Close
Lecsapták a Porsche Cayenne fenekét, jól tették

Lecsapták a Porsche Cayenne fenekét, jól tették

Ha az első Cayenne is hasonló lett volna, talán jobban megbarátkoznak vele az ortodox Porsche-rajongók is.

A sportkocsigyártó terepjárója, a Cayenne óriási piaci siker, hiába hágott át vele a korábbi szemlélet szerint áthághatatlan határokat a márka. Ötajtós, magas építésmód, kombiszerű, szögletes far, dízelmotor – tényleg nem így ismertük korábban a Porschét. Az igények viszont változnak, ma már szinte minden márkával szemben vásárlói elvárás, hogy legyen crossovere vagy szabadidő-autója, sőt, lehetőleg ezen belül is többtagú legyen a kínálat.

Mivel a nagy, terepen szinte soha nem használt SUV-kat sem praktikus okokból vásárolja a többség, tulajdonképpen érthető, hogy a kevésbé használható, de vagányabb forma sikerre ítélt. A BMW kezdte az X6-ossal – a marketingesei külön kategóriát is kitaláltak neki, ez lett a SAC, vagyis a Sports Activity Coupé –, azóta már van X4-es is, a Mercedesnél ott a GLC Coupé és a GLE Coupé, az Audinál pedig a nemrég próbált Q8. Az meg mégiscsak elfogadhatatlan volna, hogy valaki hasonló autót akar, Porschét venne, de a két elképzelés üti egymást.

Már nem üti: itt a Porsche Cayenne Coupé.

A nevéből is egyértelmű, hogy a márka nagyobb szabadidő-autója, a Cayenne adta az alapot, és bár az aktuális, harmadik generációs Cayenne az eddigi legsportosabb formájú, a kupé nála is dinamikusabb hatást kelt, álló helyzetben is. A hét centiméter híján ötméteres autó tetővonala annyira lejt, hogy az már jobban idézi a 911-est, mint a sima Cayenne-t – nincs szükség arra, hogy a rendkívül sikeres Cayenne-eknél játszadozzunk azzal, mi lett volna, ha…, de a szoktatáshoz biztosan jobb lett volna, ha a kupé Cayenne készül el először, az közelebb áll a hagyományos Porsche sportkocsikhoz.

Mindegy, a lényeg, hogy már ilyen is van. A tetővonal íve persze nem az egyetlen különbség, az első szélvédő is alacsonyabban van, szélesebbek lettek a hátsó sárvédők, a hátsó lökhárítóba költözött a rendszámtábla, ami optikailag is laposabbnak mutatja a kocsit, a leszorító erő növelésére pedig nyitható hátsó szárny is jutott a farra – a normál Cayenne-en ez parodisztikus megoldás lett volna.

A Porsche meg sem próbálja praktikus családi autónak feltüntetni a Cayenne Coupét: a vezető és a mellette ülő utas integrált fejtámlás üléseket kapott, a hátsó sor gyárilag kétszemélyes, annak a két embernek viszont a lejtő tetőív ellenére is próbáltak elegendő helyet kialakítani, ezért valamivel lejjebb kerültek az üléseik. A kilátásra mégsem panaszkodhatnak, mert a több mint két négyzetméteres üvegtető is alapáras. Ha valaki feláras tetőextrát szeretne, a karbontetővel kell beérnie, ami a háromféle sportosabb kivitel mindegyikéhez kérhető.

Két motorváltozattal indul a forgalmazása: az egyszerűen Cayenne Coupé nevű alapváltozatot (a képeken a narancssárgás autó) háromliteres V6-os turbós benzinmotor hajtja, teljesítménye 340 lóerő, nyomatéka már 1340-es fordulattól 450 Nm, végsebessége pedig 243 km/h, a gyorsulása nulláról százra kereken hat másodperc, de kétszázra is összesen 24 másodperc alatt ér.

Van feljebb: a Cayenne Coupé Turbo (a fotókon a szürke kocsi) négyliteres, V8-as biturbó benzinest kap, ez már 770 Nm-t és 550 lóerőt tud, és

14,6 másodperc a gyorsulása – álló helyzetből kétszázra.

A jobb összehasonlíthatóság kedvéért a százas sprint adata mindössze 3,9 másodperc, a végsebesség pedig 286 km/h. Egy kérdés még foglalkoztathatja a magyar vásárlókat. Igen, nyugalom, lesz zöld rendszámra jogosult konnektoros hibrid is.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: Porsche AG, fotók: Rossen Gargolov)

porsche cayenne | porsche | suv | porsche cayenne coupé | szabadidő-autó

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram