Close
Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Visszapöfög a múltba ez a csodás tájakon zötyögő nosztalgiavonat

Gomolygó füstöt hagy maga után a Ruskeala Express, amely világjárvány idején is zakatol.

Hagyományos gőzhajtású mozdony húzza az orosz vasútvonalakon még mindig fel-felbukkanó szerelvényt, amelyet a közelmúltban a 20. századi klasszikus vonatok stílusára alakították át – régi lámpaernyőkkel, függönyökkel és szőnyegekkel díszítették –, hogy valódi nosztalgikus élményben részesítse utasait.

A Sortavala városából induló vonat a Karél Köztársaság erdős vidékein pöfög, érinti a káprázatos Ruskeala hegyi parkot, ahol télen a hóval borított fenyők, nyáron a gyönyörű tavak látványa tapasztja az ablaküvegre az utasok orrát, akik a retró hangulatú díszes vonat étkezőkocsijában is lazíthatnak egy csésze kávé és péksütemény társaságában.

Magát a szerelvényt egy szovjet érából származó, 1953-as gyártású szénfűtéses mozdony vontatja. A működtetéséhez a vezetőn kívül még két segédre van szükség, akik a fűtésért felelnek. A kazán életben tartása azonban folyamatos küzdelmet jelent.

“Nehéz fizikai munkáról van szó. Ha valamit valahol kihagyunk, akkor az egésznek annyi, az út hátralévő részében addig kell lapátolnunk a szenet, amig majdnem bele pusztulunk” – mondja a komoly kihívást igénylő feladatról az egyik segéd, Szergej.

A vonat először 2019 júniusában gördült ki az állomásról, azóta mintegy 130 ezer utast szállított a világ minden tájáról. A jegy ára 450 rubel, ami nagyjából öt eurónak, azaz 1800 forintnak felel meg. Noha a koronavírus-járvány miatt az utasok száma némileg megcsappant, a járat továbbra is meglehetősen népszerű, szinte majdnem minden alkalommal megtelik.

Ha gyönyörű orosz vonatutak, akkor megírtuk, hogy a cárok dicsőségére emlékezve vonat indult Jekatyerinburg és Alapajevszk között, itt pedig elolvashatsz mindent, amit a Transzszibériai Expresszről tudni akartálitt pedig egy felejthetetlen svájci vonatútról, a Glacier Expressről írtunk, ami az Alpok leggyönyörűbb részeit szeli át.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

esxpress | gőzmozdony | vonat | klasszikus | nosztalgia

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram