Close
Ez a város az elszálló üzemanyagárak helyett a biciklit választja

Ez a város az elszálló üzemanyagárak helyett a biciklit választja

Párizs egyértelmű célja, hogy Európa egyik leginkább biciklibarát városává váljon, 2026-ra pedig kerékpáros főváros lehessen.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, tavaly bejelentette, hogy 250 millió eurót fordítanak a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A Plan Velo: Act 2 projekt keretében több ezer új kerékpártárolót létesítenek és több kerékpárutat is kiépítenek. A beruházás célja, hogy

Párizs egyik végéből a másikba biztonságos körülmények között el lehessen jutni biciklin.

2021-ben Párizsban több mint ezer kilométernyi kerékpárút volt, köztük körülbelül ötvenkét kilométernyi számított olyan ideiglenes bicikliútnak, amelyet a járvány idején jelöltek ki, később pedig véglegesítették.

A francia főváros kerékpártárolóinak bővítése pedig különösen fontos, hiszen a statisztikai adatok szerint 2020-ban hét százalékkal nőtt a kerékpárlopások száma, és a biciklit nem használók nyolcvan százaléka úgy fogalmazott,

azért nem ül kerékpárra, mert fél, hogy ellopják azt.

A “kerékpáros forradalom” első szakaszában Párizs már 150 millió eurót elköltött, a teljes projektet pedig az ökológiai és társadalmi átalakulás egyik alapvető pillérének tartják. Ekkor vezették be az autómentes napot is, amikor a személygépjárművek nagy részét kizárják a belvárosból. Helyüket a Champs-Élysées sugárúton a gyalogosok és kerékpárosok foglalják el.

A francia főváros mellett Európában számos helyen várják tárt karokkal a bicikliseket. A pazar útvonalakon kanyargó Tour de France és hasonló versenyek mindig kedvet csinálnak az embernek egy kiadós kerékpártúrához. Szerencsére egy mezei bringásnak nem kell napi háromszáz kilométert letekernie ahhoz, hogy élvezze Európa legszebb vidékeit. Ebben  és ebben a cikkünkben ajánlunk néhány vasúton könnyen megközelíthető szakaszt Skóciától Katalóniáig.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

környezetbarát | zöld | kerékpár | franciaország | bicikli

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram