Close
Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Gomolygó füstöt hagy maga után a Ruskeala Express, amely világjárvány idején is zakatol.

Hagyományos gőzhajtású mozdony húzza az orosz vasútvonalakon még mindig fel-felbukkanó szerelvényt, amelyet a közelmúltban a 20. századi klasszikus vonatok stílusára alakították át – régi lámpaernyőkkel, függönyökkel és szőnyegekkel díszítették –, hogy valódi nosztalgikus élményben részesítse utasait.

A Sortavala városából induló vonat a Karél Köztársaság erdős vidékein pöfög, érinti a káprázatos Ruskeala hegyi parkot, ahol télen a hóval borított fenyők, nyáron a gyönyörű tavak látványa tapasztja az ablaküvegre az utasok orrát, akik a retró hangulatú díszes vonat étkezőkocsijában is lazíthatnak egy csésze kávé és péksütemény társaságában.

Magát a szerelvényt egy szovjet érából származó, 1953-as gyártású szénfűtéses mozdony vontatja. A működtetéséhez a vezetőn kívül még két segédre van szükség, akik a fűtésért felelnek. A kazán életben tartása azonban folyamatos küzdelmet jelent.

“Nehéz fizikai munkáról van szó. Ha valamit valahol kihagyunk, akkor az egésznek annyi, az út hátralévő részében addig kell lapátolnunk a szenet, amig majdnem bele pusztulunk” – mondja a komoly kihívást igénylő feladatról az egyik segéd, Szergej.

A vonat először 2019 júniusában gördült ki az állomásról, azóta mintegy 130 ezer utast szállított a világ minden tájáról. A jegy ára 450 rubel, ami nagyjából öt eurónak, azaz 1800 forintnak felel meg. Noha a koronavírus-járvány miatt az utasok száma némileg megcsappant, a járat továbbra is meglehetősen népszerű, szinte majdnem minden alkalommal megtelik.

Ha gyönyörű orosz vonatutak, akkor megírtuk, hogy a cárok dicsőségére emlékezve vonat indult Jekatyerinburg és Alapajevszk között, itt pedig elolvashatsz mindent, amit a Transzszibériai Expresszről tudni akartálitt pedig egy felejthetetlen svájci vonatútról, a Glacier Expressről írtunk, ami az Alpok leggyönyörűbb részeit szeli át.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Van zsákjában minden jó? Óriási szigorításokat hozott a Mikulás az oltatlanoknak Ukrajnában
Hajmeresztő összegre kezdték bírságolni az oltás nélkül tömegközlekedőket Rómában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom