Close
A felesleges járatkéséseket akadályozhatja meg ez a drónsólyom

A felesleges járatkéséseket akadályozhatja meg ez a drónsólyom

A RobotFalcon, vagyis a drónsólyom egy új innováció, amelynek célja, hogy elősegítse a járatkésések és törlések egy részének megelőzését. A legmodernebb technológiával készült drónt egy holland kutatócsoport dolgozta ki. Az eszköz megszólalásig hasonlít a sólyomra, így könnyedén el tudja riasztani a madarakat a forgalmas kifutópályákról.

A drónt fejlesztő Groningeni Egyetem csapata szerint a RobotFalcon nemcsak praktikus, de etikus megoldást is jelent a rajok elűzésére a kifutópályákról, így a madarak által okozott ütközésekből eredő járatkéséseket is meg lehet előzni a segítségével.

Egyes statisztikák szerint évente körülbelül ötvenezer madárütközést regisztrálnak,

amelyeknek körülbelül öt százaléka valamilyen mértékű kárt okoz a repülőgépekben. Ez pedig évente 1,39 milliárd eurójába kerül az ágazatnak, beleértve a kármentesítésen kívül a késő járatok okozta többletköltségeket.

A kutatók jelenleg tesztelik a prototípust, az eddigi tapasztalataik szerint a drón hatékonyan és gyorsan űzi el a madarakat a kifutókról, így azt remélik, hogy a sólyom hamarosan a légiforgalmi irányítás egyik fontos kiegészítő eszköze lesz.

(Forrás: Euronews, fotó: Outsider)

repülőtér | drón | madárütközés | járatkésés

FOLYTASD EZZEL

Karácsony környékén nem lesz egyszerű a vonatozás ezeken a járatokon

Egészen meglepő dolog derült ki a magyarokról: minden harmadik ember inkább lejjebb tekeri a fűtést, csak maradjon pénze utazni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram