Close
Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Gomolygó füstöt hagy maga után a Ruskeala Express, amely világjárvány idején is zakatol.

Hagyományos gőzhajtású mozdony húzza az orosz vasútvonalakon még mindig fel-felbukkanó szerelvényt, amelyet a közelmúltban a 20. századi klasszikus vonatok stílusára alakították át – régi lámpaernyőkkel, függönyökkel és szőnyegekkel díszítették –, hogy valódi nosztalgikus élményben részesítse utasait.

A Sortavala városából induló vonat a Karél Köztársaság erdős vidékein pöfög, érinti a káprázatos Ruskeala hegyi parkot, ahol télen a hóval borított fenyők, nyáron a gyönyörű tavak látványa tapasztja az ablaküvegre az utasok orrát, akik a retró hangulatú díszes vonat étkezőkocsijában is lazíthatnak egy csésze kávé és péksütemény társaságában.

Magát a szerelvényt egy szovjet érából származó, 1953-as gyártású szénfűtéses mozdony vontatja. A működtetéséhez a vezetőn kívül még két segédre van szükség, akik a fűtésért felelnek. A kazán életben tartása azonban folyamatos küzdelmet jelent.

“Nehéz fizikai munkáról van szó. Ha valamit valahol kihagyunk, akkor az egésznek annyi, az út hátralévő részében addig kell lapátolnunk a szenet, amig majdnem bele pusztulunk” – mondja a komoly kihívást igénylő feladatról az egyik segéd, Szergej.

A vonat először 2019 júniusában gördült ki az állomásról, azóta mintegy 130 ezer utast szállított a világ minden tájáról. A jegy ára 450 rubel, ami nagyjából öt eurónak, azaz 1800 forintnak felel meg. Noha a koronavírus-járvány miatt az utasok száma némileg megcsappant, a járat továbbra is meglehetősen népszerű, szinte majdnem minden alkalommal megtelik.

Ha gyönyörű orosz vonatutak, akkor megírtuk, hogy a cárok dicsőségére emlékezve vonat indult Jekatyerinburg és Alapajevszk között, itt pedig elolvashatsz mindent, amit a Transzszibériai Expresszről tudni akartálitt pedig egy felejthetetlen svájci vonatútról, a Glacier Expressről írtunk, ami az Alpok leggyönyörűbb részeit szeli át.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ha szerencsés vagy, George Clooney-ék vendégül látnak olaszországi otthonukban
Vége a koronavírus-szükségállapotnak Spanyolországban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom