Close
Ilyen magyar szemmel az izlandi sötét történetek helyszíne

Ilyen magyar szemmel az izlandi sötét történetek helyszíne

Amikor Tóth Gergely Izlandon jár, mindig valami izgalmat hoz haza. Ezúttal is így történt. 

A képek a sziget közepén, Kerlingarfjöll hegyláncnál és annak környékén készültek még egy korábbi őszi túra alkalmával.

 

Alapvetően azért számít izgalmasnak a környék, mert ez a hely is csak nyáron látogatható önállóan, a téli időszakban csak szervezett super-jeep túrákkal lehet megközelíteni. “Az ide vezető út alapvetően könnyűnek mondható, mert nincsenek folyóátkelések, érkezésünk előtti éjszaka viszont folyamatosan esett a hó, így nem lehetett tudni pontosan, milyenek lesznek az útviszonyok” – mondja Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren, ahogyan egyik vadregényes szardíniai kirándulását is.

“Riolitos vöröses/narancsos kőzetből áll, amiből a hó miatt nem sokat láttunk, de pont ettől volt nagyon szokatlan és egyedi a látvány. Kerlingarfjöll a legendás Kjölur út mellett fekszik, ami észak-déli irányban szeli át a szigetet” – meséli Tóth Gergely.

Évszázados múltja van, és általában sötét történetek helyszíne; vikingek, rablók, trollok, boszorkányok, vagy csak egyszerű farmerek tragikus történetei köthetők hozzá. “Már a korai izlandi sagák is említést tesznek a környékről és az útról, tulajdonképpen egy rövidítés, mely áthalad a szigeten a Langjökull és Hofsjökull gleccserek között, melyet már a kezdeti időkben is használtak” – árul el némi háttértörténetet a fotós.

Régen nagyon veszélyes és szellemjárta helynek tartották.

Tóth Gergely az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott. Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

FOLYTASD EZZEL
Horvátország Covidteszttel segít a tőlük hazatérő turistáknak 
A járvány miatt csillagászati áron golfozhatnak a szingapúri milliárdosok
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom