Close
A föld alá dugta el a természet a világ egyik legelképesztőbb látványosságát

A föld alá dugta el a természet a világ egyik legelképesztőbb látványosságát

A természetnek van humorérzéke, mert az Egyesült Államok egyik leglenyűgözőbb természeti csodáját egy másik gyönyörű természeti látványosság belsejébe rejtette el.

Ez a Ruby Falls, az Államok legmagasabb és legmélyebb földalatti barlangi vízesése, amely a Lookout Mountain belsejében található és a nagyközönség számára is látogatható.

A csodahely házigazdája a Tennessee állambeli Chattanooga városa, ahová nemcsak a híres látnivaló miatt özönlenek a látogatók, hanem kedvelt sziklamászós, bringázós és túrázós úti cél is. És bár rengeteg embert láthatunk sorban állni, akik az üvegtetős Incline Railway-en igyekeznek fel a Lookout Mountainre, az igazi gyöngyszeme a csúcs belsejében rejtőzik.

Az utazás egy üvegtetős felvonóval kezdődik – lefelé, huszonhat emelet mélyre a hegy szívébe. Odalent a látogatók cseppkövek, sztalagmitok, és ősi képződmények sorát láthatják, no meg persze kb. 340 méter mélyen lévő Ruby Falls-t.

A földalatti barlang állagának megőrzése és a látogatók biztonsága érdekében a vízesést csak vezetett túrán lehet megnézni.

Ilyen a népszerű, gyorsabb tempójú Cave Walk, melynek keretében előre rögzített hangfelvételeket játszanak le az autentikus élményért, vagy a lassabb, informatívabb gyalogos túra. A negyvennégy méteres vízesés névadója egyébként egy Leo Lambert nevű barlangtúra-rajongó, aki feleségéről, Ruby-ról nevezte el az 1928-ban felfedezett zuhatagot.

A földalatti barlang és a vízesés mellett a Ruby Fallshoz utazók megmászhatják a szomszédos Lookout Mountain Tower-tornyot és a Blue Heron Overlook-ot is, ahonnan pazar kilátás nyílik a völgyre és a Tennessee folyóra, vagy egy kis adrenalin löketért kipróbálhatják a High Point ZIP Adventure kötélpályáit és mászótornyait.

A hetven-nyolcvan perces Ruby Falls-barlangi túrára felnőtteknek huszonöt dollárba, három és tizenkét év közötti gyerekeknek pedig tizennégy dollárba kerülnek a jegyek. A kétórás „szelíd” gyalogtúra és a lámpás túra egyaránt negyven dollár. A jegyeket online érdemes lefoglalni, ideális esetben néhány nappal korábban a tervezett túra előtt.

Van valami földöntúli szépség a vízesésekben. Óriási erejükkel, monumentális méretükkel, lenyűgöző természeti környezetükkel inspirálni tudnak bennünket. Ha pedig Európáról van szó, büszkén mondhatjuk, hogy nincs hiány belőlük, hiszen a hatalmas skandináv zuhatagokon át a mediterrán vízesésekig bőven van lehetőségünk felkeresni őket.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

amerika | vízesés | ruby falls | barlangi | egyesült államok

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram