Close
151 ezer alkotásnak ad otthont a világ első nyilvános műraktára

151 ezer alkotásnak ad otthont a világ első nyilvános műraktára

A hétvégén megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a világ első, bárki számára látogatható műraktára Rotterdamban. Az MVRDV építésziroda által tervezett tükrös, tál formájú épület 151 ezer műalkotásból álló gyűjteménynek ad otthont.

A hétemeletes depó a Boijmans van Beuningen Múzeum mellett található, Rotterdam múzeumparkjában. A tervezők célja az volt, hogy a területet új dimenzióba helyezzék, és meg tudják szólítani a legkülönbözőbb célcsoportokat, legyenek azok iskolások, vagy akár a Feyenoord futballcsapatának rajongói. Ugyanakkor bíznak abban is, hogy egy új műalkotással sikerült bővíteniük Rotterdam amúgy is gazdag építészeti gyűjteményét.

A 39,5 méter magas épület tetején egy tetőtéri erdő és egy kereszt alakú étterem található, míg belsejében egy monumentális átrium kapott helyet, amely tele van lebegő vitrinekben kiállított műalkotásokkal. Ez Marieke van Diemen munkája, de a tervezők más művészekkel is együttműködtek, így többek között John Körmelinggel, aki a belső tereket tervezte és Pipilotti Rist képzőművésszel, aki

az épület homlokzatának éjszakai megvilágítására készített látványos, színes fényinstallációt.

A raktárban jelenlévő alkotásokat nem művészettörténeti időszakok szerint rendezték, így a kiterjedt gyűjtemény felfedezése teljesen szabadon történhet.

A depóhoz ráadásul megalkottak egy applikációt is, aminek a segítségével a látogatók megismerhetik az egyes tárgyak történetét. Emellett bepillanthatnak a háttérmunkába is, köszönhetően annak, hogy négy restaurációs stúdió is tárt karokkal várja az érdeklődőket.

Miután pedig a látogatók megtekintették a hatalmas gyűjteményt, megpihenhetnek az étteremben, vagy sétálhatnak egyet a tetőtérben kialakított erdőben, hogy gyönyörködjenek a városra nyíló kilátásban.

(Forrás és fotók: Designboom)

művészet | tárlat | műalkotások | rotterdam | raktár

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Jennifer Lopez 15 milliárd forintos villája

Elképesztő környezetben fekszik Kevin Costner pazar és egyébként kiadó birtoka

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram