Close
Sikeresen tesztelték a rakétaruhát, amellyel a hegyimentők munkáját könnyítenék meg

Sikeresen tesztelték a rakétaruhát, amellyel a hegyimentők munkáját könnyítenék meg

Jövőre akár piacra is dobhatják Richard Browning 1050 lóerős rakétaruháját, amellyel a hegyimentők akár percek alatt eljuthatnak a nehezen megközelíthető kirándulóhelyekre.

Az északnyugat-angliai Lake District környéke nagyon népszerű kirándulóhely, egyrészt a csodás hegy- és tóvidéke miatt, másrészt pedig azért, mert nehezen közelíthető meg.

Itt található a Helvellyn, amelynek a nyugati lejtői lankásak és erdősek, a keleti nyúlványai viszont drámaibb hatást keltenek: két éles sziklaél vezet le a csúcsról, a pengeélű Striding Edge pedig az egyik legismertebb mászóhely a Lake Disctricten.

Amennyire tökéletes hely az elvonulásra, annyira veszélyes is ez a vidék, ugyanis ha valaki itt kerül bajba, talán órákat is várnia kell a mentőegységekre. A Gravity Industries alapítója, Richard Browning nem véletlenül tesztelte itt a rakétaruháját, amellyel 90 másodperc alatt sikerült felrepülnie a völgy aljából a tetejére, ahol a szimulált baleset történt – gyalog mindez 25 percig tartott a mentőegységeknek.

Andy Mawson, az észak-angliai mentőszolgáltatást biztosító Great North Air Ambulance (GNAAS) igazgatója szerint

amennyiben valaki a Helvellyn csúcsán, a Eastern Fellsen balesetet szenved, úgy a jelenlegi helikoptereikkel 25 percet venne igénybe a mentőakció, a rakétaruhával azonban akár nyolc perc alatt is fel lehetne jutni

– a megspórolt idő pedig adott esetben tényleg életeket menthet. A GNAAS évente több mint ezerötszáz légimentést végez el, a működését pedig adományokból fedezik.

A felszerelésen még végrehajtanak néhány módosítást, majd a tervek szerint jövő nyáron élesben is bevetik. A ruha ára igencsak borsos lesz: 340 ezer fontba, azaz 136 millió forintba fog kerülni,

a 130 km/h sebességű repülőeszközzel pedig akár 3,6 kilométer magasra is el lehet jutni, bár biztonsági okok miatt ez egy ideig valószínűleg csak elméleti határ lesz.

Az elmúlt három évben egyébként több mint száz tesztrepülésen van túl Browning csapata, és a hírek szerint a vállalkozó a mentőzés mellett a hobbirepülések terén is kamatoztatná a fejlesztésben rejlő potenciált.

És ha már kirándulás:

(Forrás: The Guardian)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom