Rozmaringos sertéssült, karalábéfőzelék, vérsóska ahogy Kárai Dávid készíti

Kárai Dávid nem lenne igazi gasztroblogger, ha nem ihlették volna meg a mikrózöldségek. A Bedrock.farm vérsóskája egy olyan finomság elkészítésére inspirálta, ami ínycsiklandóan finom, a hozzávalói szezonálisak, a legjobb tulajdonságát pedig a végére hagytuk: bárki könnyedén elkészítheti otthon.   

A húshoz:
  • 4 szelet mangalicakaraj
  • 3 evőkanál só
  • 0,5 dl forró víz
  • 7 dl hideg víz
  • 1 teáskanál bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál fekete bors
  • 3 babérlevél
  • 6 dkg vaj
  • 2-3 ág rozmaring
A főzelékhez:
  • 3 közepes karalábé
  • 1 savanykás, nyári alma
  • 1 citrom leve
  • 2 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1 csokor kapor
  • 25 dkg tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 marék vérsóska

A hús marinálásához a sót keverjük el a forró vízzel, hogy feloldódjon benne, majd adjuk hozzá a hideg vizet, a borsot, fokhagymát és babérlevelet! Tegyük bele a hússzeleteket, és hagyjuk legalább fél órát állni! Ezután vegyük ki a húst, papírtörlővel töröljük szárazra! Egy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele a vajat és a rozmaringot, majd pirítsuk pár percig, amíg illatozni nem kezd! Ezt követően öntsük át egy kisebb tálba, és várjunk pár percet, hogy kicsit lehűljön!

Ezután kenjük meg a fűszeres vajjal a hússzeleteket, és grillen süssük őket puhára!

A főzelékhez a karalábékat és az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra! Tegyük őket egy nagy tálba, adjuk hozzá a citrom levét, a cukrot és sót, jó alaposan forgassuk át, és hagyjuk állni fél órát! Közben a vajat egy kisebb edényben olvasszuk fel, pároljuk meg rajta az apró kockára vágott hagymát! Amikor a hagyma már kezd pirulni, öntsük fel a fehérborral, adjuk hozzá a kapor összekötött szárát, és alacsony lángon forraljuk vissza legalább a felére! A tejfölt keverjük el a liszttel és kevés vízzel, majd öntsük a hagymára, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik! Ekkor vegyük ki belőle a kapor szárát, és rakjuk bele a kinyomkodott karalábét, valamint a kapor zöldjét! Melegítsük össze, és ízlés szerint adjunk hozzá még almaecetet vagy sót!

A sült mangalicát a karalábéfőzelékkel és vérsóskalevelekkel tálaljuk!

A cikk a Roadster magazin nyolcadik számában jelent meg.

Bedrock.farm | kárai dávid | recept | főzelék | mangalica

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés