Ismerd meg a pilótát, aki kétszer landolt részegen Manhattan közepén!

Fogadásból 1956-ban és '58-ban. Bemutatjuk Tommy Fitzet.

Vannak városi legendák, és Tommy Fitz története pontosan annak hangzik. De ámulj nagyot velünk, mert a történet teljesen igaz, és szerintünk a fogd meg a söröm jelmondat ősatyját ismerhetjük meg a pilóta személyében.

Szóval élt egy pilóta, bizonyos Thomas Edward Fitzpatrick 1930-tól 2009-ig, aki nem furcsább teljesítménnyel került a sajtónyilvánosság középpontjába,

minthogy ittasan kétszer is sikeresen landolt New York utcáin egy repülővel.

Az első részeg repülése 1956. szeptember 30-án történt: egy egymotoros repülőgépet csaklizott el a Teterboro reptér School of Aeronautics részlegéről New Jersey-ben, majd rádió és fények nélkül elrepült New Yorkba. A célállomás egy bár volt a St. Nicholas Avenue és a 191. utca sarkán, a pilóta pontosan a bár előtt, az utcán parkolta le a gépet. A repülés oka? Egyszerű, érthető:

korábban részegen fogadott a bárban valakivel, hogy tizenöt perc alatt megjárja a New JerseyNew York utat.

A szenzációt imádta a sajtó:

a New York Times a "repülések repülése" és az "ez aztán a sima leszállás" jelzőkkel illette,

Fitzpatricknak pedig – valószínűleg a közhangulat miatt – csupán egy százdolláros bírságot kellett kifizetnie az illegális repülésért, mivel a gép tulajdonosa nem indított eljárást ellene.

Azt hihetnénk, ez egy életre elég brahi volt egy részeg fogadás bebizonyítására. De nem Fitzpatricknek. A pilóta ugyanis két évvel később, 1958. október negyedikén, valamivel éjjel egy óra előtt újra elkötött begyantázva egy gépet ugyanarról a New Jersey-i reptérről, hogy ezúttan a manhattani Amsterdam és 187. utca sarkán tegye le az utca közepén a gépet. A részeg repülés oka pedig ezúttal az volt,

hogy egy bártulaj nem hitte el neki a két évvel ezelőtti mutatványát, így hát bebizonyította.

Ezúttal azonban nem úszta meg a repülőgép szabálytalan parkolását egy százdolláros bírsággal: a bíróság hat hónap szabadságvesztésre ítélte, mondván: "Elsőre, úgy tűnik, nem volt elég szigorú a lecke, hogy elvegye a kedvét még egy ilyen mutatványtól". Fitzpatrick védekezésképp csak annyit mondott

az a fránya ital, az vett rá az egészre.

Azért kissé más időket éltek akkor; ha ez mondjuk ma történt volna meg, valószínűleg azonnal leterroristázzák, és a bebörtönzésekor elhajítják a cella kulcsát. De Fitzpatrick fél év után szabadult, majd kazánszerelőként dolgozott ötvenegy évet, háromgyermekes családapaként pedig hetvenkilenc évesen hunyt el 2009-ben. A részeg fogadás örökségeként pedig a mai napig van egy, a tiszteletére elnevezett koktél:

a Late Night Flight.

Szóval ha azt hiszed, már csináltál meredek dolgokat ittasan fogadásból, szerintünk most gondold újra.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Wikipédia) 

manhattan | thomas fitzpatrick | részeg fogadás | new jersey | koktél

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom