Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Alapos ráncfelvarráson esett át az Elba-folyó partján a hamburgi Niederhafen sétánya. A régóta esedékes megszépülést és korszerűsítést a Zaha Hadid Architectsnek köszönhetik a helyiek.

Az újrahúzás egyik fontos okát árvízvédelmi aspektusból kell szemlélnünk, de természetesen a különböző városrészek összekapcsolása sem volt elhanyagolható szempont – mindezek eredménye Hamburg egyik új turistamágnese és szociális életének középpontja lett.

A promenád St. Pauli Landungsbrücken és Baumwall között húzódik 625 méter hosszan és az 1964 óta szolgálatban lévő elődjét hivatott felváltani. Hamburgban sajnos jelentős történelme van az árvízi katasztrófáknak: az 1962-es nagy áradás idején például 315-en vesztették életüket, és mintegy hatvanezer otthon vált lakhatatlanná.

Az új dizájn megalkotásakor számítógépes szimulációkat és a legmodernebb technológiát alkalmazták, valamint a legfelkészültebb elemzőket vetették be. A legkeskenyebb részén tíz méter szélességű sétány keleti része 8,6 méterrel található a tengerszint felett, a nyugati pedig 8,9 – fő teendője megvédeni a várost a viharoktól és az extrém méretű dagályoktól.

Persze a precíz mérnöki munka nem csupán a sétány kulcsfontosságú feladatára koncentrálódott, merthogy a tervezők az esztétikumra és a játékosságra is ügyeltek, hiszen a promenád a hamburgi közösségi életben is tevékenyen rész vesz: kapott üzleteket és egy háromszintes éttermet is, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre.

Mindkét végében amfiteátrum-szerű lépcsőket helyeztek el, a kerékpárosoknak pedig külön sávot alakítottak ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak. Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects aranymedálját is.

Ez is érdekelhet:

Bármikor elfogadnánk itthonra is ilyen átalakított közösségi tereket

Mutatunk néhány nagyvárost, melyet megihletett a New York-i High Line Park, azaz a korábbi magasvasút pályáján kialakított közösségi tér, és megpróbálkoztak valami hasonlóval.

(Fotók: Dezeen)

promenád | árvízvédelem | hamburg | sétány | Baumwall

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom