Close
A felesleges járatkéséseket akadályozhatja meg ez a drónsólyom

A felesleges járatkéséseket akadályozhatja meg ez a drónsólyom

A RobotFalcon, vagyis a drónsólyom egy új innováció, amelynek célja, hogy elősegítse a járatkésések és törlések egy részének megelőzését. A legmodernebb technológiával készült drónt egy holland kutatócsoport dolgozta ki. Az eszköz megszólalásig hasonlít a sólyomra, így könnyedén el tudja riasztani a madarakat a forgalmas kifutópályákról.

A drónt fejlesztő Groningeni Egyetem csapata szerint a RobotFalcon nemcsak praktikus, de etikus megoldást is jelent a rajok elűzésére a kifutópályákról, így a madarak által okozott ütközésekből eredő járatkéséseket is meg lehet előzni a segítségével.

Egyes statisztikák szerint évente körülbelül ötvenezer madárütközést regisztrálnak,

amelyeknek körülbelül öt százaléka valamilyen mértékű kárt okoz a repülőgépekben. Ez pedig évente 1,39 milliárd eurójába kerül az ágazatnak, beleértve a kármentesítésen kívül a késő járatok okozta többletköltségeket.

A kutatók jelenleg tesztelik a prototípust, az eddigi tapasztalataik szerint a drón hatékonyan és gyorsan űzi el a madarakat a kifutókról, így azt remélik, hogy a sólyom hamarosan a légiforgalmi irányítás egyik fontos kiegészítő eszköze lesz.

(Forrás: Euronews, fotó: Outsider)

járatkésés | drón | repülőtér | madárütközés

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom