Close
Athén és Szantorini között találjuk Európa legjobb szigetét

Athén és Szantorini között találjuk Európa legjobb szigetét

Egy emberöltő aligha elegendő rá, hogy legalább egy látogatás erejéig kikössünk Európa valamennyi gyönyörű szigetén, de ha csak egyet keresünk fel, válasszuk a legjobbat. Ez pedig nem más, mint a görögországi Párosz – legalábbis a Travel + Leisure olvasói szerint.

A tekintélyes magazin minden évben megkérdezi olvasóit az általuk legszebbnek, legjobbnak tartott városokról, gyógyfürdőkről, szigetekről, légitársaságokról, hajókirándulásokról, strandokról, természeti látványosságokról és így tovább. A sokat látott és tapasztalt világjárók legutóbb a márványairól híres (pároszi márványból faragták a Milói Vénuszt) Égei-tenger közepi szigetnek adták a képzeletbeli aranyérmet.

A Kükládok szigetcsoport szívében, Athén és Szantorini között úgy félúton található Párosz százhatvanöt négyzetkilométer területű, hozzávetőleg tizenhárom ezren lakják.

Nyugodt és gondtalan ritmusban zajlik arrafelé az élet.

Városai és apró falvai a hófehérre mázolt falaival és kékre festett ablakaival megőrizték a kis görög településekre oly jellemző bájos hangulatot, amit csak fokoznak a macskaköves, labirintusszerű utcák, a díszes boltívek, a virágokkal felöltöztetett erkélyek, a kolostorok, a templomok, a szőlőlugasok, a narancs- és gránátalmafák.

Pároszon kiváló a kompösszeköttetés, innen jó néhány környező szigetet könnyedén felkereshetünk (ennélfogva egy kicsit zsúfolt). A felfedezés indulhat Naouszából, egy regényekbe illő festői halászfaluból, ahol Görögország egyik legszebb kikötőjét találjuk. Innen nincs messze a híres szörfparadicsomnak számító Golden Beach és a sziget északi partján fekvő Kolimbitresz sem, utóbbi egyedülálló sziklaalakzatairól, no meg kristálytiszta tengeréről és homokos öbleiről ismert, ahol a naplementének különdíjat lehetne osztani.

A helyiek szerint Ambelaszba vagy Santa Mariába érdemes ellátogatnunk a hamisítatlan görögországi strandélményért, Pounda Beach pedig trópusi hangulatú, fülledt bulikkal és az alkalmanként lüktető éjszakai élettel csalogat.

Természetesen műemlékekben és fajsúlyos hagyatékokban is bővelkedik a sziget: Delian Apollo és Artemisz szentélye megőrizte nekünk a történelmet, mint ahogy bizonyára különleges élmény lehet végigmenni a Lefkeszt és Prodomoszt összekötő ősi márványösvényen is. A relatíve mozgalmas fővárosában, a kanyargós utcáival hódító Parikiában egy 13. századból ránk maradt kastély pompázik.

Párosz egy igazán kedves kis hely. Akit egyszer az életben rabul ejtett a meghitt, picit elvarázsolt világa, az egészen biztosan visszatér még ide. Európa legjobb szigetére.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép
Özönlenek a látogatók ebbe a parkba, úgyhogy sorsolni kell a helyeket
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom