Ha Churchill ezt megélhette volna: 118 éve eltűnt Pol Roger-palackokat találtak Franciaországban

A világ egyik leghíresebb pezsgőmárkájához köthető, felbecsülhetetlen értékű felfedezést tettek egy véletlen folytán, ráadásul a Pol Roger-történet egyik meghatározó helyszínén. Mintegy húsz, legalább száztizennyolc éve a föld mélyén pihenő palackra bukkantak a munkások egy építkezésnél Franciaországban, ahol egy múlt század eleji katasztrófa több millió üvegnyit nyelt el az ikonikus italból.

Szinte napra pontosan száztizennyolc esztendővel ezelőtt, 1900. február 23-án súlyos kár érte a tradicionális pezsgőkészítő család pincéjét a franciaországi Épernay-ben.

Az extrém időjárás miatt az éjszaka folyamán úgy leomlottak a falak, hogy a szomszédos épületek is ledőltek, maguk alá temetve másfél millió palack, valamint ötszáz hordónyi pezsgőt.

Az eset következtében az utcaszint négy méterrel megsüllyedt, az utakon pedig hatalmas rések keletkeztek.

Mennydörgéshez hasonlító zajokra ébredt fel éjjel kettőkor a szörnyű eset előtt egy évvel elhunyt Pol Roger fia, Maurice, de a katasztrófa után órákkal megérkező munkásokkal egyetemben ő sem tudott már mit tenni. Testvérével, Georges-val együtt azonban abban reménykedtek, hogy a törmelék alatt megtalálják az eltűnt palackok legalább egy részét, ám az eset végül feledésbe merült.

Nagyot ugorva az időben, száztizennyolc évvel később ugyanezen a területen Pol Roger kései utódai palackozóüzemet kezdtek el építeni. Idén január közepén a fúrások során egy földalatti kamrát találtak, amely egy törött és egy épen maradt pezsgősüveget rejtett.

Természetesen tovább folytatták az ásatásokat, így került elő gyakorlatilag eredeti formájában további tizenkilenc palack.

A kincsekkel felérő nemes italok pontos életkorát nehéz meghatározni, de szakértők szerint 1887 és 1898 közötti évjáratból származhatnak, és csak alapos vizsgálatokat követően lehet megkóstolni őket.

Ami az autóban a Rolls–Royce, a divatban a Louis Vuitton, órában a Patek Philippe vagy konyakban a Hennessy, az pezsgőben a Pol Roger. A nagy hírű pezsgőmárka legismertebb marketingarca maga Sir Winston Churchill volt, aki az italt készítő Pol Roger családjával is baráti viszonyt ápolt. Ennek legerősebb bizonyítéka az 1984-ben Sir Winston Churchill cuvée néven piacra dobott magas minőségű cuvée, amit azóta csak a legjobb szüreti évjáratokban hoznak forgalomba.

Lovagi kitüntetése előtt a brit miniszterelnök minden délelőtt tizenegykor leküldött egy pohár Pol Roger Champagne-t.

"Ha vereséget szenvedek, szükségem van rá, ha pedig győzök, akkor megérdemlem" – ezt mondta Churchill kedvenc pezsgőjéről, amiről még a versenylovát is elnevezte.

Állítólag egy konfliktus megoldására összehívott tárgyalás annyi napig tartott, ahány palack Champagne állt Churchill rendelkezésére.

A közel kétszáz éves Pol Roger hosszú-hosszú esztendők óta a brit királyi udvar beszállítójaként tündököl. Túlélte a világháborúkat, a szesztilalmat és a gazdasági világválságot, mi több, napjainkban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig a világ szinte minden sarkába exportál.

A negyedik generáció által irányított világmárka üzemeiben a mai napig kézzel végzik a legtöbb műveletet, naponta negyvenezer palackot állítanak elő. A törvényben előírtakhoz képest jóval hosszabb érlelési idővel, legalább három évvel és három hónappal dolgoznak.

Ez is érdekelhet:
Megjelent a borkalauz, ami feleslegessé tesz minden borkalauzt

A borról szóló könyvekből annyi van, hogy azzal meg lehetne tölteni egy könyvtárat, szóval adódik a kérdés, hogy 1) miért írnak emberek újabb és újabb könyveket a borról, 2) miért írunk róla mi? Eláruljuk.

(Fotók: Getty Images, polroger.com)

champagne | Churchill | Pol Roger | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom