Tényleg rendeztek focimeccset a pulai amfiteátrumban?

Furcsa dolog egy kétezer éves épületben villanyfényes focimeccset rendezni, de Horvátországban megtörtént, fél évvel a karantén előtt.

A pulai amfiteátrum a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, és az egyik legjobb állapotban maradt fenn mind közül. Az időszámításunk szerinti 14-ben átadott, ellipszis alaprajzú aréna hossza 130, szélessége kereken száz méter, eredetileg négyszintes volt, és 23 ezer nézőt tudott befogadni.

Mivel egy több mint kétezer éves épületről van szó, elsőre elég meghökkentő a kép, amin villanyfényes focimeccset játszanak az arénában:

De csak elsőre meghökkentő, mert az amfiteátrum élete ma is meglehetősen eleven. Film- és operafesztivált, lovas fesztivált rendeznek benne, rendszeresek a koncertek, kulturális előadások.

Még a pincéje is látogatható, ahol annak idején a gladiátorok várakoztak a küzdelemre: ma festményeket állítanak ki ott, és a szőlő, valamint az olívabogyó termesztéséről rendeztek be kiállítást. Így aztán már nem annyira meglepő, hogy fociztak is benne 2019 júliusában:

a horvát foci és a Bayern München legendái játszottak benne egy bemutató tornán.

Azelőtt jéghoki meccset már rendeztek az arénában, de ez volt az első foci torna – írta a Croatia Week. Hazai részről többek közt Robert Jarni, Ivan Klasnić és Stipe Pletikosa szerepelt, míg a Bayernben Ivica Olić, Giovane Elber, Luca Toni és Klaus Augenthaler. A torna megszervezésében kulcsszerepet vállalt az Isztriai Turisztikai Központ.

A tornán két elődöntőt, egy bronzmeccset és egy döntőt játszottak, 40x20 méteres futsal pályán, a szünetekben, illetve a döntő után mindenféle kísérőprogramokat is rendeztek.

A torna meccseit a fenti videón nézheted meg, a győztest most direkt nem áruljuk el.

(Fotók: GettyImages)

pula | amfiteátrum | aréna | Horvátország | focimeccs

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom