Close
A tűz és a víz találkozik ebben a csodálatos nemzeti parkban

A tűz és a víz találkozik ebben a csodálatos nemzeti parkban

Verne-regénybe illő kalandok várhatják a kirándulókat a világ egyik legkülönlegesebb nemzeti parkjában.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban találhatók a világ legegyedülállóbb geológiai, biológiai és kulturális kincsei.

Ott működik ugyanis a föld két legaktívabb vulkánja, a Kilauea és Mauna Loa, amelyek egész évben látványos lávafolyammal várják a látogatókat.

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkot 1916-ban hozták létre, alapítói azok a bennszülött lakosok, akik a szent földként is emlegetett területen éltek és dolgoztak. Később, a 19. és a 20. század elején kalandorok, tudósok és kíváncsi turisták alakították a képét. Legfiatalabb és legaktívabb vulkánja, a Kilauea, melynek krátere az ősi mítosz szerint a vulkáni istenség otthona.

Bizonyos szögekből nézve úgy tűnhet, hogy Kilauea vulkán belefolyik az óceánba, a valóságban azonban ez nem igaz, az aktív vulkán folyama a már megkövesedett lávaterületen omlik zuhatagként alá.

A nemzeti park területén több kilátópontot is kialakítottak, ahonnan tökéletesen lehet látni, hogyan fortyog a láva a föld belsejében. Szintén rendkívüli érdekesség, hogy a már megszilárdult lávák gyűrődései között miként tud egy-egy növény az életet szimbolizálva előtörni.

Természetesen hihetetlen vonzerőnek számít a napközben látható gomolygó gőz és füst, valamint az éjszaka még látványosabban izzó láva tükröződése a kráterek mélyén. A nemzeti park a látványosságai mellett azonban veszélyeket is tartogathat, hiszen egy-egy váratlan vulkánkitörtés bármikor meglepheti az arra járókat.

A túrák során éppen ezért a kirándulók nem térhetnek le az ösvényekről, kerülniük kell a földrepedéseket, a sziklaszirteket és a lezárt területeket.

Ha azonban a kijelölt utakon haladnak, felfedezhetik az Pu’u Loa-t is, amelyet a helyiek az élet hosszú hegyének hívnak. A területen megszilárdult láva található, amelybe az elmúlt évszázadok, évezredek alatt az őslakosok több mint húszezer különleges mintát véstek.

Szerencsére ahhoz, hogy bepillantást nyerhessünk a föld mélyére, nem szükséges Hawaii-ig repülnünk, hiszen az aktív vulkánok környékén több webkamerát is felszereltek a nemzeti park dolgozói. Ezeknek köszönhetően pedig élőben nézhetjük meg a Halema’uma’u lávatavat vagy a Kilauea kalderáját.

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha. Nem könnyű a legszebb hegycsúcsokat tartalmazó listát sem összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához
Elhalasztják a világ leghíresebb karneváljait a járvány miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom