Close
Ezzel az egyetlen trükkel soha többé nem lesz ragacsos a rizs

Ezzel az egyetlen trükkel soha többé nem lesz ragacsos a rizs

Bár a rizs elkészítése rendkívül egyszerűnek tűnik, milliónyi buktatója van. Könnyedén gumiszerűvé válhat, zabkása állaga lehet. Ha azonban tökéletes textúrát szeretnénk elérni, érdemes kipróbálni egy pofon egyszerű konyhai praktikát.

A ragadós rizs csak néhány receptben fordul elő kívánatos eredményként, a legtöbbször káromkodva szitkozódunk, ha a köret összeáll. A hibáztathatjuk az alapanyagot a keményítőtartalma miatt, de mi is ludasak lehetünk a dologban például akkor, ha túl sok vízzel készítjük a rizst. Általában az aranyszabály az egy csésze rizs és két csésze víz szokott lenni fehér és barna fajták esetében is. Ennek ellenére a tökéletesség nem garantált.

Van azonban egy nagyon egyszerű hozzávaló, ami megmenti a köretünket. A citromlé segítségével ugyanis a rizs szép pergő lehet. Nincs semmi más dolgunk, minthogy egy teáskanálnyi frissen facsart citromlevet adjunk a főzővízhez, így

a fanyar ízt nem veszi át a rizs, de a végeredményen sokat javít.

Emellett érdemes a szemeket alaposan átmosni főzés előtt. Ne feledjük, számtalan rizsfajta létezik, ezek elkészítése között pedig jelentős különbségek is lehetnek. Éppen ezért kövessük pontosan a csomagoláson található utasításokat a rizs-víz arányokat tekintve.

A rizs évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberiség táplálkozásában, a történelmi bizonyítékok alapján már időszámításunk előtt 11.000-ben is betakarították a kínai Jangzi-folyó völgyében. Rendkívül egészséges és sokoldalú alapanyag, amiben vas, folsav és B-vitaminok is megtalálhatók.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

praktika | tipp | trükk | rizs | konyhai trükk

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram