Close
Luxus utasellátó nyílt a csopaki vasútállomáson

Luxus utasellátó nyílt a csopaki vasútállomáson

A Resti by Laurel a legvagányabb és legszerethetőbb dolog, ami az elmúlt időszakban a fine dining világában történt.

A fine dining világát alkotó éttermekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a véleményt, hogy túlságosan merevek, nagyon szigorú és éppen ezért szűk keretek között mozognak, és köszönőviszonyban sincsenek a szellemességgel és lazasággal. Ezt a sztereotípiát robbantotta fel egy punkos csavarral a Laurel, amikor egy előretolt helyőrséget alapítva a csopaki vasútállomáson megnyitották a Restit. Minimál vendéglátás: alig nyolc-tíz fő tud leülni, akit egy vagy két séf szolgál ki. A hangulat laza, aki klasszikus éttermi hangulatot szeretne, az ne ide jöjjön.

Aki viszont nem bánja, ha az atmoszféra olyan, mintha barátokhoz menne át vacsorára, az kiválóan fogja érezni magát.

A menüt illetően a minőség ugyanaz, mint a Laurel Budapestben, de a hasonlóság itt meg is szűnik. Kötetlenség, fesztelenség, fine dining miniben, a feszengés nélkül, viszont ha a vasútállomások gaszronómiai színvonalához viszonyítunk, ez a hely kulináris luxus a négyzeten.

Amikor azt mondták, hogy a Resti közel van az államoáshoz, azt gondoltam, hogy ötven-száz méterre, de nem ez a helyzet: a Resti azállomás épületének felét foglalja el, és alig négy méterre van a sínektől – igazi kalandorok értelemszerűen vonattal érkeznek ide. Mókás kilépni a folyosóra, mert az ember rögtön szembe találja magát egy ajtóval, amin a váróterem felirat olvasható. Maga a Resti akkora, mint egy nagyobb konyha, az asztalnál négy-öt ember fér el, a pultnál ugyanennyi. Igen, ennyire pici, de ez jó.

A pult mögött a Laurel munkatársa, Karácsony Bence áll, aki olyan, mint egy egyszemélyes hadsereg: a szó átvitt és eredeti értelmében véve is több tányért pörget egyszerre. Előkészít, melegít, sárkányoz, tálal, bort kínál, közben sztorizik, kérdésekre válaszol, old school hip hop és rockklasszikusokat tol a telefonjáról, és még mosolyogni is marad energiája. Döbbenet.

A hat tételből álló menü alapját a Laurelben készítik el, és a Restiben ezeket az alkatrészeket állítja össze Karácsony Bence. Íme a jelenlegi menü:

1. Kovászos kenyér, füstölt vaj
2. Pisztráng, Gomba, Savanyú káposzta
3. Fehérrépa, soy balzsam, dió
4. Kakas ramen
5. Körömpörkölt, borsodi csalamádé, bodag
vagy
Gombapörkölt, Borsodi csalamádé, bodag
6. Ananász, gin, kókusz rumbaba

Nyilván mindenki mást fog kiemelkedőnek érezni a menüből, nálam ezt a szerepet a pisztráng és a kakasramen töltötte be. Az első frissítő, kiegyensúlyozott fogás, amiben többek között a pisztráng puhaságának és a káposztalevél roppanósságának kontrasztja tetszett.

A kakasramen nagy mélységgel bíró esszencia, amelynek alapját a Laurel régóta életben tartott őslevese jelenti, ez valósággal orvosság kategória, amelynek nem csekély jelentősége a téli hidegben még inkább felértékelődik.

A bodagot, ezt a kissé megégetett, roma eredetű kenyérlepényt Bencével együtt süthetjük meg a kinti green eggben, ami egy újabb közösségi élményt jelenthet az erre fogékonyaknak.

Nem vagyok oda az ananász cukros édességéért, de a Laurel cukrásza, Ötvös Zsuzsanna tervezte rumbabás desszert annyira jó volt, hogy a gyümölcs iránti közömbösségemről is megfeledkeztem.

Ez a menü 17 500 forintért rendkívül jó ár-értékarányú lehetőség, kisebb társaságok simán lefoglalhatják maguknak a helyet pár órára, de természetesen párokat is várnak, nem kötelező csapattal érkezni. A borsor ügyes, játékosan, kreatívan egészíti ki a fogáskat, szóval tényleg érdemes autó helyett vonattal érkezni a helyszínre.

vasútállomás | fine dining | laurel budapest | Csopak | étterem

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram