Európa legszebb vízeséseinél nincs csodálatosabb kirándulóhely

Van valami földöntúli szépség a vízesésekben. Óriási erejükkel, monumentális méretükkel, lenyűgöző természeti környezetükkel inspirálni tudnak bennünket. Ha pedig Európáról van szó, büszkén mondhatjuk, hogy nincs hiány belőlük, hiszen a hatalmas skandináv zuhatagokon át a mediterrán vízesésekig bőven van lehetőségünk felkeresni őket.

Krimml-vízesések, Ausztria

A salzburgi Krimml az Ache-völgy szikláin zubog lefelé. Európa egyik legmagasabb vízeséseként tartják számon, kialakulásukban pedig a gleccsereknek is nagy szerepük van. A lezúduló víz mértéke évszakonként változik.

A nyári hónapokban megcsappan a vízbázis, de a tavaszi olvadásokat követően a június-júliusi vízmennyiségnél harminc-negyven százalékkal több is alázúdulhat. A hatalmas vízesést fenyőkkel borított, gazdag élővilággal rendelkező völgyek veszik körül, ahol ritka madárfajok megfigyelésére is lehetőség nyílik.

Mardalsfossen, Norvégia

Norvégiában rengeteg vízesés található, közülük is talán a Mardalsfossen az egyik legizgalmasabb. Elementáris, nyers erő – így lehetne egészen röviden megfogalmazni az esszenciáját. Sajnos azonban 1970-ben a Mardalsfossent a vízerőmű fejlesztéséhez kezdték használni, ami azt jelenti, hogy az év nagy részében a nyilvánosság számára zárva tart.

Június 20. és augusztus 20. között viszont látogatható, nem csoda, hogy ebben az időszakban turisták ezreit vonzza.

Plitvicei-vízesések, Horvátország

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park türkizkék medencéit látványos vízesések kötik össze.

A természetivédelmi területen több zuhatag is található, a legnagyobb és legimpozánsabb a a Veliki Slap és a Sastavci Slap, mely a Korana-folyó forrását képezi.

Gullfoss, Izland

A Gullfoss Arany-vízesést jelent, nevét pedig arról kapta, hogy az üledékekkel teli gleccservíz aranybarna árnyalatokban tündököl, amikor rásüt a nap.

Az Izland délnyugati részén fekvő Hvita-folyó felső részén található, két szakaszos vízesés tizenegy és huszinegy méterről zúdul alá. Az erejét nehéz felfogni, nyáron másodpercenként átlagosan száznegyven köbméternyi víz áramlik át rajta, miközben apró szivárványokat varázsol maga köré.

Keila-vízesés, Észtország

A mindössze hat méter magas Keila-vízesés elragadó látványt nyújt.

A Tallintól harminc kilométerre fekvő Keila-Joa falu nevezetessége alapjaiban határozza meg a folyó élővilágát, hatalmas csuka- és sügérpopulációnak ad otthont.

Rajna-vízesés, Svájc

Európa legnagyobb vízesése, a Rajna-vízesés Svájc és Németország határának közelében található.

A hihetetlen erővel alázúduló víz nyaranta hatalmas párába borítja a környékét.

A vízesés természeti környezete is párját ritkítja, a csodálatos erdők mellett azonban az épített öröksége is figyelemre méltó. Az ott található középkori Schloss Laufen kastély több mint kétszáz éves múltra tekint vissza.

Cascate delle Marmore, Olaszország

A közép-olaszországi Umbria régióban található vízesés nem a természet csodája, hanem a rómaiak hozták létre Kr. e. 271-ben. Céljuk az volt, hogy eltereljék a Velino-folyót, mert úgy gondolták, hogy az betegséget hoz a közeli Rieti városba.

A terv azonban kudarcba fulladt, ezért a 15. és a 18. század közötti újabb mesterséges módosításokat kellett végrehajtani rajta annak érdekében, hogy az áramlás szabályozható legyen, és kialakuljon a mostani, többszintű megjelenése.

Korouoma, Finnország

A Lappföldön található Korouoma-vízesés szoborszerű jégfalai helyenként akár hatvan méter magasak is lehetnek, kialakulásuk pedig több millió évvel ezelőttre tehető.

Egészen páratlan látványt nyújtanak, a téli csodaországot jelenítik meg lélegzetelállító havas környezetükkel, az ott élő rénszarvasokkal, hiúzokkal és jávorszarvasokkal.

Tündérmedencék, Skye-sziget, Skócia, Egyesült Királyság

A Skye-sziget tündérmedencéi egészen elbűvölők.

A glenbrittle-i Carbost falu közelében található, kristálytiszta vízű tavakat kisebb vízesések kapcsolják össze.

A napsütéses napokon a vizük egészen élénk színűre vált, heves esőzés után pedig a vízesések is rosszkedvűek, haragosak lesznek, minden erejüket összeszedve zúdulnak alá.

Kravice-vízesések, Bosznia-Hercegovina

A Kravice-vízesés a Balkán egyik legszebb természeti képződménye, melynek környezete is egyedülálló, hiszen fügefák és nyárfaerdők határolják.

A Mostartól mintegy negyven kilométerre, délnyugatra található zuhatagok természetes amfiteátrumot faragtak az évezredek során, ami tovább fokozza vonzerejüket.

A világ egyik leggyakrabban fotózott vízesése a Niagara, a legnagyobb pedig a Viktória. Van azonban még számos olyan csodálatos zuhatag, amely garantáltan megbabonázza a hobbifotósokat és a profikat is. Ezeket gyűjtöttük össze.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

látnivalók | lista | legszebb | utazás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom