Close
Ha Churchill ezt megélhette volna: 118 éve eltűnt Pol Roger-palackokat találtak Franciaországban

Ha Churchill ezt megélhette volna: 118 éve eltűnt Pol Roger-palackokat találtak Franciaországban

A világ egyik leghíresebb pezsgőmárkájához köthető, felbecsülhetetlen értékű felfedezést tettek egy véletlen folytán, ráadásul a Pol Roger-történet egyik meghatározó helyszínén. Mintegy húsz, legalább száztizennyolc éve a föld mélyén pihenő palackra bukkantak a munkások egy építkezésnél Franciaországban, ahol egy múlt század eleji katasztrófa több millió üvegnyit nyelt el az ikonikus italból.

Szinte napra pontosan száztizennyolc esztendővel ezelőtt, 1900. február 23-án súlyos kár érte a tradicionális pezsgőkészítő család pincéjét a franciaországi Épernay-ben.

Az extrém időjárás miatt az éjszaka folyamán úgy leomlottak a falak, hogy a szomszédos épületek is ledőltek, maguk alá temetve másfél millió palack, valamint ötszáz hordónyi pezsgőt.

Az eset következtében az utcaszint négy méterrel megsüllyedt, az utakon pedig hatalmas rések keletkeztek.

Mennydörgéshez hasonlító zajokra ébredt fel éjjel kettőkor a szörnyű eset előtt egy évvel elhunyt Pol Roger fia, Maurice, de a katasztrófa után órákkal megérkező munkásokkal egyetemben ő sem tudott már mit tenni. Testvérével, Georges-val együtt azonban abban reménykedtek, hogy a törmelék alatt megtalálják az eltűnt palackok legalább egy részét, ám az eset végül feledésbe merült.

Nagyot ugorva az időben, száztizennyolc évvel később ugyanezen a területen Pol Roger kései utódai palackozóüzemet kezdtek el építeni. Idén január közepén a fúrások során egy földalatti kamrát találtak, amely egy törött és egy épen maradt pezsgősüveget rejtett.

Természetesen tovább folytatták az ásatásokat, így került elő gyakorlatilag eredeti formájában további tizenkilenc palack.

A kincsekkel felérő nemes italok pontos életkorát nehéz meghatározni, de szakértők szerint 1887 és 1898 közötti évjáratból származhatnak, és csak alapos vizsgálatokat követően lehet megkóstolni őket.

Ami az autóban a Rolls–Royce, a divatban a Louis Vuitton, órában a Patek Philippe vagy konyakban a Hennessy, az pezsgőben a Pol Roger. A nagy hírű pezsgőmárka legismertebb marketingarca maga Sir Winston Churchill volt, aki az italt készítő Pol Roger családjával is baráti viszonyt ápolt. Ennek legerősebb bizonyítéka az 1984-ben Sir Winston Churchill cuvée néven piacra dobott magas minőségű cuvée, amit azóta csak a legjobb szüreti évjáratokban hoznak forgalomba.

Lovagi kitüntetése előtt a brit miniszterelnök minden délelőtt tizenegykor leküldött egy pohár Pol Roger Champagne-t.

“Ha vereséget szenvedek, szükségem van rá, ha pedig győzök, akkor megérdemlem” – ezt mondta Churchill kedvenc pezsgőjéről, amiről még a versenylovát is elnevezte.

Állítólag egy konfliktus megoldására összehívott tárgyalás annyi napig tartott, ahány palack Champagne állt Churchill rendelkezésére.

A közel kétszáz éves Pol Roger hosszú-hosszú esztendők óta a brit királyi udvar beszállítójaként tündököl. Túlélte a világháborúkat, a szesztilalmat és a gazdasági világválságot, mi több, napjainkban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig a világ szinte minden sarkába exportál.

A negyedik generáció által irányított világmárka üzemeiben a mai napig kézzel végzik a legtöbb műveletet, naponta negyvenezer palackot állítanak elő. A törvényben előírtakhoz képest jóval hosszabb érlelési idővel, legalább három évvel és három hónappal dolgoznak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, polroger.com)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom