Dizájner sakktábla születését inspirálta a 150 éves Budapest

A W Budapest bemutatja azt a képzeletgazdag sakktáblát, amelyet Ronan Mckenzie brit művész, tervező és kurátorral együttműködve tervezett.

A méretre készült sakktáblákkal a W Budapest WOW és E WOW lakosztályaiban megszálló vendégek játszhatnak majd, így lehetőségük nyílik megmártózni a sakk és a város kapcsoltának történelmében. Egy tábla a további vendégek és a helyiek számára is bérelhető lesz a szálloda Courtyard részében, a W Lounge-ban, illetve a Society25 bárban.

Az együttműködés megszilárdítja a W Budapest pozícióját az egyesülésének 150. évfordulóját ünneplő város új kulturális központjaként, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy az ikonikus játékon keresztül új módon kapcsolódjanak egymáshoz. A sakk az utóbbi években globális reneszánszát éli, Budapest pedig már régóta nyüzsgő központja a játék rajongóinak - jelentős versenyeknek és világklasszis játékosoknak ad otthont.

A városnak még saját nyitó lépéssorozata is van, a Budapest Gambit.

Ronan Mckenzie a város néhány leghíresebb aspektusán, Budára és Pestre vonatkozó utalások sokaságán keresztül közvetíti Budapestről alkotott benyomását, a W Budapest épületének mesés múltjából, valamint Bowler James Brindley és Bánáti + Hartvig nagyívű belsőépítészeti dizájnjának inspirációjából merítve. Ronan London egyik legizgalmasabb kreatív elméje, szakértő szemének köszönhetően élvonalbeli kiállítások és együttműködések megteremtője és kurátora, valamint saját divatmárkát is alapított, a SELASI-t.

„A CHECKMATE egy fantasztikus alkalom lett volna bármilyen művésznek, mivel lehetőséget adott, hogy inspirálódjak és játsszak új, felfedezetlen területeken; nagyon hálás vagyok, hogy én vagyok az a művész, akit a W Budapest kiválasztott, hogy lefordítsa a város történelmét és kultúráját, valamint reflektáljon a szálloda bonyolult tervezési narratíváira egy sakkkészlet formájában" - mondta Ronan Mckenzie, aki a nyár folyamán egy mélyreható budapesti utazást követően tervezte meg a táblát.

"Abszolút privilégium és megtiszteltetés volt számomra, hogy teljesen új módon fejezhettem ki magam a W Budapest támogatásával és bátorításával, és hogy szabadon szárnyaljon a képzeletem egy olyan alkotást létrehozva, amelyet remélem, sokáig játszanak majd azon a különleges helyen, amelyet a W Budapest létrehozott a helybéliek és a látogatók számára egyaránt" - tette hozzá.

A táblát fényvisszaverő, királykék alapra alakította ki, amelyet a város medencéi ihlettek,

a Duna víze és a termálfürdők, a betonból készült, íves támasztékok pedig Budapest hídjait imitálva tartják a játéktáblát. Feltűnő rózsaszínben és pirosban pompázó, híres Zsolnay csempe-inspiráció: a játékosok Magyarország két legnagyobb exportcikkével, Gábor Zsa Zsával és Harry Houdinivel is találkozhatnak, akinek alakja egyaránt megjelenik a W Budapest dizájnjában. A táblán lévő két gyalog is absztrakt utalásokat tesz a két ikonra. A két egymással szemben lévő kezdősor egyike a budai dombok felé biccent, a másik pedig a pesti oldal síkjának irányába mutat.

A játékfigurák egytől-egyig a város szellemét közvetítik.

A bástya a W Budapesten található szerkezeti formákat tükrözi, a lovag pedig egyedülálló balett-táncos, aki az egykor a Balettintézetnek otthont adó hotel épületében épp ott táncolt volna, ahol a vendégek játszanak. A balett fogalma a királyban és a királynőben is megjelenik kettős utalással, azt jelképezve, hogy az erős karakterek csapatmunkával vezető szerepet képesek elérni. A püspök játékosan mutatja be Harry Houdini egyik leghíresebb, víztartályból való menekülését.

„Első találkozásunktól a tablák végső bemutatásáig imádtuk látni, ahogy Ronan elmerül Budapest városának történetében ennek az egyedülálló együttműködésnek köszönhetően. Látásmódja és művészi képességei a W Budapest és ünnepelt történelmünk megismerése iránti lelkesedéssel párosultak. Szeretettel invitáljuk játékra vendégeinket, hogy maguk is élvezhessék Budapest sakkkultúráját szállodánk gyönyörű tereiben” – mondta Igor Buercher, a W Budapest igazgatója.

Az UNESCO Világörökség részét képező és a város legfényűzőbb bevásárlóutcájaként számontartott Andrássy úton található W Budapest merész kettősséget hoz Magyarország sokszínű, nyüzsgő fővárosának szívébe. Az ikonikus Drechsler-palotában található szálloda százötvenegy stílusos szobával és lakosztállyal rendelkezik, köztük a teljesen fekete Extreme WOW lakosztály és a teljesen fehér WOW lakosztály a híres Hattyúk tava balett darabot ünneplik.

A szálloda a Nightingale by Beefbar étteremmel és a Society25 bárral várja vendégeit, ahol a helyiek társasági életet élhetnek,  csakúgy, mint a jellegzetes W Lounge-ban, melyet a márka hagyományos szállodai előcsarnokából fejlesztett ki, emellett az AWAY gyógyfürdő, a FIT fitneszközpont és WET medence is rendelkezésre áll a látogatók számára. A W Rome 2021-es megnyitóját követően a W Budapest bemutatja a W Hotels továbbfejlesztett irányvonalát: hihetetlen dizájnt kínál fennkölt és kifinomult, mégis játékos környezetben, amely

lényegében összekapcsolja a luxusutazók következő generációját a helyi értékekkel.

A Sakk-matt csomag 1209 eurótól indul, és magában foglalja az E WOW, a WOW és a FANTASTIC lakosztályban eltöltött éjszakát, a reggelit, étel- és italcsomagot, korlátlan hozzáférést egy CHECKMATE sakktáblához, valamint egy üdvözlő ajándékot.

(Fotók: W Budapest)

dizájn | w budapest | sakk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom