Részben újrahasznosított anyagokból készült a történelmi kikötő modern pavilonja

Az építészek olyan kompakt épületet álmodtak meg, amely a korábbi pavilonokkal szemben sokkal átláthatóbb, funkcionálisabb és látványosabb.

A MoederscheimMoonen Architects által tervezett épületben több funkció találkozik, hiszen egyszerre ad otthont a kikötő látogatóközpontjának és a tengerészeti múzeum műhelyeinek, ahol hegesztők, kovácsok és ácsok dolgoznak a flotta karbantartásán.

Ezek a műhelyek nyilvánosak, a látogatók egyszerűen be- és kisétálhatnak onnan, miközben megfigyelhetik az ott zajló különleges munkát. Ráadásul a pavilon két végében étterem és kávézó is helyet kapott.

A tervezőirodának azonban nem volt könnyű dolga, ugyanis rendkívül szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. Az épület csak nyolc méter széles lehetett, akárcsak a régi pavilonok. Éppen ezért a végeredmény egy hosszúkás, a rakparttal párhuzamosan futó épület lett.

A lábazat felett a homlokzat háromszög alakú alumíniumburkolatot kapott, amely megidézi a kikötőben található acélrácsszerkezeteket és darukat. Úgy variálták a burkolatot, hogy azokból háromdimenziós formákat is ki tudjanak alakítani, így dinamikus fény- és árnyékjátékot is kapott az épület.

A háromszögű paneleknek különböző fényes felületeik vannak, amelyek intenzíven, de más-más módon tükröződnek, ha napfény éri őket.

Az új épület a régi pavilonok meglévő alapjait és acélszerkezetének fő elemeit használta fel, így nemcsak a fenntarthatósági követelményeknek tettek eleget, de a történelem egy darabját is megőrizték.

Várhatóan a kikötő megújulása itt nem ér véget, és a pavilon környéke is komolyan átalakul. A fő cél, hogy a 2022-re elkészülő terület sokkal zöldebb legyen, ezzel is fokozva a kikötő fenntarthatóságát.

Rotterdam azonban nem csak új kikötői pavilonjáról híres, hanem kockaházairól is. Összesen harmincnyolc kockából és két szuperkockából áll az épületcsoport, amely sűrű beépítésre ad lehetőséget, miközben a földszinten szellős marad, a tetőtérben pedig elegendő helyet kínál.

(Forrás: Archdaily, fotók: Bart van Hoek)

pavilon | épület | kikötő | rotterdam | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

A világ legmenőbb céges főhadiszállásai igazi építészeti szenzációk is egyben

Ez történik, ha egy 12. századi olasz kolostor szállodaként születik újjá

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom