Megválasztottuk a világ tíz legszebb hegycsúcsát

Nem könnyű egy ilyen listát összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

Kirkjufell, Izland

A Snæfellsnes-félszigeten található Templom-hegy mindössze 463 méter magas. Izland legtöbbet fotózott, ikonikus természeti csodája a Trónok harca sorozatban is megmutatta magát.

Esténként lényegében óránként más-más arcát mutatja, a legszebbet minden bizonnyal a szeptember és január közötti időszakban, amikor a sarki fény világítja be

El Capitan, Egyesült Államok

A Yosemite Nemzeti Park jelképének számító hatalmas gránitszikla szinte tökéletesen függőleges.

Az 1095 méter magas El Capitan szomszédságában mennydörög a Yosemite-vízesés, amely 739 méterről zúdul alá.

A világ legismertebb sziklafala a sziklamászók és a bázisugrók kedvence.

Tábla-hegy, Dél-Afrika

Egy rossz fordítás miatt hívják Tábla-hegynek itthon a dél-afrikai Table Mountaint, az istenek lakhelyét.

A hegy azért kapta ezt az elnevezést, mert a Fokváros fölé szinte függőleges falakkal, 1082 méter magasságig emelkedő hegy teteje egy nagy fennsík – azaz olyan, mint egy asztal lapja.

A város és az ország egyik legszebb képződménye a kontinens egyik magasztos szimbóluma.

Cuernos del Paine, Chile

A hegy az UNESCO Világörökségi védelmét élvező Torres del Paine Nemzeti Parkban található, melyet Patagónia jelképének tartanak, és egyike a világ legszebb nemzeti parkjának.

A lehetetlen színű, csillogó tavakkal, hatalmas gleccserekkel és gyönyörű erdőkkel teli park területén három nagy hegyvonulat magaslik, melynek egyike a szépséges Cuernos del Paine.

Drei Zinnen, Olaszország

A Drei Zinnen (vagy olaszul: Tre Cime di Lavaredo) jellegzetes formájú, három markáns hegycsúcsból álló hegytömb a Sexteni-Dolomitokban.

A hegycsoport legmagasabb főcsúcsa a 2999 méter magas Große Zinne (olaszul: Cima Grand). A Drei Zinnen alakzatainak nincs megszabott magyar elnevezésük, magyar nyelvű leírásokban is az Osztrák–Magyar Monarchia idején elterjedt német elnevezések használatosak.

A csúcsok többször feltűntek már a képernyőn és a mozivásznon is, például az Ifjú Indiana Jones kalandjaiban, vagy legutóbb a Csillagok háborúja Han Solóról szóló spinoffjában.

Assiniboine-hegy, Kanada

Nevének eredete az assziniboinok indián törzs jellegzetes sátrához köthető, a hasonló formájuk miatt.

A kanadai Brit Columbiában található 3618 méter magas hegyet Észak-Amerika Matterhornjának nevezik, csak engedéllyel lehet megmászni.

Cook-hegy, Új-Zéland

A szigetet kettéválasztó Déli-Alpok 450 kilométer hosszan nyúlik el észak-déli irányban. Legmagasabb csúcsa a 3754 méter magas Cook-hegy, maori nevén Aoraki, amely egyben Új-Zéland legmagasabb pontja is.

A Déli-Alpok elnevezést egyébként James Cook kapitánynak köszönhetjük, aki csodálatos magaslatokként jellemezte a hegyvidéket. Nem tudunk vele vitatkozni.

Fudzsi, Japán

Egy újabb jelkép, ezúttal Japáné. A Honsú-sziget csendes-óceáni partján fekszik, Tokiótól mintegy száz kilométerre.

A 3776 méter magas csúcs körül öt tó helyezkedik el, 2013-ban az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

A szinte tökéletesen szimmetrikus alakú vulkánt szentként tisztelik a japánok, nevének eredete máig tisztázatlan.

Matterhorn, Svájc és Olaszország

A 4478 méter magas hegycsúcs (olaszul Cervino) nem az Alpok legmagasabb hegye, de minden kétséget kizáróan a legemblematikusabb. Svájc Wallis tartományában Zermatt városka felett magasodik, a másik oldalán pedig az olaszországi Cervinia fekszik, és két csúcsa van: egy olasz és egy svájci.

"Egyszerűen nem lehet hasonlítani semmi máshoz, csak önmagához. A hó rajta nem olyan, mint a mandula, a kis felhők mellette nem olyanok, mint a nagynéném pihepárnái nagytakarítás után, feketén előugró homloka nem olyan, mint az oroszlán sörénye, sejtelmes kontúrjai nem olyan, mint Dante víziója a Purgatórium harmadik énekében. Az egész együttvéve pontosan olyan, mint a Matterhorn, csak éppen nem lehet elképzelni, hogy ilyen van."

Benedek István írta ezt a Matterhornról 1963-ban a Csavargások az Alpokban című könyvében.

Szivárvány-hegy, Peru

Viszonylag új látványosságnak számít Peruban a Cusco városától háromórányi autóútra fekvő Rainbow Mountain.

A festménybe illő sziklák megpillantásához ötezer méterig kell felkapaszkodni: ott aztán elénk tárulnak a bordó, zöld, kék, türkiz, lila, narancssárga, piros és még ki tudja, milyen színben pompázó mészkővonulatok. Igazi bakancslistára való, Instagram-filterező hely!

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha.

(Forrás: Loveexploring, Wikipedia, fotók: Unsplash, Pixabay)

hegy | legszebb | toplista | nagy sztori | tíz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom