Close
Mennydörgő vízesés és szédületes jégmező vár ebben a nemzeti parkban

Mennydörgő vízesés és szédületes jégmező vár ebben a nemzeti parkban

A kanadai Sziklás-hegységben fekvő nemzeti park kiterjedt gleccserei, lenyűgöző vízesései, hihetetlen geológiai különlegességei minden pillanatban ámulatba ejtik a kirándulót. Nem véletlen, hogy a terület az UNESCO Világörökségének része.

A Yoho Nemzeti Park a víz és a jég birodalma, melynek folyóit hatalmas gleccserek táplálják, hogy aztán a Yoho és a Kicking Horse találkozását követően a Wapta-vízesés során zúduljon alá mérhetetlen mennydörgéssel. Útját meredek kanyonokon keresztül folytatja egészen addig, amíg meg nem érkezik a Columbia-folyóba.

A nemzeti park szívén vasútvonal is keresztülhalad, miközben a Kicking Horse folyását követi. Mellette monumentális hegyek törnek az ég felé, megvillantva a napfényben jeges csúcsaikat.

A park legmagasabb pontja a Mount Goodsir, amelynek csúcsa 3567 méter. Onnan egy mellékút vezet a világhírű Takakkaw-vízeséshez, ahol az olvadt gleccser vízével keveredő folyó esik alá a Yoho-völgy mélyére.

Más kirándulóutak a lélegzetelállító Emerald-tóhoz vezetnek, amely 1300 méteres magasságban fekszik, és kékeszöld színével hosszas pihenésre csábít minden túrázót.

A nemzeti park geológiai szempontból is igen érdekes, ősrégi fosszilikákat, félmilliárd éves kőzetrétegeket, paleontológiai ritkaságokat rejt, melyek mintáit a park információs központjában lehet látni.

A Yoho Nemzeti Park egész évben csodálatos. A nyugati völgy májusban zöldell, június közepére pedig a mellékutak is járhatóvá válnak. Július közepére a magasabb ösvényekről is elolvad a hó, a magasabb szakaszokon pedig vadvirágok milliói nyílnak. Szeptember végén a vörösfenyő-erdő aranyszínű ruhába öltözik, novembertől egészen márciusig pedig a befagyott vízesések válnak extrém mászópályákká.

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha. Nem könnyű a legszebb hegycsúcsokat tartalmazó listát sem összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

(Fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

yoho | vízesés | king horse | yoho nemzeti park | túra

FOLYTASD EZZEL

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Ennél halloweenibb hangulatú szállást keresve sem találnánk az Airbnb-n

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram