézbesítésekor.

A körforgásos szemléletet a termékekben és a csomagolásban is erősítik: a piacon elsőként mutatták be a nyolcvan százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszulákat, és a Nespresso célja, hogy hamarosan az összes Original és Vertuo kapszula újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból készüljön.

kávékapszula | levendula | nespresso | pannonhalma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom