Close
A tűz és a víz találkozik ebben a csodálatos nemzeti parkban

A tűz és a víz találkozik ebben a csodálatos nemzeti parkban

Verne-regénybe illő kalandok várhatják a kirándulókat a világ egyik legkülönlegesebb nemzeti parkjában.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban találhatók a világ legegyedülállóbb geológiai, biológiai és kulturális kincsei.

Ott működik ugyanis a föld két legaktívabb vulkánja, a Kilauea és Mauna Loa, amelyek egész évben látványos lávafolyammal várják a látogatókat.

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkot 1916-ban hozták létre, alapítói azok a bennszülött lakosok, akik a szent földként is emlegetett területen éltek és dolgoztak. Később, a 19. és a 20. század elején kalandorok, tudósok és kíváncsi turisták alakították a képét. Legfiatalabb és legaktívabb vulkánja, a Kilauea, melynek krátere az ősi mítosz szerint a vulkáni istenség otthona.

Bizonyos szögekből nézve úgy tűnhet, hogy Kilauea vulkán belefolyik az óceánba, a valóságban azonban ez nem igaz, az aktív vulkán folyama a már megkövesedett lávaterületen omlik zuhatagként alá.

A nemzeti park területén több kilátópontot is kialakítottak, ahonnan tökéletesen lehet látni, hogyan fortyog a láva a föld belsejében. Szintén rendkívüli érdekesség, hogy a már megszilárdult lávák gyűrődései között miként tud egy-egy növény az életet szimbolizálva előtörni.

Természetesen hihetetlen vonzerőnek számít a napközben látható gomolygó gőz és füst, valamint az éjszaka még látványosabban izzó láva tükröződése a kráterek mélyén. A nemzeti park a látványosságai mellett azonban veszélyeket is tartogathat, hiszen egy-egy váratlan vulkánkitörtés bármikor meglepheti az arra járókat.

A túrák során éppen ezért a kirándulók nem térhetnek le az ösvényekről, kerülniük kell a földrepedéseket, a sziklaszirteket és a lezárt területeket.

Ha azonban a kijelölt utakon haladnak, felfedezhetik az Pu’u Loa-t is, amelyet a helyiek az élet hosszú hegyének hívnak. A területen megszilárdult láva található, amelybe az elmúlt évszázadok, évezredek alatt az őslakosok több mint húszezer különleges mintát véstek.

Szerencsére ahhoz, hogy bepillantást nyerhessünk a föld mélyére, nem szükséges Hawaii-ig repülnünk, hiszen az aktív vulkánok környékén több webkamerát is felszereltek a nemzeti park dolgozói. Ezeknek köszönhetően pedig élőben nézhetjük meg a Halema’uma’u lávatavat vagy a Kilauea kalderáját.

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha. Nem könnyű a legszebb hegycsúcsokat tartalmazó listát sem összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

(Fotók: Getty Images)

usa | utazás | vulkán | láva | nemzeti park

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram