Close
Kiderült, hova kell menni Európában a leggyönyörűbb csillagos égboltért

Kiderült, hova kell menni Európában a leggyönyörűbb csillagos égboltért

Egészen meglepő ország büszkélkedhet a legkevésbé szennyezett éggel, ami káprázatos éjszakai élményeket kínál.

A csillagos ég iránti vadászatot Európában nem tehetjük meg jobb helyen, mint Portugáliában, a BBC tanulsága szerint.

Az elmúlt tíz évben a portugál Alentejo régió lett a világ egyik legjobb helye az éjszakai égboltban gyönyörködésre, ez pedig a Dark Sky Alqueva természetvédelmi területnek köszönhető Alentejóban.

A háromezer négyzetkilométeres terület a világ elsőszámú csillagfényes turisztikai célpontja az erre szakosodott Starlight Foundation szerint, ami egy Unesco által támogatott nemzetközi szervezet.

A portugál régió egészen elképesztő, átlagosan 286 felhőtlen éjszakával büszkélkedhet, a fényszennyezés pedig egészen minimális, így páratlanul szép éjszakákat kínál mindenkinek, aki zavartalan csillagbámészkodásra vágyik.

A Dark Sky Alqueva egyébként egy gyönyörűen szép, háromórás roadtrip kezdőállomása, ami Európa legkevésbé fényszennyezett Dark Sky Route-ján visz keresztül, míg végül felér Portugália legmagasabb pontjára, a Serra de Estrelára, azaz a beszédes nevű Csillagok hegyére.

Nálunk felkerült a bakancslistára!

(Fotók: Sam Christmas)

roadtrip | csillag | égbolt | dark sky route | éjszaka

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram