A tökéletes padlizsánszeleteket mozzarellával, padlizsánnal, bazsalikommal, paradicsomszósszal rétegezzük, jó alaposan összesütjük, így egy olyan ízbombát kapunk, ami képzeletben egyetlen pillanat alatt Itália zegzugos utcáira és vendéglőibe repít bennünket.
Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 2 nagy paradicsom felkockázva
- 1/2 csésze finomra aprított, friss bazsalikom
- 2 csésze zsemlemorzsa
- 1 1/4 csésze parmezán sajt
- 1 csésze liszt
- 4 nagy tojás elkeverve
- 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 csomag mozzarella felszeletelve
- só, bors
Elkészítése:
- A padlizsánokat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk, félretesszük pár percre. A padlizsán egy kis levet fog engedni, ezt konyhai papírtörlővel felitatjuk.
- Elkészítjük a paradicsomszószt. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat felhevítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és egy percig pirítjuk, hogy az illatanyagai felszabaduljanak. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot a levével együtt, 15 percig alacsony lángon főzzük. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított bazsalikomot, és félretesszük.
- Egy tányérban összekeverjük a zsemlemorzsát ¼ csésze parmezánnal. Egy másik tányérba beleütjük a tojásokat, elkeverjük, a harmadikba pedig lisztet szórunk. A szokásos módon bepanírozzuk a nedvességtől megszabadított padlizsánszeleteket, majd olajban aranybarnára sütjük. Félretesszük, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. Egy hőálló tál aljára teszünk egy kevés paradicsomszószt, rásorakoztatjuk a padlizsánok egyharmadát, majd mindegyikre helyezünk egy szelet mozzarellát. Megszórjuk 1/3 csésze parmezánnal, majd ismét jöhet a padlizsán és a kétféle sajt. Ezt két körben megismételjük, a végén a maradék paradicsomszósszal leöntjük, és a megmaradt parmezánnal megszórjuk.
- 220 Celsius-fokon kb. 25 perc alatt összesütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Legyen szó a tészta készítéséről, a bor erjesztéséről vagy csak az élet élvezetéről, úgy tűnik, van mit tanulnunk az olaszoktól.
(Fotók: Getty Images)
mediterrán | olasz | recept | parmezán | konyha | vegetáriánus
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!