Áram vagy gáz felhasználása nélkül is megfőz egy adag rizst egy új japán találmány. Azért a semminél picit több kell a főzéshez, de nem sokkal: elég összegyűrni egy (remélhetőleg már elolvasott) újságoldalt, és jöhet is a fenntartható módon elkészült köret.
Japánban (is) alapvető élelmiszernek számít a rizs, éppen ezért rendkívül elterjedt a rizsfőző gép használata, amivel nagyon egyszerű a főzés, és el sem lehet rontani vele az ételt. Ennél a gépnél már csak egyetlen jobb létezik, a nemrég feltalált Tiger Kamado masina, amely
áram vagy gáz használata nélkül is tud ízletes és puha rizst főzni.
A gép ugyanazt tudja, mint a hagyományos japán konyhák kamado tűzhelye, de a működtetéséhez fosszilis tüzelőanyag helyett elég összegyűrni egy újságpapírt – ezen felül pedig azért is környezetbarát, mert mosószer nélkül tisztítható.
Értelemszerűen az energia-megtakarítás mellett előnye az új gépnek az is, hogy bárhol használható, lévén néhány alapvető eszközön túl nem igényel semmilyen infrastruktúrát. A gyártó szerint katasztrófahelyzet esetére is jól jön a Tiger Kamado, egy olyan országban, ahol évente mintegy ezer földrengést detektálnak, azaz
megtestesíti a japán mondást: „Légy felkészült, és ne bánd meg!”
A főző fehér rizsből öt, vegyesből három adagot tud elkészíteni, a háromadagos változathoz 36 oldalra van szükség. Az összegyűrt lapokat felváltva kell tömködni az oldalt, alul lévő két nyílásba, majd a művelet után elég egy nedves konyharuhával kitisztítani a belsejét.

A megoldás egy piezo kristályos gyújtó, ami képes elektromos feszültséget létrehozni, az apró „villámokkal” pedig lángra gyújtani az újságot.
Másfelől a rizst sokféleképpen meg lehet főzni, a tökéletes textúra érdekében érdemes kipróbálni ezt a pofonegyszerű konyhai praktikát.
(Fotó: Unsplash)
rizsfőzés | főzés | találmány | japán | rizs | trükk
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!