Párizs útikalauz stopposoknak street arttal és vizuális hangulat­elemzéssel

Audrey Hepburn óta tudjuk, hogy Párizs mindig jó ötlet, a Casablanca óta pedig azt, hogy ez a város mindig megmarad nekünk. Akárhogy is, a francia főváros izgalmas, sokszínű hely, mi pedig megmutatjuk, milyen volt idén tavasszal. Leginkább havazott, de azért megpörgettünk pár kultikus és kevéssé ismert trekket.

Ez az a város, amit útikönyvek, blogbejegyzések, mások elmondásai alapján biztos, hogy sosem érezhetsz meg, csak ha beleszagolsz. Hasznos információkkal, érdekességekkel, képes street art vonallal is jövünk, olyan kemény alapot öntöttünk, amire máris pakolhatod a bőröndöket. Kezdő, haladó lecke élményturizmusból, kulturális gyorstalpaló, vizuális hangulatelemzés, Bonjour Paris!

Mi ez a ballonkabát őrület?

Egész egyszerűen a ballonkabát a legpraktikusabb, amit magadra vehetsz az urbántúrához. Bár városszerkezetileg, népsűrűségét, épületeit tekintve Párizs viszonylagos hasonlóságokat mutat Budapesttel, mégis több dologban markánsan eltér egymástól a két város. Például éghajlatában: mérsékelt óceáni éghajlata van, jellemzően nincs forró nyár, nincs fagyos tél, több a csapadék, mint nálunk, többet fúj a szél. Jó, ha az utazó pakk része: a sapka, esőkabát, meleg pulcsi, harisnya meg a cipő, ami sosem ázik be.

Komfortérzet ötös, jöhetnek a kávéházak

Elsődleges életélmény Párizsban: a kávéházak. A díszletszerű fűtött teraszok egymást érik az egész városban, mégis mind tele emberekkel. Szorosan rendezett kerek kis asztalok, akár a filmekben, mintha csak azért zsúfolták volna össze így őket, hogy minden ráférjen a tökéletes fotóra. Első ránézésre még képtelenségnek is tűnhet bepréselődni a fonott karfátlan székekbe, de aztán annyira természetes a helyzet egy pohár merlot után, hogy többé nincs is lehetetlent.

Mehet az angol, de spékeld meg francia szavakkal!

Bonjour! Bonsoir! Au revoir! Merci beaucoup! meg egy nagy mosoly, és máris nyert ügyed van! A közhiedelemmel ellentétben, a párizsi emberek barátságosak, nyitottak és kíváncsiak. Habár a mendemondák sosem alaptalanok, de valószínűbb, hogy ez már a múlt. Bármikor bedobhatod a ca ’va, voila kifejezéseket, koccintáskor: Santé!, és ha valóban összehaverkodtál a picérrel, elköszönéskor jöhet a Salut.

Napi rutin: apero

Franciaországban talán a legfontosabb étkezés az apero. Ez olyasmi, mint nálunk az uzsonna, az angoloknál meg az ötórai tea, csak sokkal jobb. Kicsit szertartásos, mégis ezt a szót azért kerülném, mert náluk minden annyira könnyed. Az apero nem csak az evésről szól, egy összejövetel is: borozgatás, mártogatós ételek, baguette, sajttál, sonka, vinaigrette, saláták, citromtorta (tarte au citron), crepes. Ha egyszer részt veszel egy ilyenen, máris behúzott a francia flow.

És milyen ma a párizsi módi?

Ismerjük. A francia eleganciánál kevés igazabb sztereotíp elképzelés létezik, mégis a sikk kifejezés, valahogy jobban passzol ide. A párizsi nő örök fogalom, és bár ma már leginkább “air max”-ben jár, a smikje még mindig tökéletes, a kiegészítői meg mennek a közösségi bringához is. Mondjuk, ez pont nem nagy kihívás, mert mindenhol pasztell színek, szürke, piros, kék árnyalatok burkolják a várost. Sehol egy harsány betűtípus vagy egy rikító tábla, csak nagy fejhallgatók, menő cipők és klassz szemüvegkeretek kortól, nemtől tökéletesen függetlenül.

Latin negyed

Ha belehúznál az éjszakába, ebben a városrészben jó helyen jársz. Ez az egyetemi negyed, sok a fiatal, rengeteg a bár, pezseg az élet. Itt van a Pantheon, a Sorbonne, közel a Notre Dame, aminek az ólomüveges ablakain beszűrődő fény, tényleg levesz a lábadról. Túl az áhitaton, ha már erre sétálunk, érdemes benézni a Shakespeare and Company-ba, Párizs leghíresebb angol nyelvű könyvesboltjába. Kívülről patinásan bohém könyvkereskedés, belülről bentlakásos művészszállás, legendás helyszín, Hemingway is imádta.

Régi zsidónegyed, Monsieur Chirac, second-hand shopping

A Marais negyedet “Régi Parizs”-nak  is nevezik, ez az a városrész, aminek egyes épületeit még XV. Lajos is láthatta, rejtett udvarai és provokatív galériái stílusosan szövik be a macskaköves utcákat. Az anno zsidónegyedként ismert környéken a második világháború után nyílt a Memorial de la Shoah emlékhely és dokumentációs központ, ezt felújítása után Jacques Chirac - akkori francia elnök - avatta fel, ő ismerte el először a franciák felelősségét a zsidók deportálásában. Ha ezen a ponton kicsit megteltünk magaskultúrával, becsatolhatunk valami lazább programot, a közelben akad pár menő párizsi turkáló.

Egy fiatal múzeum: a Branly

Igaz, kicsit távolabb van, de ha már a francia elnököt megemlítettük, szintén hozzá kötődik a Musée du quai Branly, ami a harmadik világ, az Európán kívüli népek kulturális örökségének múzeuma. Az intézmény építészetileg is remekül teljesített. Belső tereiben és folyosószerű járatain haladva, sokszor egészen olyan, mintha a Mátrixban lennél, bevetted volna a piros kapszulát, egy kiszáradt mederben találnád magad, ahol órákon át bolyoghatsz a befogadhatatlan mennyiségű egzotikus tárgy között.

Mindemellett, itt láttuk az egyik legjobban összerakott időszaki kiállítást is, ami a gender témakörhöz kapcsolódó külső nemi jellegek szerepének jelentőségét boncolgatta egy fotográfiai tárlat keretében. A képeken transzvesztiták, hiányos ruházatú, világhíres színésznők, feminista testfeliratok vágták az arcunkba, hogy “nem vagy te sem tökéletes, és nem is leszel soha”. A fotóművésszel készült kendőzetlen riport loopolódott a falon, természetesen angol felirattal. Ez a múzeum nemcsak a tudásunk bővítésére pályázik, komplexen céloz: történelem, esztétika, szociológia, építészet, és még az Eiffel torony is csak egy köpésre van.

Eiffel torony és Mars mező

Nagyon elszántnak kell lennie annak, aki valóban fel akar menni a toronyba, mert már hónapokkal előtte minden jegy sold out. De mióta láttuk, hogy a húsz centiméter átmérőjű kerek kávézóasztalon elfér egy full szervizes kétszemélyes vacsora, azóta ugye tudjuk, semmi sem lehetetlen. Viszont mégsem mentünk fel. Az Eiffel toronyban az a legcsodálatosabb, amikor a lábai először előbukkannak a házak között. Tudod, hogy közel vagy már, de a házak beszövik a környéket. Olyan, mint mikor a Gozzila először megjelenik a mozivásznon, amit az első sorból nézel valami imax vetítésen. Nem lehet elégszer találkozni ezzel az élménnyel, földöntúli építmény, akár a piramisok, csak itt nincs semmi misztikus indíttatás. Sőt, inkább a racionális gondolkodás, az erős és pontos mérnöki képességek bizonyítéka. A gigantikus csipkevas tövétől elterülő nagy zöld terület a Mars mező. Mindenki használja, turisták, helyiek egyaránt, szép, kényelmes, olyan, mint amilyennek egy parknak lennie kell. Sportolás, napozás, evés, padok, barátkozás, rózsaszín virágok, ahogy a nagykönyvben meg van írva, nincs túlpörgetve, tökéletesen funkcióbarát zóna.

Pompidue központ

Ha valamit biztos, hogy nem hagyhatsz ki Párizsban, akkor ez a hely lesz az. A high-tech stílusban épült modern művészeti múzeum annyira visz mindent, hogy egy egész napot is nyugodtan rászánhatsz. Igazi multikulti találkozóhely hatalmas installált gyűjteménnyel, két magyar művész - Maurer Dóra és Perneczky Géza - munkáját is felfedeztük a karakteresen változatos kialakítású és hangulatú terek egyikében. Az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatot, shoppokat, könyvtárat, hangversenyteremet, kávézót és éttermet is találsz az ipari jellegű épületben, pazar kilátással a környező házakra. Rossz idő esetén kifejezetten ajánljuk a központot, a bejárat előtti téren kígyózó sorhoz két megjegyzés: sosem fogy el, de pörög.

Louvre, Abu Dhabi és a kertek

Musee du Louvre: a földkerekség egyik leglátogatottabb múzeuma, világhírűvé a barokk stílusú királyi palota udvarba épített üvegpiramis és Mona Lisa emelte. Muszáj megnézni, legalább egyszer, de ne keddre tervezd a programot, mert akkor zárva. Érdekesség, hogy tavaly novemberben Abu Dhabi-ban felavattak egy múzeumot a nyitottság és a tolerancia szimbólumaként, ami a Louvre nevet viseli. A francia állam által a névhasználatra adott engedély 2037-ig 400 millió eurós bevételt jelent a párizsi múzeumok számára. Az épületet Jean Nouvel francia építész tervezte, ahol a látogatók megérthetik a különböző kultúrák kölcsönhatásait az őskortól napjainkig. Figyelem, az Abu Dhabiban lévő múzeum nem a Louvre másolata, de azért eléggé jól sikerült.

Jardin des Tuileries: Avagy Tüllériák kertje, a palotához tartozó park, kialakítását még Medici Katalin királyné kezdeményezte, mára pedig pöröghetsz benne egy óriáskeréken is. Gyerekek, szerelmespárok, fényképező turisták, igazi lájkmágnes, a párizsi instafotók kötelező eleme.

Luxembourg-kert: A város legnagyobb parkja a Pantheon közelében található, klasszikusan rendezett hatalmas úri kert sok növénnyel és szoborral, amelyek között a New York-i Szabadság-szobor másolata is megcsodálható. Valamint itt van az a nyolcszögletű tó, ami nem hiányozhat egyetlen turista guide-ból sem, remek helyszín romantikázáshoz, és tényleg olyan, mint a képeken.

Montmartre

Ez a hely Párizs teteje, a modern művészet bölcsője, az avangarde művészek mekkája. A leírások szerint ez már egy külsőbb kerületrész, de ez viszonylagos, ha tehetjük, mindig itt lakunk. Két különböző buszt is használunk, az egyikkel a Louvre-ig mehetünk, a másikkal az Alma térig, mindkettő negyedórás út, és még a sightseeing is kipipálva. Persze metróvonalak is metszik a városelemet, de nem kell mindig csak azért metrózni, mert itt tizenkettő pálya közül választhatunk.

A Montmartre sok szempontból izgalmas hely: egy nyüzsgő művésznegyed, élő történelem, megelevenedett mozifilm, egy élénk underground szubkultúra, egyben a kultúra magasiskolája is semmihez sem fogható kilátással, leutánozhatatlan utcakövek ösvénye, titkos udvarok őrzője, mesebeli homlokzatok és terek kapuja. Mindez nem túlzás, minket ottlétünkkor is nap mint nap elvarázsol. Ha érdekel a street art, akkor tedd fel a listádra! Minden nap friss stencil megszokott és meglepő helyeken. A mostani kedvencünk a Je Taime csapat új projektje: tükröket ragasztanak ki az utcákra azzal a felirattal: "Te vagy a legszebb!" - C'est toi la plus belle!

Hasznos oldalak:

Térképek, tömegközlekedés, belépőjegyek,
kalauz, programok, Párizs kerületei.

Ez is érdekelhet:

Koktélszürcsölés helyett havasi túra – Alternatív nyaralástippek

Ha elengednénk az egész napos strandolást, és inkább valami szokatlanabb nyári programot keresünk.

nagy sztori | párizs | marais | street art | notre dame

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom