Close
Lecsapták a Porsche Cayenne fenekét, jól tették

Lecsapták a Porsche Cayenne fenekét, jól tették

Ha az első Cayenne is hasonló lett volna, talán jobban megbarátkoznak vele az ortodox Porsche-rajongók is.

A sportkocsigyártó terepjárója, a Cayenne óriási piaci siker, hiába hágott át vele a korábbi szemlélet szerint áthághatatlan határokat a márka. Ötajtós, magas építésmód, kombiszerű, szögletes far, dízelmotor – tényleg nem így ismertük korábban a Porschét. Az igények viszont változnak, ma már szinte minden márkával szemben vásárlói elvárás, hogy legyen crossovere vagy szabadidő-autója, sőt, lehetőleg ezen belül is többtagú legyen a kínálat.

Mivel a nagy, terepen szinte soha nem használt SUV-kat sem praktikus okokból vásárolja a többség, tulajdonképpen érthető, hogy a kevésbé használható, de vagányabb forma sikerre ítélt. A BMW kezdte az X6-ossal – a marketingesei külön kategóriát is kitaláltak neki, ez lett a SAC, vagyis a Sports Activity Coupé –, azóta már van X4-es is, a Mercedesnél ott a GLC Coupé és a GLE Coupé, az Audinál pedig a nemrég próbált Q8. Az meg mégiscsak elfogadhatatlan volna, hogy valaki hasonló autót akar, Porschét venne, de a két elképzelés üti egymást.

Már nem üti: itt a Porsche Cayenne Coupé.

A nevéből is egyértelmű, hogy a márka nagyobb szabadidő-autója, a Cayenne adta az alapot, és bár az aktuális, harmadik generációs Cayenne az eddigi legsportosabb formájú, a kupé nála is dinamikusabb hatást kelt, álló helyzetben is. A hét centiméter híján ötméteres autó tetővonala annyira lejt, hogy az már jobban idézi a 911-est, mint a sima Cayenne-t – nincs szükség arra, hogy a rendkívül sikeres Cayenne-eknél játszadozzunk azzal, mi lett volna, ha…, de a szoktatáshoz biztosan jobb lett volna, ha a kupé Cayenne készül el először, az közelebb áll a hagyományos Porsche sportkocsikhoz.

Mindegy, a lényeg, hogy már ilyen is van. A tetővonal íve persze nem az egyetlen különbség, az első szélvédő is alacsonyabban van, szélesebbek lettek a hátsó sárvédők, a hátsó lökhárítóba költözött a rendszámtábla, ami optikailag is laposabbnak mutatja a kocsit, a leszorító erő növelésére pedig nyitható hátsó szárny is jutott a farra – a normál Cayenne-en ez parodisztikus megoldás lett volna.

A Porsche meg sem próbálja praktikus családi autónak feltüntetni a Cayenne Coupét: a vezető és a mellette ülő utas integrált fejtámlás üléseket kapott, a hátsó sor gyárilag kétszemélyes, annak a két embernek viszont a lejtő tetőív ellenére is próbáltak elegendő helyet kialakítani, ezért valamivel lejjebb kerültek az üléseik. A kilátásra mégsem panaszkodhatnak, mert a több mint két négyzetméteres üvegtető is alapáras. Ha valaki feláras tetőextrát szeretne, a karbontetővel kell beérnie, ami a háromféle sportosabb kivitel mindegyikéhez kérhető.

Két motorváltozattal indul a forgalmazása: az egyszerűen Cayenne Coupé nevű alapváltozatot (a képeken a narancssárgás autó) háromliteres V6-os turbós benzinmotor hajtja, teljesítménye 340 lóerő, nyomatéka már 1340-es fordulattól 450 Nm, végsebessége pedig 243 km/h, a gyorsulása nulláról százra kereken hat másodperc, de kétszázra is összesen 24 másodperc alatt ér.

Van feljebb: a Cayenne Coupé Turbo (a fotókon a szürke kocsi) négyliteres, V8-as biturbó benzinest kap, ez már 770 Nm-t és 550 lóerőt tud, és

14,6 másodperc a gyorsulása – álló helyzetből kétszázra.

A jobb összehasonlíthatóság kedvéért a százas sprint adata mindössze 3,9 másodperc, a végsebesség pedig 286 km/h. Egy kérdés még foglalkoztathatja a magyar vásárlókat. Igen, nyugalom, lesz zöld rendszámra jogosult konnektoros hibrid is.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: Porsche AG, fotók: Rossen Gargolov)

FOLYTASD EZZEL
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes
Eladó az a vagány Porsche, amivel Robert Redford hódított
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom