Close
Íme a parmezános sült padlizsán minden földi jóval

Íme a parmezános sült padlizsán minden földi jóval

A tökéletes padlizsánszeleteket mozzarellával, padlizsánnal, bazsalikommal, paradicsomszósszal rétegezzük, jó alaposan összesütjük, így egy olyan ízbombát kapunk, ami képzeletben egyetlen pillanat alatt Itália zegzugos utcáira és vendéglőibe repít bennünket.

Hozzávalók:

  • 2 nagy padlizsán
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 nagy paradicsom felkockázva
  • 1/2 csésze finomra aprított, friss bazsalikom
  • 2 csésze zsemlemorzsa
  • 1 1/4 csésze parmezán sajt
  • 1 csésze liszt
  • 4 nagy tojás elkeverve
  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 csomag mozzarella felszeletelve
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A padlizsánokat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk, félretesszük pár percre. A padlizsán egy kis levet fog engedni, ezt konyhai papírtörlővel felitatjuk.
  2. Elkészítjük a paradicsomszószt. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat felhevítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és egy percig pirítjuk, hogy az illatanyagai felszabaduljanak. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot a levével együtt, 15 percig alacsony lángon főzzük. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított bazsalikomot, és félretesszük.
  3. Egy tányérban összekeverjük a zsemlemorzsát ¼ csésze parmezánnal. Egy másik tányérba beleütjük a tojásokat, elkeverjük, a harmadikba pedig lisztet szórunk. A szokásos módon bepanírozzuk a nedvességtől megszabadított padlizsánszeleteket, majd olajban aranybarnára sütjük. Félretesszük, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  4. A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. Egy hőálló tál aljára teszünk egy kevés paradicsomszószt, rásorakoztatjuk a padlizsánok egyharmadát, majd mindegyikre helyezünk egy szelet mozzarellát. Megszórjuk 1/3 csésze parmezánnal, majd ismét jöhet a padlizsán és a kétféle sajt. Ezt két körben megismételjük, a végén a maradék paradicsomszósszal leöntjük, és a megmaradt parmezánnal megszórjuk.
  5. 220 Celsius-fokon kb. 25 perc alatt összesütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Legyen szó a tészta készítéséről, a bor erjesztéséről vagy csak az élet élvezetéről, úgy tűnik, van mit tanulnunk az olaszoktól.

(Fotók: Getty Images)

recept | olasz | parmezán | konyha | vegetáriánus

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram