Close
Ritkán érződik ennyi meghittség egy házból

Ritkán érződik ennyi meghittség egy házból

Ha az “otthon melege” kifejezésnek kellene egy illusztráció, mi bátran odatennénk ezt a norvég hegyi faházat.

A Mork-Ulnes építésziroda valósította meg ezt a modern, de mégis otthonosan hívogató kabint a norvég Kvitfjellben. A ház teljes egészében fából épült: negyvenöt faoszlop alkotja a Skigard Hyttét, melyeket Skigarddal takartak – ezek azok a hosszú és keskeny, negyedbe vágott szálfák, amelyeket hagyományosan átlósan tesznek le a norvég farmerek a tanyáikon kerítésnek.

Az építészek kerestek, de nem találtak példát a norvég építészetben arra, hogy a Skigardot házépítéshez is használták volna, ez azonban nem tántorította el őket az ötlettől – és milyen jól is néz ki a végeredmény, szinte érezzük is az fa friss, nyers, természetes illatát.

A száznegyvenöt négyzetméteres háznak nem építettek betonalapzatot: a faoszlopokon álló épületnél az volt a cél, hogy az eddig is ott élő állatok megszokott útvonalaikon haladhassanak tovább, valamint nem akarták a tájat sem lenyomni.

A vadon állatkái mellett a helyi bárányok és tehenek is gyakran behúzódnak a ház alá, ami elég megszokott a hagyományos norvég házaknál.

Az építészek annyi fát akartak használni, amennyit csak lehetett, hogy a norvég építészeti örökség faszeretetét a lehető leginkább behozzák a házba. Ez sikerült is, a külső és a belső burkolatokkal egyaránt. A házban végig hatalmas, hat méter hosszú üvegpaneleken lehet kilátni a bámulatos, hegyi tájra. Az üveget és a tetőt is nagyon erős anyagokból készítették, hogy a hideg, norvég teleket is jól viselje a faház.

A házban három hálószoba, fürdök, mosdók és egy szauna található, valamint egy vendégszoba és egy gyönyörű nappali, ahonnan megbabonázóan szép a kilátás egész évben.

Összességében pedig annyira meghitt lett, hogy számunkra már a képek nézegetésével is simábbak lettek a lélek ráncai.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Bruce Damonte

dizájn | faház | építészet | skigard | kvitfjell

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Napelemmel a fenntartható jövő felé – Itt az IKEA új lámpája

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram