Close
Tényleg jobb, ha nem kéred a menüt a repülőn?

Tényleg jobb, ha nem kéred a menüt a repülőn?

Elég nagy felháborodást keltett az a mód, ahogyan Japan Airlines az ételpazarlás ellen kampányol.

A légitársaság 2020 óta kínál „etikus választást“ az utasainak bizonyos útvonalakon, ami azt jelenti, hogy lemondhatnak az útközben felszolgált menüről. Az „Ethical Choice Meal Skip“ opciót most kiterjesztik, és minden repülőjegy-foglalásnál fel fogják ajánlani, mint írják azért, hogy ily módon is csökkenjen az élelmiszerpazarlás.

A cég a hirdetményében az ebéd vagy vacsora kihagyásának egy másik előnyét is megemlíti, mégpedig azt, hogy az ember zavartalanul alhat a repülőúton. A légitársaság el nem fogyasztott menünként egy nem pontosított összeget adományoz a TFT Secretariat nevű segélyszervezetnek, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek iskolai étkezését támogassa.

Az utasok azonban nem lelkesednek egyöntetűen a lehetőségért. Linsey McNeill utazási újságíró például azt írta a Twitteren, hogy ő szívesen kihagy egy étkezést azért, hogy valaki más ehessen, de szeretné tudni, hogy utasonként mekkora összeget tervez a légitársaság adományozni, és hogy

ez nem csak egy jótékonysági-zöld kezdeményezésnek álcázott sunyi költségcsökkentés–e”.

Egy másik posztoló azt sérelmezte, hogy a jegy árába foglalt étel költségét a légitársaság egyszerűen elsikkasztja. „Elegem van abból, ahogy a légitársaságok lehúzzák az embereket. Legszívesebb szándékosan elkérném az ételt és kidobnám, csak felhívjam erre a figyelmet”.

Ha a megoldási javaslatát nem is a legjobb módon sikerült kommunikálnia a légitársaságnak, a probléma mindenesetre nagyon is valós: a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kutatásai szerint 2017-ben 1,14 millió tonna élelmiszer veszett kárba a repülőkön, az utasszállítókon keletkező hulladék mennyiségének pedig húsz százalékát adják az el nem fogyasztott ételek és italok.

Nemrég a Japanéhoz hasonló kezdeményezéssel állt elő a Delta Airlines is.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

menü | evés | étkezés | repülés | Japan Airlines

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram