Close
Részben újrahasznosított anyagokból készült a történelmi kikötő modern pavilonja

Részben újrahasznosított anyagokból készült a történelmi kikötő modern pavilonja

Az építészek olyan kompakt épületet álmodtak meg, amely a korábbi pavilonokkal szemben sokkal átláthatóbb, funkcionálisabb és látványosabb.

A MoederscheimMoonen Architects által tervezett épületben több funkció találkozik, hiszen egyszerre ad otthont a kikötő látogatóközpontjának és a tengerészeti múzeum műhelyeinek, ahol hegesztők, kovácsok és ácsok dolgoznak a flotta karbantartásán.

Ezek a műhelyek nyilvánosak, a látogatók egyszerűen be- és kisétálhatnak onnan, miközben megfigyelhetik az ott zajló különleges munkát. Ráadásul a pavilon két végében étterem és kávézó is helyet kapott.

A tervezőirodának azonban nem volt könnyű dolga, ugyanis rendkívül szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. Az épület csak nyolc méter széles lehetett, akárcsak a régi pavilonok. Éppen ezért a végeredmény egy hosszúkás, a rakparttal párhuzamosan futó épület lett.

A lábazat felett a homlokzat háromszög alakú alumíniumburkolatot kapott, amely megidézi a kikötőben található acélrácsszerkezeteket és darukat. Úgy variálták a burkolatot, hogy azokból háromdimenziós formákat is ki tudjanak alakítani, így dinamikus fény- és árnyékjátékot is kapott az épület.

A háromszögű paneleknek különböző fényes felületeik vannak, amelyek intenzíven, de más-más módon tükröződnek, ha napfény éri őket.

Az új épület a régi pavilonok meglévő alapjait és acélszerkezetének fő elemeit használta fel, így nemcsak a fenntarthatósági követelményeknek tettek eleget, de a történelem egy darabját is megőrizték.

Várhatóan a kikötő megújulása itt nem ér véget, és a pavilon környéke is komolyan átalakul. A fő cél, hogy a 2022-re elkészülő terület sokkal zöldebb legyen, ezzel is fokozva a kikötő fenntarthatóságát.

Rotterdam azonban nem csak új kikötői pavilonjáról híres, hanem kockaházairól is. Összesen harmincnyolc kockából és két szuperkockából áll az épületcsoport, amely sűrű beépítésre ad lehetőséget, miközben a földszinten szellős marad, a tetőtérben pedig elegendő helyet kínál.

(Forrás: Archdaily, fotók: Bart van Hoek)

pavilon | fenntarthatóság | fenntartható | kikötő | újrahasznosított

FOLYTASD EZZEL

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram