Az adventi időszak egyik legismertebb édessége a mézeskalács, amelynek illata egyetlen szempillantás alatt karácsonyi hangulatba tudja hozni az embert. Sokan azonban tartanak tőle, hiszen ha nem megfelelő receptúrával dolgozunk, a tészta nyúlós, ragadós lesz, a végeredmény pedig betonkemény. Ezzel a recepttel azonban garantáltan nem tudunk hibázni.
Hozzávalók:
- ½ kg rétes liszt
- ½ kg finomliszt
- 30 dkg sótlan vaj
- 4 dl porcukor
- 2,5 dl termelői méz
- 2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
- 1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 nagyobb tojás
Elkészítés:
- A kétféle lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálba tesszük és elkeverjük.
- Kissé megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a száraz alapanyagokhoz a méz és a tojás társaságában.
- Alaposan összegyúrjuk, folpackba csavarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, majd belisztezett formákkal kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól a mézeskalácsok, hiszen a szódabikarbóna hatására meg fognak kissé nőni. 8 perc alatt készre sütjük.
(Fotó: Getty Images)
édesség | desszert | karácsony | recept | advent
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!