A felesleges járatkéséseket akadályozhatja meg ez a drónsólyom

A RobotFalcon, vagyis a drónsólyom egy új innováció, amelynek célja, hogy elősegítse a járatkésések és törlések egy részének megelőzését. A legmodernebb technológiával készült drónt egy holland kutatócsoport dolgozta ki. Az eszköz megszólalásig hasonlít a sólyomra, így könnyedén el tudja riasztani a madarakat a forgalmas kifutópályákról.

A drónt fejlesztő Groningeni Egyetem csapata szerint a RobotFalcon nemcsak praktikus, de etikus megoldást is jelent a rajok elűzésére a kifutópályákról, így a madarak által okozott ütközésekből eredő járatkéséseket is meg lehet előzni a segítségével.

Egyes statisztikák szerint évente körülbelül ötvenezer madárütközést regisztrálnak,

amelyeknek körülbelül öt százaléka valamilyen mértékű kárt okoz a repülőgépekben. Ez pedig évente 1,39 milliárd eurójába kerül az ágazatnak, beleértve a kármentesítésen kívül a késő járatok okozta többletköltségeket.

A kutatók jelenleg tesztelik a prototípust, az eddigi tapasztalataik szerint a drón hatékonyan és gyorsan űzi el a madarakat a kifutókról, így azt remélik, hogy a sólyom hamarosan a légiforgalmi irányítás egyik fontos kiegészítő eszköze lesz.

(Forrás: Euronews, fotó: Outsider)

drón | madárütközés | járatkésés | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom