Close
151 ezer alkotásnak ad otthont a világ első nyilvános műraktára

151 ezer alkotásnak ad otthont a világ első nyilvános műraktára

A hétvégén megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a világ első, bárki számára látogatható műraktára Rotterdamban. Az MVRDV építésziroda által tervezett tükrös, tál formájú épület 151 ezer műalkotásból álló gyűjteménynek ad otthont.

A hétemeletes depó a Boijmans van Beuningen Múzeum mellett található, Rotterdam múzeumparkjában. A tervezők célja az volt, hogy a területet új dimenzióba helyezzék, és meg tudják szólítani a legkülönbözőbb célcsoportokat, legyenek azok iskolások, vagy akár a Feyenoord futballcsapatának rajongói. Ugyanakkor bíznak abban is, hogy egy új műalkotással sikerült bővíteniük Rotterdam amúgy is gazdag építészeti gyűjteményét.

A 39,5 méter magas épület tetején egy tetőtéri erdő és egy kereszt alakú étterem található, míg belsejében egy monumentális átrium kapott helyet, amely tele van lebegő vitrinekben kiállított műalkotásokkal. Ez Marieke van Diemen munkája, de a tervezők más művészekkel is együttműködtek, így többek között John Körmelinggel, aki a belső tereket tervezte és Pipilotti Rist képzőművésszel, aki

az épület homlokzatának éjszakai megvilágítására készített látványos, színes fényinstallációt.

A raktárban jelenlévő alkotásokat nem művészettörténeti időszakok szerint rendezték, így a kiterjedt gyűjtemény felfedezése teljesen szabadon történhet.

A depóhoz ráadásul megalkottak egy applikációt is, aminek a segítségével a látogatók megismerhetik az egyes tárgyak történetét. Emellett bepillanthatnak a háttérmunkába is, köszönhetően annak, hogy négy restaurációs stúdió is tárt karokkal várja az érdeklődőket.

Miután pedig a látogatók megtekintették a hatalmas gyűjteményt, megpihenhetnek az étteremben, vagy sétálhatnak egyet a tetőtérben kialakított erdőben, hogy gyönyörködjenek a városra nyíló kilátásban.

(Forrás és fotók: Designboom)

műalkotások | építészet | depó | rotterdam | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

A csendes egyszerűség szinonimája lehetne ez az art decóból inspirálódott enteriőr

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom